AcasăPoliticaPapa Francisc are dreptate în privința Ucrainei

Papa Francisc are dreptate în privința Ucrainei

O ofensivă de primăvară reușită a rușilor s-ar putea dovedi a fi scânteia care să aprindă butoiul cu pulbere. Poate că președintele ucrainean ar fi înțelept să asculte sugestia Papei

Papa Francisc i-a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să aibă „curajul steagului alb” și să negocieze cu Moscova “înainte ca lucrurile să se înrăutățească”. Zelenski i-a răspuns dur, însă comentariile Suveranului Pontif reprezintă o recunoaștere a realității sumbre în Ucraina.

De la contraofensiva nefericită din vara anului trecut, a devenit din ce în ce mai clar că Ucraina nu câștigă războiul, chiar și cu ajutorul militar din Occident.

S-au făcut promisiuni uriașe cu privire la această contraofensivă, nu în ultimul rând că ucrainenii  vor împinge forțele ruse până în Crimeea și, astfel, vor da o lovitură devastatoare și poate destabilizatoare Kremlinului. Dar nimic din toate acestea nu s-a întâmplat.

Nu se poate spune același lucru despre ruși, relatează Un Herd. Căderea luna trecută a orașului Avdiivka, o poziție ucraineană cheie despre care se credea că are o apărare aproape impenetrabilă, a provocat mass-media occidentale să speculeze că Rusia ar putea schimba cursul războiului.

Vestea proastă pentru un Zelenski vulnerabil

Există acum zvonuri răspândite potrivit cărora Vladimir Putin ar putea declanșa o ofensivă majoră în această primăvară pentru a încerca să spargă liniile ucrainene.

Aceasta este o veste proastă pentru un  Zelenski vulnerabil. Anul trecut,  a fost implicat într-o dispută cu cel care se ocupa atunci de efortul de război, respectatul general Valeri Zalujnîi, care devenise din ce în ce mai critic față de modul în care președintele a gestionat situația de pe front.

Tensiunile au ajuns la un punct culminant în februarie, când Zelenski l-a concediat pe Zalujnîi. Fostul comandant a fost numit ambasador în Regatul Unit, într-o mișcare pe care mulți o suspectează că a fost orientată spre a limita potențiala sa intrare în arena politică.

Economia Ucrainei se clatină. La începutul lunii trecute, Uniunea Europeană a aprobat un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, dar acești bani pur și simplu  nu sunt suficienți pentru a menține lumina aprinsă.

Cele 50 de miliarde de euro furnizate de europeni ar fi trebuit să fie însoțite de un pachet similar din partea americanilor, dar președintele Joe Biden nu reușește să-l treacă prin Congres, ceea ce ar putea lăsa Ucraina în criză de bani.

Zelenski se luptă cu criticile politice interne și chiar cu apariția unor facțiuni rivale. Între timp, situația economică s-ar putea deteriora și mai mult în cursul acestui an. Și asta ca să nu mai vorbim de problemele tot mai mari pe care le are armata ucraineană cu recrutarea.

O ofensivă de primăvară reușită a rușilor s-ar putea dovedi a fi scânteia care să aprindă butoiul cu pulbere. Poate că președintele ucrainean ar fi înțelept să asculte sugestia Papei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
783 afisari

3 COMENTARII

  1. Sansele ca Ucraina sa reuseasca sa-i alunge pe rusi, fara interventia cu trupe a tarilor aliate sau a NATO, chiar si cu ajutorul masiv pe care il va primi, sunt minime. Iar o interventie a trupelor franceze slovace …. oricum ar numi-o ei, tot razboi mondial inseamna si nimeni nu-l doreste.
    Si atunci Suveranul Pontif probabil si-a pus intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna toti conducatorii care incurajeaza razboiul si sprijina Ucraina in acest conflict; au avut si vor avea rost sutele de mii de morti, militari si civili, distrugerile masive, pagubele si suferintele oamenilor de acolo daca sansele ca Ucraina sa-i alunge pe Rusi sunt minime ? Are rost efortul popoarelor de a finanta acest macel ?
    Evident ca Suveranul Pontif a inteles ca ce se petrece acolo este inutil si trebuie sa inceteze.
    In anii din urma, in Serbia s-a ajuns la o oarecare stabilitate si nu prin forta armelor. Bosniacii, croatii, kosovarii, muntenegrenii, macedonenii traiesc in pace. Si in Ucraina trebuie gasita o formula de pace, evident prin negocieri. Rusii din zona disputata au fost discriminati si persecutati (ca si romani, ungurii, polonezii din Ucraina) si nu se poate reveni la situatia dinainte. Cu sau fara steag alb, acolo trebuiesc incepute negocieri de pace, problemele de acolo trebuiesc cantarite corect si rezolvate cu dreptate precum a kosovarilor, bosniecilor si…
    Zelenski nu are motive sa fie revoltat, nu are dreptate. Ajunge. S-a ajuns prea departe!

  2. Bineinteles ca are dreptate; dar si occidentul care pune carbuni pe foc, ce ar merita? Sa arda in focul Gheenei………..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger