AcasăPoliticaPână unde își va depăși Occidentul liniile roșii în Ucraina?

Până unde își va depăși Occidentul liniile roșii în Ucraina?

Aliații Kievului au depășit în repetate rânduri liniile roșii în ceea ce privește livrările de arme. Dar, la aproape un an de la invazia Ucrainei, îngrijorările din SUA și Europa cu privire la escaladarea rusă nu s-au schimbat substanțial și încă planează asupra următoarelor decizii, inclusiv asupra trimiterii sau nu de avioane de luptă.

SUA și partenerii au angajat multe dintre sistemele considerate cândva interzise –  rachete Himars și Patriot, tehnologie avansată.Există un consens din ce în ce mai mare în rândul oficialilor occidentali că timpul este acum de partea Rusiei, iar Ucraina are o fereastră îngustă pentru a lansa o contraofensivă în primăvară, ceea ce i-a determinat pe aliați să se reunească rapid pentru a trimite echipamente mai grele, cum ar fi tancuri, vehicule de luptă de infanterie și arme cu rază de acțiune mai lungă.

O dovadă suplimentară a schimbării modului de gândire a venit săptămâna trecută, când americanii au anunțat că trimit Ucrainei bombe inteligente cunoscute sub numele de Ground-Launched Small Diameter Bombs sau GLSDB.

Potrivit oficialilor și analiștilor europeni, depășirea constantă a granițelor autoimpuse reflectă mai degrabă cerințele în schimbare ale Ucrainei pe câmpul de luptă decât o schimbare în evaluarea de către aliați a amenințării de escaladare.

La rândul lor, oficialii americani spun că „reevaluează” în mod constant sprijinul acordat Ucrainei. Loviturile cu rachete împotriva infrastructurii critice din ultimele luni i-au convins că este necesar să trimită sisteme de apărare antiaeriană mai sofisticate, de exemplu.

Dar ce scop are dedefinirea constantă de către Washington a sistemelor de armament care ar duce la escaladarea conflictului?

„Administrația Biden  și aliații europeni consideră că această abordare a fost o modalitate cu adevărat eficientă de a atenua riscul de escaladare și de a preveni o confruntare militară directă între SUA și Rusia”, susține Andrea Kendall-Taylor, analist militar Center for New American Security.

Cu toate acestea, schimbarea liniilor roșii nu garantează că următoare cerință a  Ucrainei, avioanele de luptă F-16, este la îndemână. Joe Biden, întrebat săptămâna trecută dacă SUA le va furniza, a răspuns simplu: „Nu”.

Dar, într-un semn că Ucraina consideră că preocupările SUA privind escaladarea drept un obstacol serios în calea livrărilor de armament cu rază de acțiune mai lungă, ministrul demisionar al apărării Oleksiy Reznikov a făcut un pas neobișnuit în această săptămână, promițând să nu folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi teritoriul rusesc.

Șantajul nuclear

Preocupările cu privire la escaladare au atins apogeul în septembrie, după prăbușirea liniilor defensive ale Rusiei în provincia Harkov. Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de oameni și a avertizat vestul cu privire la un posibil răspuns nuclear, spunând că „dacă integritatea sa teritorială este amenințată, Rusia va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție”.

De atunci, Kremlinul a redus amenințările. Săptămâna trecută, Putin a părut să facă din nou aluzie la posibila utilizare a armelor nucleare, ca reacție la angajamentul Germaniei și al altor țări de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, spunând că „avem modalități de a răspunde, iar aceasta nu se va limita la utilizarea de blindate”. Dar a fost o referire mai puțin explicită.

Exsită mai multe motive pentru schimbarea de ton, inclusiv îngrijorarea Chinei cu privire la politica nucleară rusă. Un diplomat occidental de rang înalt a declarat că acesta a fost efectul unui avertisment coordonat al SUA, Marii Britanii și Franței adresat Moscovei că orice recurs la arme nucleare ar avea „consecințe catastrofale”.

Unii experți spun că șantajul nuclear al Kremlinului a fost adresat unui public intern, pentru a-i mobiliza pe ruși în spatele mobilizării.

Oficialii americani nu au detectat nicio schimbare amenințătoare în poziția nucleară a Rusiei în timpul retoricii înflăcărate de anul trecut. Dar ei iau în continuare în serios acest risc și monitorizează în mod constant orice semn că Rusia ar putea să se îndrepte spre lansarea unei arme nucleare.

Până la urmă, liniile roșii nu sunt niciodată atât de clare și evidente, iar războiul din Ucraina înseamnă inevitabil o depășire a lor. Până unde, nimeni nu știe cu siguranță.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
674 afisari

9 COMENTARII

  1. Cum pana unde? Pana se termina. O confruntare directa intre nato si rusia devine tot mai probabila. Daca europenii nu termina nato intre timp, dar daca rusii vor castiga o confruntare directa probabil va duce la desfiintarea nato

  2. Varianta cu riscurile cele mai mici este distrugerea armatei nazistilor cat mai repede!

  3. Invadatorii barbari trebuie zdrobiți .Administratia de la Kremlin este criminala și coruptă iar șeful administrației este un dement oligofren. In alta ordine de idei Rusia trebuie să restituie Romaniei tezaurul adică 120 tone aur. Pe plan intern partidul pro rus AUR trebuie desființat. URGENT!

    • Președintele G.H.W.Bush, la summitul de la Washington/Camp David din 31 mai 1990: „Crede-mă, nu avem nici o intenție, nici măcar în gândurile noastre, de a leza Uniunea Sovietică, în nicio formă.”

      În sfârșit, afirmația secretarului general NATO, Manfred Wörner în discursul său doctrinar „Alianța Atlantică și Securitatea Europeană în 1990” (Bruxelles, 17 mai 1990): „Faptul că suntem gata să nu plasăm armată NATO în afara teritoriului german dă Uniunii Sovietice o garanție de securitate fermă.” Aceasta este afirmația pe care președintele Vladimir Putin și ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, o citează deobicei în discursurile în care fac referire la asigurările încălcate de leadershipul occidental.
      Conform ultimului ambasador al Statelor Unite în Uniunea Sovietică, Jack F. Matlok, „primul președinte Bush [G.W.H. Bush, Bush tatăl] l-a asigurat pe Gorbaciov că nu va avea loc o extindere a NATO dincolo de granițele Germaniei unificate, dacă Gorbaciov va permite unificarea Germaniei cu rămânerea ei în NATO”. Matlok a susținut, cu vehemență [6], acest fapt într-o serie de luări de poziție publice, inclusiv în fața Congresului Statelor Unite.

  4. Nu te inflama asa de tare banderistule!
    Sa nu iti crape vreun vas de sange pe la creieras!
    Ca dupa aia, n-o sa mai poti sa canti la pian cu p*nisul, ca stapanul tau si marele aparator al valorilor civilizatiei, piticul Zel….

  5. Războiul aduce profituri uriașe pentru america nazistș, și occidentul nazist. Slava rusia. Z

  6. Eu nu pricep o chestie cu armamentul asta sofisticat cerut de Ukrojuif-ul Zelensky. Romania a avut nevoie de 2 ani pentru a-si instrui pilotii pe „bijuteriile” second-hand F16, plus o armata de ingineri si maistri militari implicati in mentenanta acestora. Ora de zbor pe o asemena jucarie este peste 20.000 USD. Cum se gandeste tovarasul president Zelensky ca va avea piloti instruiti in cateva luni si echipe de mentenanta, de unde atatia USD pentru a face sa zboare rablele daruite cu generozitate de occident?
    La tancuri e cam la fel. Romania, membra NATO nu a achizitionat niciun Leopard ori Abrams, ci doar a carpit vechile tancuri sovieto-romane T85, fiindca s-a considerat ca este singura solutie pe care ne-o permitem dpv economic.
    Pai, asta inseamna ca F-urile si Leoparzii vor fi pilotate de mercenari gata instruiti (militari in rezerva reactivati) din tarile NATO sau vor fi folosite pe post de kamikaze, precum japonezii la sfarsitul WWII. 1 F pentru un Suhoi, 1 leopard pentru un T90. Primii care vor inaugura seria atacurilor kamikaze va fi baravul presedinte Zelensky si a lui camarila.

  7. NATO o armata de drogati si travestiti,pedofili si pupunari nu au nici o sansa butoane le sint pregatite iar occidentul va fii nivelat si arss ca sobolanii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger