AcasăPoliticaPe cine lovește dolarul puternic

Pe cine lovește dolarul puternic

Țările în curs de dezvoltare își trăiesc viața economică la mila Rezervei Federale a SUA. Poate suna brutal, dar adevărat.

Atunci când condițiile monetare americane sunt relaxate, capitalul este împins către economiile emergente, ceea ce face ca aceste țări să se finanțeze mai ușor.

Iar atunci când Fed le  înăsprește, așa cum face în aceste zile, valul se inversează, deoarece capitalul caută randamente mai mari înapoi în SUA.

Acest ciclu este de obicei înțeles ca fiind rezultatul impactului ratelor mai mari sau mai mici ale dobânzilor din SUA asupra fluxurilor de capital către țările în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, nu doar randamentul activelor americane afectează respectivele națiuni; cursul de schimb al dolarului joacă, de asemenea, un rol important în această dramă. Și o face în mai multe feluri, susține Financial Times.

În primul rând, un dolar mai puternic tinde să scadă creșterea comerțului mondial. Este moneda dominantă pentru facturarea și decontarea unei mari părți a tranzacțiilor comerciale globale. Deoarece puterea de cumpărare a monedelor din afara SUA scade atunci când dolarul se întărește, o apreciere a bancnotei verzi tinde să facă lumea mai săracă și mai puțin angajată în comerț.

În al doilea rând, un dolar mai puternic erodează bonitatea țărilor în curs de dezvoltare care au datorii denominate în dolari.

Aprecierea dolarului face ca țările să cumpere moneda americană de care au nevoie pentru a-și achita datoriile mai costisitoare.

Acest lucru este probabil cel mai dureros pentru țările cu venituri mai mici, care au de obicei doar o capacitate limitată de a împrumuta internațional în propriile monede, chiar și în cele mai bune momente.

În al treilea rând, un dolar puternic este probabil să fie incomod pentru China în aceste zile, iar ceea ce este rău pentru această țară este în general nefolositor pentru economiile emergente, având în vedere legăturile acestora cu lanțurile de aprovizionare chinezești și cu cererea de mărfuri.

În cele din urmă, un dolar mai puternic în prezent este probabil să fie mai inflaționist pentru economiile emergente decât în trecut.

Economia mondială este un mediu destul de ostil pentru țările în curs de dezvoltare în zilele noastre: riscuri de recesiune în creștere în vest; o încetinire incomodă în China; disponibilitate redusă și costuri mai mari de finanțare pe măsură ce investitorii devin mai nervoși la risc; accelerarea inflației aproape peste tot; și îngrijorarea crescândă cu privire la disponibilitatea alimentelor într-un număr de țări.

La începutul anilor 1980 – ultima dată când SUA au avut de rezolvat o problemă cu inflația cu adevărat încăpățânată – dolarul a crescut cu aproape 80%.

Este posibil ca istoria să nu se repete, dar dacă dolarul va continua să se consolideze asemănător cu ferocitatea de acum 40 de ani, drumul va fi accidentat pentru economiile emergente.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
777 afisari

5 COMENTARII

  1. ” Incetinirea incomoda ” a Chinei este extrem de importanta in momentul actual . Ce pot face tarile emergente ?

  2. RE:”un dolar puternic este probabil să fie incomod pentru China în aceste zile”
    Ciudata afirmatzia! Un dolar puternic insemna o depreciere a remimbi, deci exporturi mai mari ale Chinei. In acelashi timp exporturile US devin mai scumpe. Nu’i de neglijat nici faptul ca atit China cit si India platesc Rusia in ruble pentru gas+oil. Intradevar, Ciadul si Mali vor fi afectate. Somalia .. cel mai puternic!!

    • ca sa nu mai zic ca obligatiunile sua denominate in dolari sunt in mare parte detinute de chinezi

  3. Se pare ca un dolar ce creste in fiecare il poate face atat de mic, încât sa circule doar in America. Sa nu ne trezim cu moneda de referință chinezeasca

    • Nu are cum. Dolarul e folosit din simplul motiv de încrede, adică ca emitentul nu schimba regulile jocului asa cum îl taie capul sau cum dorește nu știu care dictator. Strict pe motiv de incredere nu o sa ajungă yuanul sau rubla moneda de referință. Mai mult încrederea într-o monedă e data și de convertibilitatea ei pe criterii de piață, chestie unde rubla și yuanul sunt la kilometri distanta de de dolar, euro, lira sterlina, dolar canadian, yen.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger