AcasăPoliticaPacea din Ucraina, mai periculoasă decât războiul?

Pacea din Ucraina, mai periculoasă decât războiul?

Respingerea categorică de către Rusia a propunerii de încetare a focului risca să îl provoace pe Donald Trump să ia decizia fatală de a-și însuși acest conflict în același mod în care Richard Nixon și-a însușit războiul din Vietnam

Vestea unei încetări a focului de 30 de zile, acceptată de Ucraina și oferită Rusiei de către SUA, a fost întâmpinată cu declarații grăbite din partea tuturor părților interesate de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Numeroși aliați ai Kremlinului, cărora li s-au alăturat în mod curios unii neoconservatori occidentali, au afirmat că Moscova va respinge categoric propunerea. Vladimir Putin ar fi acceptat-o, dar a precizat că sunt ”nuanțe” și detalii de rezolvat.

Unii susțin că războiul trebuie să se încheie cât mai repede posibil printr-o soluție negociată, în timp ce majoritatea liderilor UE continuă să ceară victoria Ucrainei pe câmpul de luptă, avertizând că „pacea în Ucraina este de fapt mai periculoasă decât războiul”.

Respingerea categorică de către Rusia a propunerii de încetare a focului risca să îl provoace pe Donald Trump să ia decizia fatală de a-și însuși acest conflict în același mod în care Richard Nixon și-a însușit războiul din Vietnam.

Ce sens are pentru Rusia să pună în pericol ceea ce ar putea fi o oportunitate generațională de a normaliza relațiile cu Washingtonul, doar pentru a mai cuceri câteva sate din stepele Zaporojiei?

Totuși, un armistițiu este condiționat de parametri privind punerea în aplicare și durata, subliniază Responsible Statecraft. Toate  detaliile la nivel operațional vor trebui să fie discutate, chiar negociate, între Rusia, SUA și Ucraina, dacă se dorește stabilirea unei încetări a focului rezistente.

Volodimir Zelenski realizează, fără îndoială, că ucrainenii vor beneficia mai mult decât rușii  de pe urma încetării ostilităților, chiar și în condiții nefavorabile.

În orice caz, oficialii americani ar trebui să le transmită clar omologilor lor ruși că armistițiul, departe de a fi un obiectiv în sine, este doar primul pas pe calea unei soluții durabile și că sunt pregătiți să lucreze la o foaie de parcurs pentru un acord de pace în timpul încetării focului.

Într-adevăr, unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poate face America este să semnaleze, atât public, cât și în spatele ușilor închise, tuturor celor trei părți interesate – UE, Ucraina și Rusia – că este angajată pe termen lung când vine vorba de asigurarea unei păci durabile nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă.

Pentru primele două părți, acesta este un exercițiu crucial de reasigurare care va face mai ușor de suportat compromisurile neplăcute, dar necesare în cadrul negocierilor viitoare.

În general, încetarea focului tinde să avantajeze partea care pierde – adică Ucraina. Dar și partea rusă se află într-o poziție mai bună pentru a modela termenii armistițiului sau pentru a solicita alte concesii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
806 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger