AcasăPoliticaParadoxul ajutorului umanitar pentru Gaza. Israelul hrănește Hamas

Paradoxul ajutorului umanitar pentru Gaza. Israelul hrănește Hamas

Israelul ar trebui să se asigure că ajutoarele ajung la populația din Gaza, în loc să alimenteze direct teroriștii Hamas

Israelul a reacționat la atacul Hamas din 7 octombrie așa cum ar fi făcut-o orice altă țară. Și-a închis granițele pentru a contracara alte acte de terorism și a întreprins acțiuni militare împotriva celor care  au inițiat conflictul.

Apoi,  a permis ca ajutorul umanitar să intre în Fâșia Gaza la două săptămâni după atac. A deschis punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom. În prezent, peste 200 de camioane facilitează livrarea de provizii în fiecare zi.

Cu toate acestea, ajutorul umanitar destinat populației din Gaza alimentează în mod direct chiar amenințarea pe statul ebraic trebuie să o distrugă.

Agenții Hamas au deturnat camioanele cu ajutoare care intrau în enclavă, împiedicând astfel ca produsele esențiale să ajungă la populația locală, relatează Politico. Și, mai ales, Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a fost acuzată că a ajutat Hamas în loc să acorde prioritate cetățenilor din Gaza. Israelul trebuie să exploreze de urgență canale alternative de distribuire a ajutoarelor care să ocolească UNRWA.

De asemenea, țările donatoare ar trebui să își reconsidere abordarea privind furnizarea ajutorului, să  implice personal extern de încredere sau alte organizații.

Direcționarea bazată pe comunitate, care ocolește organismele mai mari în favoarea distribuirii de provizii prin intermediul unor rețele locale mai mici a funcționat adesea în alte zone de război, contribuind la asigurarea că ajutorul ajunge la cei mai vulnerabili.

În plus, stabilirea unor zone de siguranță centralizate, supravegheate de personal extern și de populația locală, ar fi o abordare mai eficientă.

Monitorizate îndeaproape pentru a preveni interferența Hamas, aceste zone desemnate ar permite locuitorilor din Gaza necombatanți să premiesscă în siguranță și direct rații de hrană sau îngrijiri medicale, după caz.

În ultimele două decenii, miliarde de dolari în „ajutor umanitar” pentru Gaza au contribuit la construirea tunelurilor Hamas.  De afluxul de ajutoare de astăzi beneficiază și teroriștii.

Israelul ar trebui să se asigure că ajutoarele ajung la populația din Gaza, în loc să alimenteze direct Hamas.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger