Cele mai mari trei economii ale Uniunii Europene sunt blocate într-o criză structurală profundă. Bugetul este un dezastru, banii sunt pe sfârșite. Iar blocul comunitar își pierde rapid competitivitatea. Dar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, își găsește timp pentru altceva: să urmărească paritatea de gen.
Doamna Ursula e deranjată că pe lista candidațiilor pentru noua Comisie sunt mai mulți bărbați decât femei. Pare că nu s-ar simți bine într-o echipă dominată de bărbați. De fapt, se agită pentru că vrea să demonstreze că merită al doilea mandat. Și caută orice prilej de a se băga în seamă.
Realeasă în iulie, ea a cerut ca fiecare capitală europeană să propună o femeie şi un bărbat pentru posturile de comisari pentru a obţine o Comisie Europeană cu paritate de gen, însă mai mult de jumătate dintre guvernele UE au propus doar candidaţi bărbaţi.
O situație jenantă pentru pentru un Executiv care s-a angajat să asigure această paritate și care are chiar un „comisar pentru egalitate”, comentează The Spectator. În orice caz, nu locurile de muncă pentru mai multe femei vor rezolva necazurile UE. Principiul egalității nu înseamnă automat competență.
Pentru a încerca să echilibreze cifrele, von der Leyen ar face presiuni asupra unor state mai mici, precum Malta și Slovenia, pentru a renunța la bărbații propuși și a-i înlocui cu femei. Dar aici nu vorbim de bătălia sexelor. Ca de obicei, este o luptă pentru bani: comisarii primesc 25000 de euro pe lună, scutiți de impozite, plus locuință asigurată și servicii medicale decontate.
Pe ce alegător european l-ar interesa paritatea de gen, de vreme ce aleșii în Comisia de la Bruxelles nu îi reprezintă interesele? Sunt mai degrabă o adunătură de birocrați care beneficiază de avantaje cu mult deasupra cetățenilor obișnuiți.
Și ce mare brânză vor face cei noi? Odată ajunși pe scaunele puterii, ei se vor comporta precum precedesorii lor, indiferent că sunt bărbați sau femei. În plus, egalitatea de gen în cadrul Comisiei nu este obligatorie.
Ursula von der Leyen are cu siguranță probleme mai importante pe care să se concentreze. La urma urmei, UE se confruntă cu unele provocări majore – sociale, fianciare, comerciale, geopolice – ca să nu mai vorbim de războiul din Ucraina. Greu de văzut cum le va gestiona prin crearea unor locuri de muncă mai profitabile pentru o mână de femei. În realitate, misiunea de gen a doamnei Ursula este doar un circ inutil.