AcasăPoliticaPână și prietenii Rusiei se supără din cauza războiului lui Putin

Până și prietenii Rusiei se supără din cauza războiului lui Putin

În momentul în care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a urcat săptămâna trecută pe scena Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, el și țara sa pierduseră deja o mare parte din public.

De-a lungul reuniunii anuale, lider mondial după lider mondial și-a exprimat un profund disconfort, dacă nu chiar o condamnare categorică, în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina.

Chiar și unele țări care au rămas prietene cu Kremlinul au cerut o încetare a focului sau alte modalități de a pune capăt crizei.Iar Vladimir Putin, care nu a participat,  a anunțat o escaladare a conflictului și că ar putea folosi chiar arme nucleare.

Dar, deocamdată, este vorba mai degrabă de o schimbare de ton decât de ceva tangibil care ar putea pune presiune asupra Kremlinului din punct de vedere economic sau militar – multe țări se bazează încă pe Rusia pentru aprovizionarea cu petrol și gaze.

Lavrov, în primul rând, pare să realizeze acest lucru, comentează Politico. El a insistat că Rusia se apăra împotriva unui regim neonazist de la Kiev, a dat vina pe sancțiunile americane și europene pentru creșterea insecurității alimentare și a prezentat extinderea NATO ca pe o amenințare pe care Kremlinul nu o poate ignora.

Cu toate acestea, sfidarea lui Lavrov nu schimbă realitatea inconfortabilă pentru Rusia, care devine din ce în ce mai evidentă: unii dintre cei mai fideli aliați ai săi pun la îndoială strategia războiului din Ucraina.Schimbarea a devenit evidentă în zilele de dinaintea reuniunii ONU a liderilor mondiali de la New York.

În timpul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurat în Uzbekistan, Putin s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping și cu premierul indian Narendra Modi.

Putin a recunoscut că Xi – a cărui națiune este, fără îndoială, cel mai important prieten al Rusiei – a ridicat „întrebări și îngrijorări” cu privire la războiul din Ucraina. Între timp, liderul indian i-ar fi spus lui Putin că „era de astăzi nu este o eră a războiului”, ceea ce unii au considerat că este un reproș atent țintit.

Până în prezent nu au existat rupturi tangibile majore cu Moscova din partea unor țări precum India și China, care continuă să umple cuferele Kremlinului prin cumpărarea de produse energetice rusești.

În lumea diplomației, schimbările de ton și de vorbire sunt adesea pași esențiali către mișcări mai serioase, inclusiv reducerea legăturilor economice.

Charles Kupchan, un fost oficial al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a subliniat că Putin  se confruntă cu o “nemulțumire globală mai mare”, în timp ce rușii își părăsesc țara pentru a evita serviciul militar. Rămâne de văzut cum se vor orienta aliații Rusiei – și dacă vor considera că prețul plătit pentru acest statut îi mai avantajează.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
626 afisari

5 COMENTARII

  1. Putin are totusi prieteni si a nume pe dictatorii din Venezuela, Corea de Nord, Cuba si or mai fi si alti mizerabili

  2. Impotriva lui Putin sint sclavii UE ,poponarii ,pedofilii ,drogatii si alte resturi umane ,Victorie pentru Rusia

    • Marco Silva, impotriva lui putin sunt toate tarile civilizate, in care exista desigur si drogati si poponari . Compara nivelul de trai , gradul de civilizatie, din aceste tari cu mizeria din majoritatea zonelor din Rusia , cu exceptia Moscova, Sankt Petersburg si alte cateva orase mari. Aceasta este explicatia pt. care se inroleaza cu contract rusii in armata, riscandu-si viata sau infirmitati pt. a scapa de marea saracie incare treaiesc.

  3. Cand toti iti spun ca esti beat nu te mai uiti in oglinda. Te duci si te culci.
    Frumos si hazliu ar fi sa-i zica si Kim vo 2.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger