AcasăPoliticaPandemia se suspendă! Bolnavii Covid pot intra în secțiile de votare

Pandemia se suspendă! Bolnavii Covid pot intra în secțiile de votare

Tătaru dă undă verde infectărilor în masă ale alegătorilor

Românii bolnavi de Covid simptomatici pot intra liniștiți în secțiile de votare, a decis Guvernul Orban. În ziua alegerilor, pandemia și măsurile de siguranță se suspendă, astfel că accesul la vot a celor cu febră, tuse, rinoree și dificultăți de respirație va fi neîngrădit.

Conștient și el de importanța alegerilor locale, măria sa Covid își va lua o zi de vacanță pe 27 septembrie. Cel puțin așa au concluzionat decidenții Guvernului Orban care, în măsurile de protecție pentru ziua alegerilor au inclus și accesul liber al persoanelor cu simptome de Covid evidente. ”În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC), personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot după cum urmează: a) alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul și gura, și va fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare; b) se va identifica rapid numărul secției de votare la care alegătorul este arondat și va fi anunțat președintele biroului electoral al secției de votare de existența cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat; c) în localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puțin timp în interiorul acestuia; d) alegătorul își va dezinfecta mâinile la intrarea în sediul secției de votare; e) alegătorul va fi condus de către un membru al personalului tehnic al biroului electoral al secției de votare în interiorul sediului secției de votare până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafețele sau cu alte persoane”, se arată în Ordinul 1594 al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor de Interne, publicat în Monitorul Oficial.

Cabine rezervate covidaților

Potrivit Ordinului 1594, după îndeplinirea cu celeritate a formalităților prevăzute de lege, alegătorul cu simptome de Covid va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrarea în localul de vot. ”După finalizarea procedurilor de votare prevăzute de lege, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare. Cabina de vot va fi dezinfectată prin ștergerea suprafețelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool și prin ștergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire; acolo unde este posibil, după primul alegător febril și/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii. Alegătorului i se va recomanda purtarea măștii de protecție până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz. În cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat într-o sală separată, evitând contactul cu alți alegători sau cu alte persoane, și va fi supravegheat până când va fi preluat de personalul medical”, se precizează în ordinul comun al miniștrilor Tătaru și Vela.

Masca jos, pentru identificare

Persoanele suspecte de Covid, la fel ca și ceilalți alegători, vor fi obligate să-și dea jos măștile pentru a fi identificate de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare. ”După identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura. Se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT“. Pe cât posibil, buletinele de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“ și pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secției de votare, sub supravegherea și la indicația acestora. Dacă alegătorul și-a dezinfectat mâinile la intrarea în localul de vot și a purtat mască de protecție pe durata staționării în localul de vot, ștampila cu mențiunea „VOTAT“, buletinele de vot, pixul și documentele atinse vor fi considerate necontaminate”, se mai precizează în actul normativ. Totodată, după exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secției de votare, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea „VOTAT“, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
146.670 afisari

58 COMENTARII

  1. si cine o sa declare ca are simptome sau alte rinoree ca sa fie vazut ca un ciumat , sau cei care sunt pusi acolo sa asigure votul cum vor merge acasa la familii??!!linistiti sau dorm sub pod cateva zile ????

  2. Cea mai mare greseala !
    Bolnavii de Covid nu i poti aduce in multime…sa si mai dea masca jos…sa umble cu buletinele de vot…care vor fi apoi manipulate de altii…sa foloseasca cabinele de vot….Cabine pe care degeaba le.dezinfectezi….virusul e in…aer !

  3. Și uite așa se dau de gol.
    Pe stadioane nu au voie, unde pot sta superdistanțați.
    La vot au voie, că au ei interese!!!
    Ce curve sînt politicienii…
    Dar, Meritocrația este pe drum…

    • Adevărat. Ca cetățean sunt responsabil stau acasă (așa a zis guvernul) iar că părinte nu intru în școală ptr că nu am avut acces nici când a mers copilul în prima zi.

  4. Asta se va intampla in institutii de invatamant!!! Parintii in schimb nu au voiea sa intre sa isi lase copilul de 3 ani in gradinita dar pentru votare se poate orice.Si se plang ca oamenii nu vor sa mai respecte regulile!

  5. E bine ca putem merge la vot??Dar la scoala daca tusesc copiii si le curge nasul nu au voie rusine sa va fie

    • Nu sunt de acord cu acest comunicat dar sa compari mersul la scoala a uni copil racit cu mersul la vot este o copilarie, sa nu zic altfel, cum sa trimiti la scoala un copil racit cu buna stiinta sa imbolnaveasca o clasa intreaga normal ca este strict interzis acest lucru.

  6. stim foarte bine ca timp de 30 de ani au manipulat o tara întreaga și nu au făcut nimic.cum scăpăm de ei dacă ii votam mereu când pe unii când pe alții?

  7. Pentru interesul lor, totul e posibil. O să vedem noi de luni, după votare, ce ne pregătesc ei. Acum sunt tăcuți că trebuie sa le facem jocul. Singurii vinovați, noi suntem. Trebuiau opriți de mult.

  8. Asa dom ministru, nu va lăsați, fiți retardat, perfid și hoț pana la capăt. Hai ca nu mai aveți mult de aberat ca vin alegerile și o sa va duceți la dracu cu tot cu covid19 cu valul2.

  9. Pana acum ii lua pe oameni cu izoleta si acum ii pun sa-si dea masca jos pt identificare! Ce jigodii, nu-i poti numi oameni, interesul pentru popor e zero!

  10. Sunteți niște nenorociți, ordinari, măgari, niște oameni de nimic care vă bateți joc de noi ca să vă fie vouă bine! Vă bateți joc de copii noștri ținându_i cu măștile la gură 4_6 ore ,în timpul orelor iar acum lăsați bolnavii să intre în secțiile de votare! Măi nenorociților, vierimi ce sunteți să vă ia nevoia de jeguri care țineți umbră pământului degeaba, mergeți voi personal cu urnele la cei bolnavi hoților!

  11. Cele mai mari jigodii din România rușineeeeee. Copiii sunt obligați să stea 8 ore în grădinițe cu mască și la alegeri Covidul își ia concediu. Rușine nemernicilor

  12. Ce rol mai au cei din comisiile de vot?Singuri ne luam stampila de vot,singuri ne punem bulinele pe buletin.Trebuie sa-i protejam pe cei din comisiile de vot.Pe noi marea masa cine ne protejeaza???

  13. Voi va dati seama ce facetii intrerupetii tot akum si dupa alegeri corona revine cu dublu chiar triplu cazuri de covid si iar se inchod iara toate si stare de urgenta si pentru ce pentru niste cazuri care nici nustiu daka exista nustiu k se alege de tara noastra si de aceste cazuri care panichiaza lumea si o manipuleaza eu nu cred in asa ceva .

  14. Măi fraților, ei vor să distrugă, omul, covid= răceală, și pentru răceală, nu te mai bagă în biserică,???, ca sinucigași???
    Ce te-ai spânzurat???
    Păi viruși contagioși sunt de când lumea, sunt Spitale de contagioși…
    Moare omul de cancer, metastază(stricat tot in interior, împuțit) și este băgat în biserică, dar omul, ne împuțit, doar asfixiat, de energie negative, cu infarct de frică, este băgat în pielea goală, în sicriu, și sicriul cimentuit…
    Dumnezeu îngăduie asta, mai ales cu cei care, s-au depărtat de EL, și s-au asociat cu energi negative, viruși,, pe ei i-au ales oameni, Dumnezeu, pe mâna lor i-a lăsat, să le vadă adevărată, față,… DUMNEZEU intervine, acolo unde omul, este, ascultător, și iubitor de Dumnezeu!!!
    Vă fi rău, bestia debia sa încălzit, DOAMNE, ce vremuri, oribile vor veni…… ai milă de noi Doamne!!!
    A început să se trezească, ca-m tot omul…..

    • Te bate dzeu pt vorbele tale de o sa iti plabga neamu de mila, ce om imputit si neimputit? Imputit esti tu la mintea aia ingusta. Ce

    • Daca nu stiai sunt din pacate si tineri care se spanzura din cauza disperarilor mari si nu pentru ca ei ar fi mai prejos si tu fara de pacat. Halesti la cuvinte scrise fe biblia aia care tot de oameni a fost scrisa. Ia lasa spanzuratii in voia domnului ca el sigur ii iarta dar pe tine care stai sa judeci in locul lui veci pururi nu te iarta. Si sunt preoti care le face slujba ca dzeu nu vrea suflete ratacita. Doar cei plini de ura ca tine sunt irecuperabili. Ca atata poti

  15. După votare dati iar stare de urgență ca asta stiti voi a trecut pandemia bătînd din palme pina la votare și după ce se întîmplă vestea cea mare din nou stare de urgenta

  16. Legea anticovid nu poate sa ingradeasca un drept fundamental prevazut in Constitutie……… restul ,,no comment”

    • Singurul care spui adevărul!
      Dacă nu-i lași le îngrădești dreptul de vot… Dar de atâția ani nu au rezolvat votul prin corespondenta și/sau electronic
      Toți sunt niște gunoaie indiferent de partid!

  17. Ca mai apoi sa spuna ca “odata cu votarea, s-a raspandit virusul si trebuie sa intram din nou in stare de urgenta”? Ce nemernici! Numai sa-si vada interesul?
    Luand-o pe partea cealalta, (ca poate sunt persoane care insista sa aiba dreptul si ocazia sa voteze) ,asa cum se organizau cutii cu buletine de vot ptr cei invalizi, asa ar fi trebuit sa faca si acum.. Mers in sectie si colectate voturile celor izolati.. ca idee, daca tot vor voturi! ?‍♀️

  18. Ba, sa stiti ça nu votez, à nu_sin tara, déci nu pot, dar oameni buni, penalizati acesti demonii, caci nu mai sunt oameni, nu mai votati partide le vechi, sunt o apa siunpamint, fara pnl, psd, usr, votati partide tinere,,,

  19. Politicienii trebuie omorâți și expuși 3 zile în piețele publice cu pancarte pe care scrie: așa pățesc toți care își bat joc de țară! Nici chiar moartea nu este de ajuns pentru a plăti pentru nedreptățile făcute de aceste gunoaie mizerabile.

  20. Cei infectati, covid-19, sunt cei testați pozitiv, se află ori in spital, ori in izolare ( carantina) la domiciliu.Deci nu pot merge la secția de votare. Ăștia sunt mii ,dar mai sunt și alte zeci de mii asimtomatici care nu au febră ,sunt la debutul infectiei ,transmit fară probleme si vor merge la vot.

  21. Și după vot, nimeni sa nu mai tina cont de regulile lor… Dacă ei considera ca într-o zi importanta pt ei virusul doarme, sa credem și noi ca virusul a dispărut și sa ne purtam normal ca în anii trecuți

  22. nu se suspenda nici o pandemie. DREPTUL LA VOT E UN DREPT FUNDAMENTAL PE CARE TI-L POTI EXERCITA CHIAR SI DE PE PATUL DE MOARTE INAINTE SA ITI DAI ULTIMA SUFLARE.

  23. CEI BOLNAVI VOR AVEA O ATA CAMERA SPECIALA IN CARE VOR PUITEA VOTA CU A 2-A COMISIE SPECIALA, IMBRACATA IN COMBINEZOANE DE PROTECTIE.

  24. Vreti voturi si de la cei cu covid?sa va trazneasca dzeu de mincinoși cu virusul vostru cu tot ca ati înnebunit lumea si acum si copii

  25. Haideți să dezgropăm și morții, că și eu au drept de vot, pe liste suplimentare !!!… Așa o să fie mai mulți alegători !!!… Să iasă totul ok din primul tur !!!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger