AcasăPoliticaOros dublează salariile la ”aprozarul” lui Daea

Oros dublează salariile la ”aprozarul” lui Daea

Ministru Oros nu vrea să sprijine micii producători

Casa de Comerț ”Unirea”, denumită ”aprozarul lui Daea” de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, a dublat fondul de salarii pentru acest an. Și asta în condițiile în care activitatea societății, care ar fi trebuit să colecteze produse agricole de la țărani și să le vândă direct populației, este total blocată. 

Măcinat de conflicte interne, cu acuzații reciproce și achiziții dubioase, proiectul Casa de Comerț ”Unirea”, al fostului ministru Petre Daea, se afundă în dezastru cu fiecare zi care trece. Ideea acestei societăți de stat este însă una extrem de generoasă și de importantă pentru micii producători, dar și pentru populație. Ministrul Oros și-a exprimat dezacordul pentru proiect încă de la învestire, spunând să statul nu trebuie să facă nicidecum comerț. Ulterior, chiar dacă și-a mai temperat tonul critic, Oros a lăsat ca sfârșitul să vină de la sine, fără să intervină în niciun fel în haosul creat în societate. Profesorul Mircea Coșea, care s-a implicat pentru ca proiectul să prindă viață, consideră că nu se dorește continuarea acestuia. ”Lucrurile merg foarte greu la instituția asta, Consiliul de Administrație a rămas, după doi ani, tot fără contracte și neremunerat, cu doar trei membri, și lucrează sporadic pentru că actuala conducerea a Casei nu este organizată, nu are programe. Casa de Comerț <<Unirea>> ar fi trebuit să colecteze foarte mult din producția lăsată pe câmp a micilor producători, să o trimită la procesator și să deschidă pe piețe niște facilități pentru vânzarea directă către populație, la prețuri mai mici și la calitate mai bună. Nu sunt deloc mulțumit de ceea ce se întâmplă, dar Ministerul Agriculturii nu are niciun fel de poziție. Ne-am întâlnit de două ori până acum cu ministrul, dar nu s-a luat nicio decizie, în schimb s-a format o AGA, din secretari de stat de la Ministerul Agriculturii, care sunt remunerați, dar care nu au niciun rol în activitatea Casei de Comerț”, ne-a declarat prof.dr Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Salarii mari și atât

Mai nou, ministrul Agriculturii a reușit să publice bugetul de venituri și cheltuieli ale Casei de Comerț ”Unirea”, în care se remarcă doar un buget dublu pentru salarii, deși activitatea este zero. ”Și-au făcut la Casa de Comerț <<Unirea>>, ei între ei, niște salarii mari, care nu pot fi modificate timp de 24 de luni, decizie cu care Consiliul de Administrație nu a fost de acord. Acum au și un contract cu o casă de avocatură, care trebuie să rezolve problema cu achiziția ilegală a depozitului de la Focșani. Sunt 80 de angajați la societate, în București și în Tulcea, care nu prea fac nimic, deocamdată. Există un singur magazin în București, care nu funcționează cum trebuie, și unul de brânzeturi la Sibiu, care nu se știe dacă mai funcționează. Eu nu cred că se va revigora activitatea Casei, ministrul nu este interesat în așa ceva, s-a văzut că are alte gânduri, când a pus în funcțiune un sistem de vânzare a produselor agricole pe internet, care nu funcționează, pentru că producătorii nu au internet. Producția de legume și fructe românești deja a început și nu este colectată”, ne-a mai precizat fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger