AcasăPoliticaParcelarea Ucrainei, ultima soluție?

Parcelarea Ucrainei, ultima soluție?

Rusia controlează 18% din Ucraina, inclusiv întreaga Crimee, 80% din Donbas – regiunile Donețk și Luhansk – și mai mult de 70% din Zaporojie și Herson

Vladimir Putin ar intenționa să discute cu Donald Trump un acord de încetare a focului în Ucraina, dar exclude să facă concesii teritoriale majore.

Trump, care a promis să pună capăt războiului, se întoarce la Casa Albă într-un moment în care Rusia controlează o porțiune din Ucraina de aproximativ dimensiunea statului american Virginia și avansează cu cea mai mare viteză de la primele zile ale invaziei din 2022.

Marea împărțeală

În prima raportare detaliată despre ceea ce ar accepta Putin într-o înțelegere mediată de Trump,  cinci foști și actuali ofociali ruși au declarat pentru Reuters că Moscova ar putea fi de acord să înghețe conflictul de-a lungul liniilor de front. Însă ar  putea exista loc pentru negocieri privind împărțirea precisă a regiunilor estice – Donețk, Luhansk, Zaporojia  și Herson.

În timp ce Kremlinul  pretinde că cele patru regiuni fac parte în totalitate din Rusia, apărate de umbrela nucleară a țării, forțele sale controlează între 70% și 80% din teritoriu.

În schimb, Rusia ar putea să se retragă din micile porțiuni de teritoriu în Harkov și Nikolaev, în nordul și sudul Ucrainei, au declarat doi dintre oficiali

Putin a anunțat în noiembrie că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren, dar că se teme de un armistițiu de scurtă durată care ar permite  Occidentului să reaprovizioneze Ucraina.

Potrivit Bloomberg, doi oficiali europeni au afirmat că există o recunoaștere tot mai mare că Volodimir Zelenski va trebui să facă compromisuri cu Putin. Și asta nu înseamnă decât cedarea unor teritorii din Ucraina. Cu alte cuvinte, o parcelare.

Directorul de comunicare al lui Trump, Steven Cheung, a declarat că președintele ales este ”singura persoană care poate aduce ambele părți împreună pentru a negocia pacea și a lucra pentru a încheia războiul”.

Pe 14 iunie, Putin și-a  prezentat termenii inițiali pentru un sfârșit imediat al războiului: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO și să retragă toate trupele sale de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în mare parte de Rusia.

Rusia controlează 18% din Ucraina, inclusiv întreaga Crimee,  peninsulă pe care a anexat-o în 2014, 80% din Donbas – regiunile Donețk și Luhansk – și mai mult de 70% din Zaporojie și Herson.  În total, deține peste 110.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
761 afisari

10 COMENTARII

  1. Actuala situatie imi aduce aminte de evenimentele premergatoare celui de-al doilea razboi mondial cand occidentul a sperat atunci ca si acum ca cedand teritoriile altor state vor potoli lacomia si nerusinarea agresorului Hitler, respectiv Putin. Guvernele Rusiei nu au si nu au avut vreodata onoare, rusii stiind numai de cnut din vremea tarului, democratia fiind necunoscuta acestora. Orice concesie facuta Rusiei va atrage concesiile urmatoare iar vina o poarta occidentul las care nu a inarmat Ukraina de la inceputul razboiului cu armamentul care sa dea lovituri nimicitoare armatelor rusesti, astfel ca acestia sa le stie de frica si sa se retraga cu coada intre picioare. Acum este prea tarziu

    • Aberezi la greu. O bati in cap cu onoarea deparca „democratiile” occidentale o aplica la litera. Plus ca nu ti cont de context. Pe logica ta as intreba: avand in vedere ca SUA si UE au intervenit militar in Siria, Libia, Serbia fara acord ONU, fara ca aceste state sa fi actionat cumva impotriva lor (gen „teroristii” din Afganistan) de ce nu ne-am teme ca maine-poimaine ne bombardeaza si pe noi ca nu respectam nu stiu ce lege UE? Esti varza de bruxells.

  2. Dacă Zdrelensky vrea pace, v-a a ccepta, însă cum îl știm cocoș, îl v-a durea în bască dacă vor mai muri pe front câțiva românași din Bucovina, iar armele le primește moca de la fraieri. Oricum în regiunile alea trăiesc majoritate rusi însă, cu cine își vor mai „face mâna ” bandele nominalizate la începutul conflictului ??

  3. Inca nu este destul cu parcelarea. Ukraina trebuie sa restitue toate teritotiile furate de Uniunea Sovietica de la Romania, Ungaria, Polonia, si care or mai fi afectate.

    • ok atunci si polonia sa restitutie teritoriile furate de uniunea sovietica de la germania si date ei respectiv romania , si stiu ca aici e un subiect sensibil ptr voi protocronistilor, si romania sa restituie teritoriile furate de uniunea sovietica de la ungaria si bulgaria si date ei.

  4. Adevarul dur este ca daca Zele vrea pace va trebui sa renuntela teritoriile locuite majoritar de rusi. Si Occidentul, SUA stiu bine acest fapt. Oricate arme ar da pana la urma in aceste teritorii locuite de rusi nu vor putea sa ii omoare pe toti.

  5. Ucraina nu a fost niciodata un stat independent, tot timpul a fost o regiune a Rusiei, dupa despartirea ilegala din 1991 de Rusia isi luase teritorii care nu apartinut niciodata, nici Rusieu si nici Ucrainiei, crimeea a apartinut sute de anu Rusiei, pina in 1954 cind khrutschow ucrainianul o facuse cadou regiunii ucrainiei,dealtfel Ucraina da az, ca si Kosovo sunt CONSTRUCTII CIA, cu scopul de a distruge Rusia si a ajunge la bogatiile Rusiei, findca HEGEMONUL a FURAT, a JEFUIT si facut atrocitati peste tot asa cum fac jidanii in palestina ocupata de ei de msi bine de 70 de ani.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger