Rusia a început să protejeze diplomatic Iranul și să își sporească investițiile în economia iraniană. Teheranul, la rândul său, a oferit un sprijin substanțial pe câmpul de luptă pentru armata rusă, inclusiv drone. Ambele evoluții au primit o atenție internațională substanțială și au provocat o panică generalizată în lumea occidentală.
Dar Rusia construiește în același timp un alt set de relații care, deși mai subtile, nu sunt mai puțin semnificative. În ultimii doi ani, Moscova și-a intensificat legăturile cu Axa rezistenței: rețeaua de parteneri și proxies iranieni care se întinde din Liban până în Irak. Această axă, care include Hamas, Hezbollah, Houthis din Yemen și milițiile irakiene și siriene, se consideră a fi în confruntare cu Israelul și, prin extensie, cu Statele Unite. Este un aliat natural pentru Kremlin.
Războiul din Fâșia Gaza i-a adus axei un nou sprijin și a determinat-o să întreprindă acțiuni militare împotriva trupelor americane, a forțelor israeliene și a navelor internaționale. În acest fel, a oferit Rusiei noi șanse de a slăbi Statele Unite și aliații americanilor, notează Foreign Affairs. După 7 octombrie, Rusia și-a intensificat sprijinul diplomatic pentru Hamas și Houthis, apărându-le acțiunile în fața Națiunilor Unite și dând vina pentru atacurile lor pe Statele Unite. Și există semne că Rusia ar putea încuraja Hezbollah într-o potențială confruntare cu Israelul, poate prin intermediul războiului electronic sofisticat.
Rusia a intensificat bruiajul electronic de la baza sa Khmeimim din vestul Siriei, perturbând traficul aerian comercial al Israelului. Piloții ruși și-au reluat patrulările aeriene de-a lungul liniei de dezangajare israeliano-siriene din Înălțimile Golan, după o pauză de un an. Potrivit presei iraniene, Hezbollah a lovit baza de control aerian Meron din Israel cu rachete ghidate antitanc de fabricație rusească în ianuarie, sugerând că Moscova ar putea canaliza arme către grupul militant.
Pentru axă, patronajul Rusiei a venit la momentul perfect. Moscova s-a străduit să devieze criticile internaționale la adresa Hamas către Statele Unite, argumentând că Washingtonul a monopolizat în mod periculos procesul de pace și că, prin urmare, este responsabil pentru noua izbucnire a violenței în Orientul Mijlociu.
Iar diplomații ruși au acuzat Statele Unite pentru violențele Houthis, susținând că atacurile sunt de fapt provocate de ceea ce ei numesc un „măcel” israelian susținut de SUA în Gaza. Împreună cu China, Rusia s-a abținut de la adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care le cerea rebelilor houthi să înceteze atacurile asupra navelor comerciale în Marea Roșie.
Invazia Ucrainei a avut întotdeauna o intenție și o sferă de acțiune globală, reflectând dorința Rusiei de a anula ordinea internațională existentă. Patronajul său pentru axa de rezistență face parte integrantă din această campanie.
Axa aspiră nu doar să scoată Statele Unite din Orientul Mijlociu, ci și să dea o lovitură puternică unei țări pe care o consideră un imperiu malefic.
Moscova nu salută acțiunile perturbatoare ale axei doar pentru că acestea distrag atenția de la Ucraina, iar axa nu este pro-Rusia doar pentru că îi oferă asistență. Mai degrabă, cele două entități se văd reciproc ca tovarăși de arme într-un efort mai amplu de a slăbi dominația Occidentului.