Cauta

Până când va tremura UE în fața lui Putin?

Europenii de tremură de frică de ani de zile, vor tremura și de frig iarna asta dacă nu pun piciorul în prag Rusiei.Europa îl poate lovi pe Putin acolo unde îl doare mai rău. Totul e să vrea.Cum? Plafonând prețul gazelor. Cincisprezece state membre și-au exprimat în mod clar sprijinul pentru această măsură. Europa ar trebui să preia controlul asupra pieței sale de gaze naturale.

A model of the natural gas pipeline is seen in front of displayed word EU and Russia flag colours in this illustration taken March 8 2022 REUTERSDado RuvicIllustration

În vremuri normale, guvernele trebuie să lase piețele să funcționeze. Dar acestea nu sunt vremuri normale. Rusia renunță la contracte și restricționează în mod deliberat aprovizionarea. Când un jucător poate muta prețurile, nu are sens să „lăsăm piețele să funcționeze”, comentează în Bloomberg prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. În fața unei manipulări clare a pieței, intervenția guvernelor nu este doar justificată, ci și necesară.

Pe măsură ce prețurile cresc la niveluri fără precedent, piața a încetat să mai funcționeze. Lichiditatea s-a epuizat, iar volatilitatea a atins cote maxime, creând oportunități uriașe pentru furnizori și speculatori de a profita de pe urma mișcărilor bruște ale prețurilor.

Marile companii energetice se află sub presiune, solicitând ajutoare de la stat. Nicio gospodărie, companie sau guvern nu poate planifica sau gestiona o piață în care prețurile cresc sau scad la întâmplare.

În primul trimestru din 2022, potrivit estimărilor oficiale, Uniunea Europeană a plătit 62 de miliarde de euro în plus pentru a importa gaze în raport cu anul precedent.

Socoteala finală pentru acest an  va fi de ordinul sutelor de miliarde, trilioane dacă se includ efectele în lanț pe piața energiei electrice și în economie în general.

Între timp, excedentul de cont curent al Rusiei s-a triplat, ajungând la peste 180 de miliarde de dolari până în august.

Europa plătește de două-trei ori mai mult pentru gaz decât națiunile asiatice. O anumită creștere a prețurilor era inevitabilă, dar succesul Europei în achiziționarea de gaz se datorează în parte încetinirii economice din China. Într-un an obișnuit, importurile de gaze naturale lichefiate din China cresc cu 25%; până acum, în acest an, acestea au scăzut cu 20%. Această schimbare  a permis Europei să importe gazul de care are nevoie, subliniază Mitsotakis.

Indiferent cât de mari ar fi prețurile, Europa în ansamblu nu poate, pe termen scurt, să înlocuiască în totalitate volumele pe care le-a pierdut de la Rusia. Atunci când oferta nu poate răspunde la prețuri, a lăsa prețurile să crească la nesfârșit este un act de neglijență, nu de prudență.

Europa trebuie să facă  distincția între economisire și devastare, între reduceri sensibile ale consumului de energie și prețuri necontrolate care închid industriile și  ruinează gospodăriile.

Mai devreme sau mai târziu, piețele se vor echilibra – dar fără un plafon al prețurilor, costul acestei echilibrări va fi măsurat în vieți distruse și locuri de muncă pierdute.

“Nu ne putem permite să stăm pe loc și să vedem cum Rusia își folosește strategiile împotriva noastră. Este un act de bun simț și de suveranitate să intervenim și să elaborăm reguli care să răspundă provocării fără precedent cu care ne confruntăm. Impunerea unui plafon la prețurile gazelor naturale este un pas inevitabil în acest proces”, conchide premierul elen.Europa poate lupta împotriva lui Putin.

Ultimele stiri

  • Furtunile au făcut ravagii în mai multe zone din țară. Străzi inundate, grădini distruse de grindină – VIDEO
  • UPDATE: S-a aflat rezultatul votului! Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei – VIDEO
  • Breaking news… în jurul lumii: Decizii istorice, sancțiuni și revolte pe toate continentele
  • Tragedie într-o stație de metrou din București: un bărbat a murit/Primele informații de la Poliția Capitalei și Metrorex
  • Comunicat de presă KOMORA ENGINEERING SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 23 mai 2025 – Dorești să faci mai mult decât poți
  • Alege ce citești
  • Porcii nu zboară: fermierii americani pierd piața Chinei
  • Nu mai poate Putin de sancțiunile europene!
  • Exit mobile version