AcasăPoliticaParteneriatul strategic cu SUA. 25 de ani de NIMIC

Parteneriatul strategic cu SUA. 25 de ani de NIMIC

Klaus Iohannis: ”Parteneriatul strategic cu SUA este despre oameni”

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au marcat, cu mare fast, momentul aniversar de 25 de ani de la încheierea parteneriatului strategic cu SUA. Ce avantaje au adus României acest parteneriat nu au știut să ne spună nici președintele, nici premierul, pentru că, în realitate, acestea nu există. Nici măcar amărâta aia de viză nu am obținut-o, dar, așa cum ne-a spus Iohannis, și-așa nu ne trebuie.

În afară de faptul că suntem printre foarte puținele țări din lume care au alocat pentru Apărare, adică pentru achiziția de armament din SUA, 2% din PIB, urmând ca, de la anul, că tot avem așa relații interumane intime, să alocăm 2,5% din PIB, parteneriatul strategic cu SUA (pe care îl mai au și alte țări) nu ne-a adus nimic bun.

Să te lauzi cu scutul de la Deveselu, care nu a făcut decât să ne strice și mai tare, dacă se putea, relațiile economice cu rușii, înainte de conflictul cu Ucraina, și de baza de la Kogălniceanu, unde întreținem vreo 2.000 de soldați americani care nu sperie pe nimeni, este cel puțin jenant. Singurul lucru politicos pe care îl puteau face americanii, că tot cotizăm cu bani grei la industria lor de armament, ar fi fost să ne ridice vizele de intrare în SUA. Că oricum, așa cum au și ei informații, nu ar fi dat năvală românii peste Ocean, că ai noștri sunt băieți isteți și știu cam cum e nivelul de trai pe acolo, ăla real, nu cel din povești. Dar atât de strategic este parteneriatul ăsta, încât SUA ne-au dat cu flit. De fiecare dată.

Acum, însă, la ceas aniversar, președintele Klaus Iohannis ne spune, așa, mai pe ocolite, să ne luăm adio de la vize, că și-așa nu ne trebuie. Cred că s-o fi enervat nenea Biden, ca de o muscă ce-l tot bâzâia, și i-a spus lui Klaus să nu-l mai plictisească. ”În ce privește Visa Waiver sau vizele pentru America nu cred că este o problemă care îi preocupă pe foarte mulți români. Dar cei care sunt preocupați, evident, sunt și foarte interesați, este un interes legitim. Din păcate, regulile pentru Visa Waiver sunt destul de clare și destul de stricte și momentan România nu le îndeplinește. Preocupări din partea noastră există, însă este nevoie de încă foarte multă muncă”, ne-a transmis Iohannis.

Parteneriat interuman

Până la urmă, tot ne-a divulgat președintele Iohannis ceva din culisele parteneriatului strategic, iluminându-ne profund. ”Parteneriatul strategic este despre oameni, despre legăturile interumane care ne aduc mai aproape”, a spus Iohannis. Sincer, nici acum nu pot să descifrez înțelesurile adânci ale acestor cuvinte. Ce legături interumane avem noi cu americanii? Că ăia nu știu nici unde este România pe hartă, iar mulți nici nu știu că există. Dar, deh, știe președintele ce știe! Mai ales că a și ținut să precizeze că parteneriatul strategic ”a întărit legăturile dintre popoarele noastre”. Dar, s-a învârtit ce s-a învârtit prin discurs președintele până a ajuns la punctul culminant. ”Soliditatea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii a fost demonstrată constant în decursul ultimilor ani, un exemplu fiind sectorul energetic, inclusiv cel nuclear civil, prin proiectul fanion care vizează dezvoltarea în România a unei centrale bazate pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR)”, a afirmat Iohannis. Ați înțeles, da?

Ciucă, tot cu reactoarele modulare

Premierul Nicolae Ciucă s-a întrecut pe sine însuși în melodramatism, pornind discursul de la începutul perioadei comuniste, când românii așteptau să vină americanii, și continuând cu laude deșănțate la adresa SUA. Foarte repede a ajuns însă la punctul cheie, când, la fel ca și președintele Iohannis, a ridicat în slăvi cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare civile, prin construirea primei centrale din regiune bazată pe tehnologia americană a reactoarelor modulare mici – SMR, abținându-se, de data aceasta, să se mai laude că a finanțat, din banii românilor, o companie privată din SUA. Iar în treacăt fie spus, referitor la relațiile economice de parteneriat strategic, Statele Unite se află abia pe poziţia a 13-a în topul statelor cu investiţii străine în România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
2.703 afisari

74 COMENTARII

    • National . ro , prin Claudia Marcu , are o abordare ciudata in legatura cu Parteneriatul Strategic Romania – SUA , sunt singurii care fac nota discordanta . De ce ? Asta e politica ziarului si a patronului ? Presa romaneasca trateaza subiectul ca pe o realizare de prestigiu , inclusiv Cotidianul . Cotidianul . ro , 8 iulie 2022 , articol de Cristina Vartolomei : ” Parteneriatul Romania-SUA , 25 de ani de la lansare ” – FOTO – Emil Constantinescu si Bil Clinton .

    • ZIARE.COM UN SITE DE IMBECILI SI JEGURI AL JURNALISMULUI DE CLOSET , INJURA CRUNT SI AMENINTA CITITORII LA RUBRICA ” COMENTARII”
      PE CEI CARE NU AGREAZA ARTICOLELE LOR DE KAKAT

      • AM ZBUGHIT-O DN OSPICIU , NU MA DUC SUB PASARELA , E O CAPCANA ….

        • ATENTIE ! ZIARE.COM SITE-SUL EXCREMENTELOR INSULTA SI AMENINTA CITITORII 2022-07-11 21:44 21:44:21
          ZIARE.COM UN SITE DE IMBECILI SI JEGURI AL JURNALISMULUI DE CLOSET , INJURA CRUNT SI AMENINTA CITITORII LA RUBRICA ” COMENTARII”
          PE CEI CARE NU AGREAZA ARTICOLELE LOR DE KAKAT

        • ZIARE.COM SITEUL EXCREMENTELOR SI JEGURILOR PUPIN CURISTE COMUNISTE
          ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR IMPUTITE CE PUBLICA NUMAI MIZERII COPIATE DE PE INTERNET
          JEGUL SI DOBITOCIMEA PRESEI DE WC SUNT PE ZIARE.COM
          INSULTE SI AMENINTARI GRAVE DACA SPUNETI CEVA CE NU LE CONVINE POSTACILOR PUPIN CURISTI LINGAI DE GAOOZURI PLINE DE KAKAT ALE POLITICIENILOR CARE-I PLATESC PE ACESTI MOOISTI SA SUGA ZILNIC POOLA PE ZIARE.COM CU LAUDE SI OSANALE

    • Bravo Claudia! Oricum amerlocii ne-au „pasat” la francezi iar parteneriatul ala „strategic” e muci, ca creierii (sic) amerlocpupincuristilor. Cine a fost atât de prost sa creadă ca un Imperiu se aliază „strategic” cu o țărișoara de la capătul Pământului, împotriva unei alte superputeri ale cărei submarine nucleare sunt la câteva zeci de mile în coasta lor. Mari idioți rusofobii ăștia. Rămâne de văzut cât din teritoriul României a fost cedat de yankei, ca iar o sa tipe disperații ca ne-au făcut și ne-au dres rusii, când ei de fapt vor lua ce-au cedat amerlocii. Exact ca in urma Păcii de la Bucuresti din 1812 cand rusii au ocupat ce au cedat otomanii. Istoria se repeta numai prostii nu învață nimic din trecut.

      • Gica , de ce nu esti sincer ? AI VREA TU SA SE REPETE , daca si cu parca …. Ai invatat asa mult …, ai trecut doua clase si tot talamb ai ramas ! Meditatiile trancendentale le arzi impreuna cu Gelu in pozitia misionarului ?

        • Kosteo, vezi ca curând (sic) nenea Putin ajunge la Dunare și s-ar putea sa cânți tu la Chilia-n port. Acolo sa vezi tu cata poziția misionarului o sa stai și o sa ceri sa se aprindă din când în când lumina, sa va organizați, ca o sa te saturi de cata m.. e o sa iei pe intuneric. Faceți voi acum mișto de rusi dar o sa vedeți pe Dracu când va scoate Ursu mataranga la voi. Sa nu spui ca nu ți-am zis.

          • Io sunt transparent , servesc m.. preventiv , pe timpul zilei , seara ma dau cu trotineta in Nistru , cant la Rabnita-n port , sa nu spui ca nu ti-am zis …

        • ATENTIE ! ZIARE.COM SITE-SUL EXCREMENTELOR INSULTA SI AMENINTA CITITORII
          ZIARE.COM UN SITE DE IMBECILI SI JEGURI AL JURNALISMULUI DE CLOSET , INJURA CRUNT SI AMENINTA CITITORII LA RUBRICA ” COMENTARII”
          PE CEI CARE NU AGREAZA ARTICOLELE LOR DE KAKAT

      • Gica rusofilul, prostul de serviciu. Istoria se repeta doar în mintea ta bolnava. Te vinzi pe cateva copeici, tocmai cand rubla pierde teren.
        Ia-ti viza și valea în CCCP!

      • Eu Gica o sa va fiu ceasovoi destoinic care va conduce in Siberia. Abia astept ca Putin – omul destinului, sa inceapa operatiunea speciala in Romania ca sa revenim la libertatea adusa de Stalin si poporul rus.

          • Fac orice e nevoie pt ca sunt rusofon. Daca ma enervez scot apa din lacul de acumulare Cuciurgan.

          • Bine bai, toți ăștia care faceți mișto și-mi furați pseudonimul pentru a crea deruta, am sa fiu și ceasovoi, dacă vreți voi, pentru toți rusofobii tâmpiți și ingrati. Repet, sa va între în cap, oamenii puși de rusi v-au scos neamurile din bordeie, unde-i mâncau jegu și păduchii, ca doar nu toți amerlocpupincuristii de azi v-oți trage din os domnesc sau boieresc. Nu, ați avut înaintași opincari, rupți în cur, și, dacă nu treceau rusii pe aici, erați și voi la fel ca ei, ingratilor. Legat tot asta, au mai fost unii viteji ca voi, se comparau cu Hannibal și voiau sa ocupe Moscova împreună cu nemții, dar in schimb era sa se aleagă praful de Tara de pe urma lor. Idioților, n-ați învățat nimic din Istorie, Niet cultura la voi. SIKTIR.

          • Gica, sovietolingau cum esti, normal ca visezi sa te faca rusii ceasovoi al coloanelor de deportati, si cu putin noroc poate te face nacealnik la nu stiu ce lagar. Din tradatori, din slabanogi sufleteste, din jeguri umane ca tine s-a format TV si HCC. Esti din trunchiul putred al tortionarilor care striveau cu pumnii si cizmele imputite floarea Romaniei intemnitata la Pitesti, Aiud, Gherla, Sighet, Canal, Baia Sprie si in alte locuri de surghiun. Tu, rahatule, precum ticalosii din care te tragi, ai suflet de sluga. Iti inchipui ca ai „simtul istoriei” care te va ajuta sa supravietuiesti in timp ce altii vor fi secerati de rafalele bestiilor rusesti. Nenorociti ca tine dau lectii despre interbelic, postbelic si despre „binefacerile” cu care ne-au blagoslovit rusnacii aducand intunericul marxist-leninist despre care tu ai impresia ca e lumina ce a izbavit neamul romanesc de pauperizare si de burghezo-mosieri. Ti-as putea raspunde, insa ar insemna sa pierd vremea cu leprele, sa arunc margaritare in gura porcilor. Pt iscarioteni ca tine nu am obraz de intors, am doar scarba, dispret, suduieli si fleme, fie si virtuale. Mars de aici tradatorule, mergi si te inchia la mormantul criminalilor care pt tine sunt „eroi”. Rapandula sovietica, daca tot te joci cu istoria in nisip, poveste prostilor ca tine despre naparcile care „eliberau” asa-zisul popor moldovenesc de sub jugul mosierilor romani. Chestiune perfect valida si astazi. Da ma boarfa comunistoida, americanii sunt de vine pt planul Kozak. Sofist de bodega ce esti, legi rusofobia de americanofilie. Gresit ba tampitule, sunt rusofob pt ca sunt roman, si am in spate generatii de valahi care au suferit sub cnutul rusesc. Rusofobia e datorie patriotica, si e mai veche chiar si ca America. Nu-i asa ca tu povestesti microcefalilor ca tine despre jaful institutionalizat, deportari, crime, violuri, tortura si rapturi teritoriale, ca fiind minciuni burghezo-mosieresti cu care dusmanul de clasa denigreaza maretul popor rus eliberator si cu misiune cultural-civilizationala? Putoare, mars in Rusia ta iubita unde pt cei ca tine e paradisul pamantesc al tradatorilor de neam si tara.

    • ATENTIE ! ZIARE.COM SITE-SUL EXCREMENTELOR INSULTA SI AMENINTA CITITORII
      ZIARE.COM UN SITE DE IMBECILI SI JEGURI AL JURNALISMULUI DE CLOSET , INJURA CRUNT SI AMENINTA CITITORII LA RUBRICA ” COMENTARII”
      PE CEI CARE NU AGREAZA ARTICOLELE LOR DE KAKAT

    • @Anonim 2022-07-11 19:18 19:18:37
      „Claudia , e prea pe fata , tu esti cu ursu , bate la ochi ……..”
      CARE URS….L-ATI CAUTAT PE URS IN PADURE LA „JUCARII” SI ACUM FACETI JUDO CU EL….ADICA DANSU NU DANSA….UMILITOR…..
      STIMATA DOAMNA AUTOARE A ARTICOLULUI CLAUDIA MARCU………….ROMANASHII….CU TOTI…DE VREO 2000 ANI………
      „PARTENERIATUL STRATEGIC” CU SUA…..E INCEPUT DE ILIESCU….PRIN TALPES…..DIN 1991-1992….AMBII….ADICA AMANDOI….TRAIESC…II PUTETI INTREBA…ATI „FOTOGRAFIAT” ISTORIA….I-ATI FACUTA….”POZA”…………..
      TOATA STIMA!!!

    • ZIARE.COM SITEUL EXCREMENTELOR SI JEGURILOR PUPIN CURISTE COMUNISTE
      ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR IMPUTITE CE PUBLICA NUMAI MIZERII COPIATE DE PE INTERNET
      JEGUL SI DOBITOCIMEA PRESEI DE WC SUNT PE ZIARE.COM
      INSULTE SI AMENINTARI GRAVE DACA SPUNETI CEVA CE NU LE CONVINE POSTACILOR PUPIN CURISTI LINGAI DE GAOOZURI PLINE DE KAKAT ALE POLITICIENILOR CARE-I PLATESC PE ACESTI MOOISTI SA SUGA ZILNIC POOLA PE ZIARE.COM CU LAUDE SI OSANALE

    • SEMNAREA PARTENERIATULUI STRATEGIC DINTRE STATELE UNITE SI ROMANIA A FOST UN DEMERS POLITICO-DIPLOMATIC DE SUCCES AL PRESEDINTELUI EMIL CONSTANTINESCU .

  1. Ciuca sa faca reactoarele la mamica lui .
    Sa citeasca inainte despre faptul ca nu sunt proiecte civile in folosinta , ca zona va fi puternic afectata , si turisml zero , si valoare case zero , si CURENTULO va fi SCUP!!!!
    Cartea e grea , ca si carnea de porc!
    Si apropos: Motorina inca se fabrica in Romania!

  2. 25 DE ANI DE GARGARA ,GOGOSI SI PROSTEALA !, PARTENERIAT STRATEGIC = MULS ROMANIA CA-I GUVERNATA DE POPANDAI SI PUPINCURISTI !,VEZI MILIARDELE PLATITE INAINTE CA LA CURVE PENTRU F16 NISTE FIARE VECHI ,VEZI PIRANIA NISTE JAFURI ,MAI VOIAU SA NE BAGE PE GAT NISTE COPAI -CORVETE SCOASE LA CASARE !,NU LE-AU ADUS CA NU-S IN SIGURANTA CA POT FACE CURSA PESTE ATLANTIC FARA SA SE SCUFUNDE !.
    ULTIMA PROSTIE BAGATA PE GAT LA POPANDAII CIUCA SI POPESCU SUNT MINIREACTOARELE NUCLEARE CARE NICI MACAR NU-S IN STADIU DE PILOT IN AMERICA ,SE VREA ROMANIA COBAI UNDE SA SE JOACE DE-A CERCETAREA NISTE PAFARISTI AMERLOCI.
    OM FI DEJA COLONIE AMERICANA SI NOI HABAR NU AVEM ,DE ASTA STAU LA COADA GUVENATORII COLONIEI SA PUPE BABUSII SULTANULUI JOE !!!!!!!!!!!!!!!

    • NU SUNT NICI UN ” Vlad ” , sunt Constantin Moldovean Tiraspol zis Kostea Amore Sugiuk , am primit postarea in plic de la Raion , daca nu postez fac foamea . Pupici !

      • RASPUNS PENTRU CEL CARUIA II STA IN GAT COMENTARIU SI IAR SE DA DREPT VLAD ” ASA ZISUL moldovean de Tiraspol ”
        Intr-o noapte Pastorel se intorcea de la un chef ,un sergent de strada il opreste ,il recunoaste si isi cere scuze ,dar il roaga -maerstre
        fa-mi te rog si mie un catren .
        Tu sergent de strada ,
        Cu fluierul legat la gat ,
        Mai fluiera sin p..a mati ,
        Ca sa iti treaca de urat !

    • O face acum iarasi hobligatorie ca sa mori la toamna in sant si nu la iarna langa resoul inghetat!

      • Am dat cu mitic ca sa dezumflu buboiu , restu damigenii o beau pana mor de beat , nu ma mai duc la sedinta la Raion .

      • In visele tale de filorus! Eu am acasa doua A/C-uri cu trei de plus la incalzire, pana la -30 de grade ma incalzesc cu 100W pe ora. In rusia inca va incalizti cu nichelina cat spanul de la strung!

  3. Parteneriat de dat!! Nu a luat fostul amb ghitenstein fondul proprietatea al tarii, mai mult de atat ca tot ce a facut in zeci de ani romanii si a insusit acest individ american care a distrus si justitia cu bagarile lui in seama!!!

  4. Va place asa tare sa i-o sugeti lui Putin. Deja e prea porno, cu innecat și saliva care se scurge.

    Și ca sa va parafrazez, fițuica national, 25 de ani de supt pe cine plateste

  5. Citeste doar ziare neplatite cu pomenile lui werner!ACOLO in acele ziare colcae minciuna ,colcae globalismul ,colcae linsul la licuriciul de peste ocean.

    • NU SUNT ROMAN , SUNT IDIOTUL TROLL STALINIST CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , SUNT PLATIT DE RAION DIN 2014 SA HALESK K.KAT IN NATIONAL !!! Nu postez : nema hleb , samagon si mahoarca …!!!

  6. Maimutza catzu spunea ca prostanul:
    Vaccinul e despre oameni ,,contine”
    La fel acum s-a trezit si plavanul
    Parteneriatul e despre oameni ,vezi bine!

    Totul e despre oameni ne spun globalistii
    Si furturile leprelor tot despre oameni ne zic
    Depre oamenii lepre ,despre virgili si aline
    Despre valceni,buldogi si,berceni nesimtiti

    II spune vergiliu lui Simion de la AUR:

    Esti prost bai omule ,baga mana cu rost
    Fura acum cat mai poti nu fi fraier
    Fura bai omule acum nu fi prost

    Cel ce nu fura si nu-si vinde parintii
    Si tara e prost da-ti seama odata
    Ce castigi daca lupti si castigi greu argintii
    Ramai tot prost si inca prost cu prelata!

    Lasa omenia ,nu-i vreme de asta
    Ai vazut cum Tataru ministrul cel hot
    Sterpelea in farmacii si el si nevasta
    Incearca si tu ,hai incearca ca poti!

  7. O adevarata dezlantutre de forte malefice a unui mancurt ratat . Suna din coada : ” prostanu – plavanu ” , ” contine – bine ” , ” parintii – argintii ” , odata – prelata ” , ” asta – nevasta ” , ceva fara rost / ceva scris de …UN PROST !

  8. Fierbi de manie bai proasta cu staifuri
    Se aropie Armaghedonul si asta o simti
    Veti da inapoi tot dupa legi speciale
    Tot ce ati furat jigodii cu zimti !

    Nu-ti place cum suna potriveala la rime,
    De ce ,daca esti om cinstit si onest?
    Jagardele hoate si lepre cu spume
    Sa crapati cu hotiile furate pe sest!

    Sa se aleaga praful din averea furata
    Si s-ajungeti ca PAtriciu, un hoit umblator
    Putorilor hoate sa n-ajungeti vreodata
    Sa incapeti pe mana acestui popor!

    V-ati pricopsit cu pensii umflate
    Si credeti ca hotia e ceva… ,e un dat
    Veti fi blestemati hahalere gonflate
    Veti fi blestemati cu tot ce ati furat

    Sa dea Domnul Sfantul sa nu aveti parte
    De pensiile voastre , fiinte hapsasane
    Sa va vedeti nepotii plangand langa poarta
    Si cersind flamanzi o bucata de paine!

      • Cu siguranta ati remarcat : dupa ce sunt prost de cad in gropi , sunt si fudul , dau pantalonii jos si ma baleg in mijlocul interesectiei ……..hihihihihi……….mmmuuuuuuuuuuuuuuuuu ie ……………

  9. Bine ca te-am mirosit Deci asta te face sa fii atat de nervoasa Esti un vierme cu pensie speciala si ti-e frica ,iti tatae curu ,te temi sa nu ajungi la puscarie pentru hotie din banii tarii!

    • Hihihihihihihihihi ……iar ai sarit de pe fix ? Io n-am dongorozi sa-mi cumpar lumanari si stau numai cu falcile si rozetu zdrente si tu imi spui ca sunt SPECIAL ?

  10. Ba , sifiliticule , ai impresia ca toti cititorii din National sunt pensionari speciali ? O sa se reglementeze si situatia asta , doar n-o sa se perpetueze la infinit , problema e ca te scremi sa compui versuri insirand cuvinte goale . Un singur idiot face asta cand e inghesuit : troll-ul rapanos stalinist CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , spaima boschetilor de sub pasarela garii .

  11. Aonimule , am lucrat o saptamana la circ si m-au dat afara , am prins-o numai p-aia cu hocus-pocus ……hihihihi

  12. Corectă abordare. Parteneriatul strategic a fost în beneficiul marelui licurici. noi, românii, ne-am ales cu praful de pe tobă. Autostrada Transilvania, o mare jecmăneală americană, este o ruină, cu gazele din Marea Neagră au pus-o de mămăligă, exploatarea fiind făcută prin alții, iar acum microcentralele nucleare, despre care nimeni nu știe cum vor funcționa și cât vor fi de sigure și viabile, ne umplu de respectul americanilor. Și câte nu mai sunt. Putem să spunem Că Parteneriatul mai mult ne-a sărăcit decât a contribuit la dezvoltarea României. Se va spune că prioritar a fost în domeniul militar. Cu ce a contribuit la perfecționarea înzestrării armatei, vechiturile achiziționate nu sunt folosite nici în statele mai puțin dezvoltate. În schimb Parteneriatul a avut o contribuție mare la amestecul în politica internă și externă, unde ni s-a dictat cum să procedăm și cu cine să fim prieteni și cu cine dușmani, politicienii români făcând coadă pe la ambasada americană pentru a lua lumină, mai ceva ca pe vremea lui Stalin.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger