AcasăPoliticaOrban, premierul panglicilor

Orban, premierul panglicilor

„Ce-mi doresc, dacă mă întrebați, îmi doresc un mandat de patru ani în fruntea Guvernului astfel încât, când vom tăia panglici, să știm clar că este doar meritul nostru și al cel celor care au colaborat la realizarea acestor investiții fundamentale în infrastructura României”, i-a scăpat premierului pe gură. Nu prea e clar. Al nostru, adică pronumele de majestate? Al nostru, al Guvernului? Al nostru, al liberalilor? Să fii prim-ministru ca să tai panglici? Ca să inaugurezi? Să mă iertați, Maiestate măruntă a unor vremuri încălecate de prostie, ce puteți inaugura într-o Românie pe care ați văduvit-o de perspective? Să mă iertați, Maiestate apărută din impostura liberală, ce puteți oferi unei Românii dincolo de discursurile și intervențiile în care mințiți cu un aplomb ce ia la palme buna creștere?

Monica Anisie un atentat la limba română

Ludovic Orban nu realizează conjunctura-i defavorabilă în care este plasat. Panglicile lui, tăiate la fiecare potecă pietruită și la fiecare cărămidă pusă pe șantiere imaginare, riscă să fie mai mari decât obiectivul lăudat. Mai lungi decât autostrăzile de pe hârtie, mai late decât spitalele regionale neconstruite și mai cu obraz de șorici decât promisiunile neonorate. Mai nesimțite decât minciunile unei guvernări pe care nu o vede cât este de habarnistă.

Impostura prezidențială

România are cea mai performantă conducere din ultimii 30 de ani, spune premierul. Nu știu la ce se referă.

Ion Ștefan un ministru cu gândirea atârnată de grindă

La Klaus Iohannis, care este incapabil să funcționeze dacă nu este întors cu cheița de consilieri sau împins de la spate de Mutter Merkel? La capacitatea acestuia de a promova campania de igienă cu spălatul pe mâini, fiind singura temă pe care o poate dezvolta în discursuri, pentru că nu are decât un singur subiect? La aptitudinile aceluiași personaj de a călca în picioare Constituția și de a-i ataca pe social-democrați, pe care, într-un sindrom nevrotic, îi vede ca pe răul insurmontabil al țării? Ei bine, atunci chiar merită să taie panglici la inaugurarea imposturii și a jemanfișismului prezidențial. Nicicând România nu a avut un astfel de conducător. Merită nu o panglică, ci câte una pentru fiecare aberație rostită și pentru fiecare moment în care își expune, la scenă deschisă, inabilitatea de a fi conducător.

Contract cu Covid

„Suntem primul guvern de după 1990 format din profesioniști, incoruptibili, cu viziune și cu soluții fezabile”, s-a trezit Orban că gândește cu glas tare. Am văzut, Maiestate pipernicită, dacă vă referiți la Monica Anisie, bunăoară. Oscilațiile ei între învățământul la cort și la folosirea limbii române ca pe un ciocan de bătut șnițele chiar denotă mult profesionalism. Merită o panglică tăiată pentru fiecare necuvânt și neidee.

Bogdan Gheorghiu omul cu cultura liberală are nevoie chiar de cultură

Și Ion Ștefan, ministrul cu grinda de gât, merită panglici de inaugurare. Pentru aberația de gândire în contratimp și în contrabalans cu normalitatea. Pentru felul unic în care râde singur la prostiile care îi ies pe gură. Și ministrul Culturii, băiatul acela de care, de important ce e, nimeni nu-și aduce aminte cum îl cheamă. Numai el putea promova ca ambasador al lui Brâncuși o vedetă de mucava care, să vezi ghinion, nu a prins contract cu Covid, ca alții.

Șarlatania ca mod de guvernare

Viziune și soluții fezabile?

Doar la decedați nu a tăiat Orban panglici

Da, am văzut de când a început criza de coronavirus. Viziunea dumneavoastră, Maiestate cu gândire rahitică, a fost despre alegeri anticipate, nicidecum despre sutele de morți ce băteau la poarta consacrării unui guvern prins cu Sănătatea în vine. Viziunea a fost numai despre perspectivele unei îmbogățiri rapide la umbra stărilor de urgență și de alertă. Niciodată nu v-ați alertat cu adevărat, lăsând bolnavii cu alte afecțiuni să moară la porțile spitalelor goale. V-ați alertat, în schimb, că vă trimite Opoziția la tomberonul cu nevolnici. Și pentru asta ați fi în stare să țineți toată țara în alertă, luni de zile, numai pentru a nu fi dați jos. Nu tăiați o panglică? Nu inaugurați și șarlatania ca mod de guvernare, Maiestate submediocră?

author avatar
Valentin Boeru
944 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger