AcasăPoliticaOrban își trece în subordine Administrația Rezervelor de Stat

Orban își trece în subordine Administrația Rezervelor de Stat

Premierul Ludovic Orban a decis să-și subordoneze direct una dintre cele mai importante instituții ale statului. Este vorba despre Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, ale cărei achiziții și vânzări de stocuri sunt extrem de profitabile. Motivul invocat este acela că, sub coordonarea MAI, administrația nu ar fi eficientă.

Printr-o Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial, Guvernul Orban a făcut o mutare cel puțin șocantă. Astfel, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPC) a fost trecută din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretariatului General al Guvernului. În justificarea deciziei, Executivul invocă necesitatea stabilirii măsurilor care să permită luarea, în cel mai scurt timp și în parametri de eficiență, a unor decizii strategice la nivelul Guvernului privind gestionarea rezervelor de stat. ”Neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la dificultăți în ceea ce privește o funcționare optimă, la cel mai înalt nivel, a ANRSPC, situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată. Motivarea urgenței și a situației extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată este generată de existența unor dificultăți în desfășurarea activității ANRSPC. Întrucât aspectele vizate constituie o stare de fapt obiectivă, cuantificabilă, extraordinară, independentă de voința Guvernului, care pune în pericol interesul public și a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate prin ordonanță de urgență. În cazul în care nu sunt acceptate măsurile propuse, nu se pot asigura punerea în aplicare în mod eficient și cu celeritate a demersurilor de eficientizare și îndeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica în domeniul rezervelor de stat și problemelor speciale și de a exercita conducerea generală a administrației publice, cu urmări directe asupra cetățenilor, elemente care vizează interesul public general”, se arată în expunerea de motive a actului normativ adoptat de Guvern.

Control asupra stocurilor de urgență

Potrivit legii, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale elaborează şi propune Guvernului spre aprobare Nomenclatorul produselor rezervă de stat, nivelurile maxime, stocurile intangibile şi termenele orientative de păstrare, stabilește produsele şi nivelurile la care se constituie stocuri intangibile destinate producţiei de tehnică militară şi nevoilor de apărare în caz de război, corelate cu rezervele proprii ale armatei şi rezervele de mobilizare și elaborează programe anuale pentru constituirea, reîntregirea sau preschimbarea sortimentală a stocurilor rezerve de stat de produse şi materii prime cu finanţare în condiţiile legii. Totodată, ANRSPC administrează stocurile de produse rezerve de stat, stocurile intangibile, cele de conjunctură, de urgenţă şi cele devenite disponibile, achiziţionează stocurile de conjunctură din producţia internă sau din import, în scopul valorificării ulterioare, în condiţii avantajoase, în ţară sau la export și elaborează şi propune Guvernului, spre aprobare, proiectul de hotărâre pentru achiziţionarea stocurilor de urgenţă, finanţarea putând fi asigurată şi din credite externe angajate de Guvern, în condiţiile legii. Mai mult, ANRSC poate negocia tarifele de depozitare și poate practica reduceri de prețuri la vânzarea produselor în contextul reîmprospătării acestora.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.103 afisari

2 COMENTARII

  1. Ciuma rosie , nu e nici o HPTIE(?) liberala pe fata , ANRSPS ( nu ANRSPC ) ESTE O INSTITUTIE PRIMORDIALA PENTRU SECURITATEA STATULUI fiind finantata de la bugetul de stat . A fost acuzata de coruptie , afaceristii obtineau profit de 200 de euro la fiecare tona de grau . In dec.2014 , fostul sef al ANRS , Cristian Vintila , a fost arestat pentru trafic de arme catre o organizatie din Columbia . In 2019 , deputatul PSD Catalin Radulescu , fostul ministru al Transportului Cuc si deputatul Daniel Olteanu de la ALDE au propus sa se foloseasca armamentul si munitia din dotare pentru stoparea tentativelor de furt de la ANRSPS . Este normal , Guvernul este cel care realizeaza politica in domeniul rezervelor de stat si conducerea generala a administratiei publice , ESTE O CHESTIUNE DE SIGURANTA NATIONALA , foarte corecta ordonanta !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger