AcasăPoliticaOrban, după discuțiile de la Cotroceni: ”Va exista un acord”. Semnalul venit...

Orban, după discuțiile de la Cotroceni: ”Va exista un acord”. Semnalul venit din partea lui Barna

Orban, după discuțiile de la Cotroceni: ”Va exista un acord”. Accentul pus de Barna (foto - Facebook)

După ce a stat de vorbă, în cursul zilei de joi, cu președintele Iohannis, dar și cu Dan Barna și Kelemen Hunor, Ludovic Orban a anunțat câteva concluzii importante ale aceste întrevederi neoficiale. La fel și co-președintele USR-PLUS, Dan Barna, care a pus accent pe faptul că useriștii și cei de la PLUS sunt deciși să dezbată ”cât timp este nevoie” pentru a se asigura că ”mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul și structura” viitorului Executiv.

”Va exista un acord care să arate existența unei majorități parlamentare. Am hotărât ca negocierile să demareze sâmbătă dimineață. Vom negocia pe mai multe paliere. Va fi o echipă care va negocia programul de guvernare, echipa politică care va negocia să spun chestiunile politice, structura guvernului, pozițiile și care va valida programul de guvernare.

De asemenea, o să existe o negociere și la nivelul Parlamentului, privitoare la comisii parlamentare, reprezentarea în birourile politice și o strategie comună de manifestare a acestei majorități parlamentare”, a precizat Ludovic Orban.

Președintele PNL a insistat că nu a existat vreo discuție referitoare la repartizarea de portofolii.

Barna: Nu s-a discutat despre poziții sau nominalizări de miniștri

foto: Facebook

La rândul său, Dan Barna a trecut în revistă aspectele avute în vedere la discuțiile de la Cotroceni. ”Discuțiile pentru formarea coaliției de guvernare au început. În această dimineață am participat alături de colegul meu Dragoș Tudorache la o primă discuție cu președinții PNL și UDMR, Ludovic Orban și Kelemen Hunor. La prima parte a întâlnirii a participat și președintele Klaus Iohannis”, a dezvăluit liderul USR.

Barna a confirmat, totodată, că încă nu s-au avut în vedere chestiuni ce țin de portofolii sau nume de posibili șefi de ministere. ”Începând de sâmbătă vom avea discuții aprofundate între cele trei partide – USR PLUS, PNL și UDMR pornind cu prioritățile programului de guvernare al viitorului cabinet și continuând cu structura guvernului și structura majorității parlamentare.

Nu s-a discutat despre poziții sau nominalizări de miniștri, fiind discutate doar alternative posibile de calendar pentru finalizarea procesului ce demarează sâmbătă.

Am discutat de asemenea necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică și a principiilor de colaborare loială și corectă”, a mai precizat Barna, într-un mesaj transmis joi după-amiază, pe pagina sa Facebook.

Barna: Suntem hotărâți să dezbatem cât timp este nevoie

Totodată, copreședintele USR PLUS a mai subliniat un aspect ce ține de aceste negocieri.
”Ne dorim ca aceste discuții să se finalizeze cât mai repede cu un acord și după învestirea noului parlament să avem și noul guvern. În același timp suntem hotărâți să dezbatem cât timp este nevoie pentru a ne asigura că mandatul reformist dat de alegătorii USR PLUS se va regăsi în mod semnificativ în programul și structura guvernului și a viitorului parlament”, a menționat Dan Barna.