AcasăPoliticaPână când va sta SUA după gardul războiului din Ucraina?

Până când va sta SUA după gardul războiului din Ucraina?

Războiul din Ucraina devine din ce în ce mai periculos, în parte pentru că merge mai prost decât și-ar fi putut imagina armata lui Vladimir Putin. Joe Biden a căutat să împace două obiective conflictuale: evitarea intervenției militare americane, în același timp ajutând Ucraina și forțând  Moscova să plătească un preț mare pentru agresiune. Dar acest echilibru va deveni tot mai greu de menținut.

Putin – și majoritatea observatorilor – se așteptau ca forțele ruse să spargă rapid rezistența ucraineană, dar  apărarea față de invadatori a produs un impas dur.

Banii și armele occidentale sporesc rezistența Ucrainei iar Putin se confruntă acum cu posibilitatea ca războiul să-i distrugă armata înainte ca aceasta să distrugă Ucraina. O situație care, ironic, ar crea probleme pentru SUA. Un Putin disperat ar putea să apese pe butonul nuclear.

Abordarea lui Biden față de Ucraina a fost simplă: a pedepsit Rusia în timp ce a refuzat cu scrupulozitate să se implice în lupte. Washingtonul și aliații săi au lovit Moscova cu sancțiuni de amploare.

Întrucât Putin se îngrijorează ce ar putea însemna impasul sau înfrângerea pentru supraviețuirea sa politică, el ar putea recurge la tactici dramatice și brutale în speranța de a încălca voința Ucrainei.

Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina sau ar putea escalada bombardamentele convenționale ale marilor orașe, cu consecințe umanitare îngrozitoare, notează Bloomberg. Asta s-a întâmplat deja în Mariupol și Harkov.
De asemenea, Rusia ar putea intensifica atacurile în apropierea granițelor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord cu vestul Ucrainei sau ar putea amenința din punct de vedere militar țările NATO din apropiere să rupă linia de salvare care menține Ucraina în viață.

Oricare dintre aceste opțiuni ar putea atrage un dictator care dorește să câștige o luptă pe care nu își poate permite să o piardă.

Statele Unite ar putea fi nevoite să-și reconsidere poziția chiar și fără escaladarea deliberată a Rusiei. Să presupunem că un război în impas se prelungește luni sau ani, producând vărsări de sânge în Ucraina și instabilitate și nesiguranță dincolo de aceasta.

Să presupunem că forțele ruse speriate și frustrate răspund cu uciderea civililor.

Două opțiuni pentru Biden

Nicio persoană sănătoasă la cap nu vrea un război   SUA – Rusia. Orice ciocnire între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii ar avea riscuri fără precedent.

Totuși, pericolul ca războiul din Ucraina să nu urmeze scenariul dorit de America are două implicații pentru Washington.

În primul rând, administrația Biden trebuie să ia în considerare dacă există forme de escaladare a Rusiei în Ucraina care ar putea declanșa un răspuns militar occidental.

Aceasta nu este un scenariu nebunesc: dacă Putin ar folosi cu succes escaladarea nucleară tactică în Ucraina pentru a scăpa de înfrângerea convențională, el ar trimite un mesaj cu adevărat teribil potențialilor agresori și potențialilor proliferatori din întreaga lume.

Deci, guvernul SUA ar trebui să se gândească dacă și cum ar putea răspunde dacă Putin duce conflictul la extrem.

În al doilea rând, Biden ar trebui să înceteze să mai semnaleze  că nu există circumstanțe în care Washingtonul ar interveni militar.

Dacă SUA îl fac pe Putin să creadă că poate acționa cu impunitate în interiorul Ucrainei, îl pot încuraja pe dictatorul rus să-și asume doar riscurile care ar împinge America într-o dezbatere mai dureroasă cu privire la posibilitatea de a se implica.

Biden are dreptate că un conflict cu Moscova ar fi oribil. Dar paradoxul acestui război este că eliminarea completă a intervenției SUA  poate tenta tocmai genul de escaladare a Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
723 afisari

4 COMENTARII

  1. Daca se vrea cu adevarat pace, exista o singura solutie : o noua….,,alta”. Nu este prea corect, dar cat de corecte au fost Yalta, Malta ?!

  2. Se pare ca slugile de presa sunt educate sa faca apologia razboiului ,ard de nerabdare sa vada incepand al treilea razboi mondial.Va asteptam in linia intai ,sclavetilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger