AcasăPoliticaOrdonanța privind reducerea cheltuielilor publice, adoptată. Câciu: „Au apărut şi câteva modificări”...

Ordonanța privind reducerea cheltuielilor publice, adoptată. Câciu: „Au apărut şi câteva modificări” – VIDEO

(sursa foto: Facebook/Adrian Câciu)

A fost adoptată, în ședința de vineri a Guvernului, ordonanţa de urgenţă (OUG) privind reducerea cheltuielilor publice.

La finalul reuniunii Cabinetului Ciucă, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a ieșit în fața presei și a prezentat principalele măsuri avute în vedere.

Câciu: Au apărut şi câteva modificări

„Sunt sigur că mare parte cunoaşteţi acest demers al Guvernului de a adopta o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri mai corecte, mai eficiente a banului public.

Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, în cadrul procesului de avizare au apărut şi câteva modificări”, a anunțat Adrian Câciu, de la Palatul Victoria.

Măsurile listate de ministrul Finanțelor

Oficialul guvernamental a prezentat, pe scurt, măsurile de intervenţie asupra cheltuielilor ordonatorilor de credite, stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat tot de către Guvern, cuprinse în ordonanța de urgență.

Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi al educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing, închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură birotică de către autorităţile şi instituţiile publice. Aici avem o excepţie legată de programul ‘Rabla’ pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante; suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu excepţia posturilor unice; şi, practic, aici, prin memorandum, sectoarele vor veni în faţa Guvernului dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară angajarea în continuare de personal, inclusiv educaţie şi sănătate”, a precizat ministrul.

Șeful de la Ministerul de Finanțe a mai anunțat, totodată, că s-a introdus un nou instrument de flexibilizare a achitării facturilor restante către furnizorii de energie electrică în baza schemei de compensare care funcţionează potrivit Ordonanţei 27, în sensul în care, până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziţie care se alimentează din veniturile excepţionale realizate de producătorii din sectorul energetic, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.

Precizare despre sporul de doctorat

Câciu a făcut o precizare importantă și cu privire la sporul de doctorat. „Faţă de actul normativ pus în transparenţă publică a fost eliminat articolul legat de sporul de doctorat, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu sectoarele.

Acest articol din legea salarizării există, rezidă şi în legea salarizării şi s-a considerat că o complicare a modului în care este acest articol în legea salarizării nu este la acest moment oportună, urmând ca în noua lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a explicat ministrul Finanțelor.

Ce a anunțat ministrul referitor la achiziţiile de autoturisme şi mobilier

Totodată, în cadrul conferinței de presă susținute de la Palatul Victoria, oficialul din Guvern a făcut referire și la o modificare privind achiziţiile de autoturisme şi mobilier.

„Pe partea de achiziţii de autoturisme şi mobilier s-a introdus o prevedere care spune că la data de intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, procedurile de achiziţie publică pentru bunurile prevăzute la alineatul 1, litera a, încetează, dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică. (…) Rămân în derulare cele care au parcurs etapa de comunicare a rezultatului procedurii, iar celelalte încetează. Aici nu discutăm, şi există excepţii concrete în ordonanţă, de achiziţiile care sunt legate de proiectele cu finanţare europeană, proiectele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordurilor de împrumut pe care România le are cu Banca Mondială”, a mai declarat Câciu.

author avatar
Andrei Coman
381 afisari

3 COMENTARII

  1. Redeventele de ce nu le mariti ca tarifele la energie s au putut modifica chiar daca erau contracte intre cet furnizori ,msi aduceti ba si banii acasa de la astia care fac atata profit.taiati tot de la romani.

  2. INCREDIBIL LA CE GRAD DE NEMERNICIE S-A PUTUT AJUNGE IN ultimii 33 DE ANI.
    ACEASTA ORDONANTA ESTE O MARE NERUSINARE SI O MARE NESIMTIRE, EA poate fi denumita ORDONANTA HOTILOR in favoarea BANDITILOR si MAFIOTILOR.
    ALEGERILE ANTICIPATE urgente SUNT MAI MULT DECAT NECESARE PENTRU SALVAREA TARII…………….daca se mai poateee…??????????

  3. N-ai voie sa inchiriezi masini
    Ca trebue facuta economie
    Dar masini pentru casele de pensii
    Poti sa cumperi cate vrei in prostie!

    Ca au de mers sefii la tratament neaparat
    Si doar nu s-or duce cu trenuri ,agreste
    Au fost comandate inca de anul celalalt
    Si nu se poate anula Doamne fereste!

    Medicamentele compensate se pot anula
    Sigur ca da doar sunt pentru prosti
    Doar ei se duc la spital in Austria
    Nu se trateaza ei cu romanii anosti!

    Ei sunt elite cu scoli private
    De la ei nu se taie nimic
    Se taie de la altii sarantoci cat se poate
    Ei mananca icre negre la cantinele shic!

    Icre negre la pret de fasole
    Somon si vin de Bordeaux
    La pret de novac,si posirci spaniole
    Se aude bai hotilor ,se aude??Halo!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger