AcasăPoliticaOrban își frânge singur gâtul

Orban își frânge singur gâtul

Dacă justiția ar funcționa la standardele firești, premierul ar putea fi tras la răspundere pentru tot ce s-a întâmplat în România începând din momentul instalării lui în fruntea Guvernului. Mai multe surse arată că președintele știa de pericolul epidemiei de coronavirus încă din luna noiembrie 2019. Orban avea deja o lună de când dărâmase Guvernul Dăncilă. Era imposibil ca, la rândul lui, să nu fi fost informat. Până când a fost detronat temporar prin moțiunea de cenzură a social-liberalilor, la 5 februarie 2020, a mers pe mâna lui Iohannis. Nu există pericol, a fost decizia, există doar nevoia de alegeri anticipate. La fel și în continuare, până când pericolul nu a mai putut fi ascuns.

Cunoașteți povestea lui Spălați vă pe mâini

Pentru viețile pierdute în acea perioadă, dar și mult după, premierul ar trebui să răspundă. El a fost cel care ieșea în fiecare seară la televizor și dădea asigurări că totul este sub control, că medicii au echipamente de protecție, că spitalele nu duc lipsă de nimic. În realitate, lucrurile stăteau exact invers. Iohannis, companionul lui care ne învăța să ne spălăm pe mâini, nu va răspunde niciodată, deși e la fel de vinovat. De aia există Orban, ca să nu răspundă președintele.

Care pandemie?

Tot ce s-a petrecut în următoarele luni este caracterizat prin lentoare, superficialitate și amatorism. S-a vorbit de măști de protecție produse în țară. De ventilatoare pe care să le producem singuri. De sute de paturi ATI echipate complet. Au fost doar vorbe. În schimb, au mers foarte bine importurile de măști și alte echipamente de protecție, de aparatură de specialitate, toate aducătoare de profituri uriașe. Au urmat două luni de stare de urgență cusută cu ață albă.

Măsurile luate de guvern sunt excepționale Dar n au efect

Se invoca pandemia declarată de Organizația Mondială a Sănătății, mai puțin cea din România. Și asta pentru că aici a fost decretată abia după patru luni. Chiar și ordonanțele militare susținute, semnate și contrasemnate de mărturisitorii Covid au fost și sunt privite cu suspiciune de specialiști. Ce reglementau? Regimul de viață în timpul pandemiei de coronavirus? Care pandemie, din moment ce nu fusese declarată?

Soluția cumetriei politice

Ceea ce atât Ludovic Orban și Klaus Iohannis ascund este faptul că nici în clipa de față România nu este pregătită pentru a contracara răspândirea virusului. Ne-au turnat povești cu spitale de campanie, cu spitale de carton pentru reclama afaceriștilor care le-au finanțat, cu angajamente verbale semnate ba Raed Arafat, ba Nelu Tătaru. Măsuri concrete? Da, foarte multe, dar numai în condițiile în care vorbele goale pot ține loc de soluții.

Ministrul Sănătății a făcut o pasiune pentru închiderea localităților E mai simplu așa

Din moment ce aduci director de spital un șef de cârciumă și numirile la Direcțiile de Sănătate Publică se fac pe baza cumetriei politice liberale, despre ce eficiență a măsurilor se poate discuta? Pandemia proaspăt declarată a ajuns să-și bată joc de guvernanți. Pe măsură ce se laudă cu soluțiile lor extraordinare de a o stopa și a scoate țara din marasm, aceasta le face în ciudă și se întinde și mai mult.

Tot PSD este de vină

Din punct de vedere economic, situația este dezastruoasă. Doar vorbe și clipuri publicitare cu Iohannis pe post de Moș Crăciun, cu desaga încărcată de pomana primită de la Bruxelles. Nici aia completă. Șomaj ridicat, măriri de alocații pentru copii date cu țârâita, cu pensiile cred că va fi la fel, prețuri din ce în ce mai mari și multă propagandă stearpă despre bunăstare. Există însă un vinovat pentru toate acestea. PSD. Nu singur, ci împreună cu partidele de opoziție. Economia nu poate reporni din cauza epidemiei. Iar epidemia a fost stimulată de PSD, care a întreținut neîncrederea românilor în soluțiile Guvernului. Și de Curtea Constituțională, care, în opinia PNL, a fraternizat cu social-democrații și le-a boicotat liberalilor planurile.

Viețile oamenilor îi râcâie conștiința?

Ludovic Orban nu vede mai sus de firul ierbii. Toată lumea este de vină pentru neîmplinirea idealurilor liberale. Partidele de opoziție i se așază de-a latul. Țara nu-l mai ascultă și-i râde în nas când îl aude vorbind despre purtatul măștii. Cârciumarii de pe Litoral sunt de vină că permit să se danseze tangouri la mai puțin de doi metru unul față de celălalt. Muzica dată prea tare prin stațiuni este și ea de vină, căci stârnește nori de viruși pe terase.

Tocmai acum când premierul vrea să ne salveze viața PSD vrea să l dea jos

Și, colac peste pupăză, Opoziția vrea să-l dea jos tocmai acum, când el se zbate pentru soarta națiunii. Pentru sănătatea ei. Pentru viețile oamenilor. Măcar să spună, PSD este vinovat și pentru cei care încă trăiesc? Foarte ciudat cum un premier atât de inteligent nu își dă seama că, de fapt, își frânge singur gâtul.

author avatar
Valentin Boeru
3.019 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger