AcasăPoliticaOrientul Mijlociu, o pălărie prea mare pentru SUA?

Orientul Mijlociu, o pălărie prea mare pentru SUA?

Joe Biden se confruntă cu o întrebare dificilă: ce este mai important pentru interesele americane - salvarea Israelului sau victoria Ucrainei?

În ultimele decenii, administrațiile americane succesive au declarat în mod constant că țara lor „părăsește Orientul Mijlociu”, cu toate crizele sale cronice și reaprinse. S-au concentrat pe Asia de Est pentru a contracara China.

În ciuda acestei strategii, Statele Unite sunt acum aproape complet consumate de războaiele din Orientul Mijlociu. Se vede treaba că politica externă americană e plină de paradoxuri.

Administrația Biden, spre deosebire de guvernele anterioare, nu a manifestat niciun interes pentru rezolvarea problemei palestiniene. Dar guvernul democrat este acum mai implicat în războiul din Gaza decât orice altă administrație americană în conflictele arabo-israeliene de lungă durată.

America asigură că gestionează crizele din Orientul Mijlociu, dar își schimbă în mod constant retorica, ceea ce îi afectează relațiile cu aliații tradiționali. Mai rău, nu știe cât de departe poate merge prin participarea directă la un război regional pe care spune că nu îl dorește.

Susținerea Israelului nu este o noutate de la instaurarea hegemoniei americane după cel de-al Doilea Război Mondial. De data aceasta însă, se pare că America nu este în stare să țină sub control situația din Fâșia Gaza, care este pe cale să escaladeze într-o conflagrație periculoasă cu mai mulți actori.

Sprijinul militar și de informații al SUA pentru Israel, livrările de arme, trimiterea de portavioane și nave de luptă americane în Mediterana de Est, precum și planificarea și pregătirea în comun a operațiunilor militare au atins proporții fără precedent.

În același timp, administrația Biden se teme de consecințele unui război terestru lung și costisitor și a cerut Israelului să amâne desfășurarea de trupe în Gaza sub pretextul păstrării vieților ostaticilor.

Președintele SUA a mizat prea mult pe conflictul din Ucraina pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei și pentru a-și reafirma conducerea unilaterală în sistemul internațional. Acum se confruntă cu o întrebare dificilă: ce este mai important pentru interesele americane – salvarea Israelului sau victoria Ucrainei?

Există o înțelegere între partidele democrat și republican pentru a sprijini Tel Aviv. În schimb, noul președinte al Camerei Reprezentanților, trumpistul Mike Johnson, încearcă să reducă ajutorul acordat Kievului. Situația din Gaza a pus în umbră Ucraina, spre satisfacția Rusiei lui Putin.

Biden are bătăi de cap cu Orientul Mijlociu mai mult decât se aștepta. Este o regiune instabilă, cu o istorie sângeroasă. Războaiele arabo-israeliene  și mai ales tensiunile din prezent arată că Statele Unite nu au nicio idee despre ce se va întâmpla a doua zi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
905 afisari

5 COMENTARII

    • Doar asa supravietuiesc ei… ipocrizie, divide et impera, colosala frauda mondiala a dolarului, aurul furat de la europeni dupa Bretton Woods, lovituri de stat, baze militare prin toata lumea suportate de guvernele locale, imprumuturi uriase, acapararea si coruperea mass-media (impreuna cu jidovii), etc. Nu mai e demult o hegemonie, este camatarie si terorism, al carui sfarsit e aproape.

  1. IMPOTENTA AMERICII ESTE TOT MAI VIZIBILA !,POLITICA FALIMENTARA A AMERICII ESTE TOT MAI VIZIBILA .
    ACEA CARE SE VREA ARBITRUL SI LIDERUL ESTE IN FOND O MARE CACIALMA .
    VEZI DEZASTRUL PROVOCAT IN IRAK,LIBIA ,SIRIA PALESTINA ,LIBAN ,AFGANISTAN SI NE INTREBAM DE CE ESTE REACTIA ANTIAMERICANA IN LUMEA MUSULMANA SI ARABA !.
    CAND ALIATII AMERICII ȘTURCIA SI ARABIA SAUDITA I-AU PARASIT TREBUIE SA-TI PUI UN SEMN DE INTREBARE MACAR.

  2. Într-un exercițiu sincer și corect de democrație ,sunt ferm convins, ca nici la noi în România americanii nu mai stau asa bine ,la nivel de admirație și simpatie, l7nea a înțeles cum stau lucrurile când vine vb de partenerul strategic cu un singur avantaj

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger