AcasăPoliticaStarea de alertă, mărul discordiei între Guvernul Orban și PSD. Moțiunea de...

Starea de alertă, mărul discordiei între Guvernul Orban și PSD. Moțiunea de cenzură, doar „o hărțuială politică”

Scandalul dintre social-democrați și actuala guvernare zdruncină din temelii întreaga clasă politică.

Totul a început după ce Guvernul nu a cerut încuviințarea Parlamentului pentru prelungirea Stării de alertă. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a acuzat Guvernul Orban de un „abuz imens” și a spus că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură care va fi „fatală” Guvernului.

În replică, premierul Ludovic Orban a afirmat că o „moțiune de cenzură nu are niciun fundament”, pentru că CCR a dat dreptate Guvernului.  „Ar fi o moțiune de cenzură ridicolă care ar face parte numai dintr-o hărțuială politică”, a adăugat Orban.

Premierul sare în apărarea Guvernului. „Nu este normal”

„În vigoare este Legea 55, cu excepţia articolului declarat neconstituţional. Ca atare, legea fiind în vigoare, sunt în vigoare prevederile legate de carantinare şi izolare. Decizia Curţii a stabilit că Parlamentul nu poate să cenzureze Hotărârea de Guvern, dar este normal, am spus încă de la început”, a mai spus Orban.

În legătură cu moțiunea de cenzură pe care PSD vrea s-o supună votului în Parlament, Orban a spus că nu există niciun motiv pentru care social-democrații să depună această  moţiune de cenzură.

„Acum de ce să mai depună moţiune, că am avut dreptate? Le-am spus că nu au prevăzută în lege în mod expres nevoia de încuviinţare, de aprobare de către Parlament a prelungirii stării de alertă, or acuma decizia Curşii spune că nici măcar instituirea stării de alertă sau conţinutul HG prin care se instituie starea de alertă nu poate fi supus cenzurii printr-o hotărâre a Parlamentului. Adică să depună moţiune de cenzură pentru că am avut dreptate, Eu sunt obişnuit să am dreptate pe de o parte, mai ales în polemica cu opoziţia dominată de PSDşi î acelaşi timp să fiu atacat public pentru că s-a dovedit că am dreptate”, a adăugat premierul.

În legătură cu decizia CCR, premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că nu se sperie de modul în care a fost judecată hotărârea luată de Guvern.

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis ca fiind neconstituțional ca printr-un simplu ordin de ministru românii să fie trimişi în carantină, izolare ori în spital, deşi sunt infectaţi cu COVID-19.

De asemenea, premierul a dat asigurări că prevederile Legii 55 privind carantina și izolarea pentru a preveni răspândirea noului coronvairus vor rămâne în vigoare.

Ludovic Orban, explicații pe decizia CCR

Mai mult, Ludovic Orban  susține că magistrații au declarat ca fiind neconstituțional doar articolul în care este prevăzut că Parlamentul poate modifica o Hotărâre de Guvern.

„Vreau să clarific: la ora actuală există o lege adoptată de Parlament, Legea 55, care stabileşte legitimitatea acestei măsuri, noi o avem instituită prin lege. Curtea Constituţională s-a referit la carantina şi izolarea care au fost stabilite pe baza ordonanţei şi ordinului de ministru.

Dar eu readuc aminte: decretarea stării de urgenţă s-a făcut în conformitate cu Constituţia şi cu legea, cu decretul prezidenţial, cu setul de măsuri aferente şi cu aprobarea Parlamentului. Eu nu am înţeles de ce Curtea Constituţională a preferat să se uite într-un ordin de ministru sau într-o ordonanţă de urgenţă adoptată anterior şi nu s-a uitat la baza legală pentru starea de urgenţă, la decretul prezidenţial, la măsurile care sunt prevăzute aferente stării de urgenţă şi la aprobarea de către Parlament a acestor măsuri. În fine, nu contează. Oricum, nu poate să afecteze ceea ce s-a întâmplat.

Unde ar fi fost România dacă noi nu am fi putut să asigurăm paza sănătăţii oamenilor prin decizia de a izola sau de a introduce în carantină instituţionalizată?”, a explicat Orban.

 

 

author avatar
Eli Dan Davidescu
125 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger