AcasăPoliticaOrban, după cum îi cântă UE

Orban, după cum îi cântă UE

Avem șanse mari să ieșim din Mecanismul de Control și Verificare, a zis Ludovic Orban. Dar pentru asta trebuie să facem pașii indicați de Comisia Europeană. Adică să îmbunătățim legile justiției, codurile penale și să desființăm Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Hopa, stai un pic!

Trebuie s-o luăm pe firul văii înapoi pentru a ajunge la adevărul de care se feresc toți. Primul care a scăpat porumbelul din gură a fost Iohannis, când, în fața liberalilor strânși la Romexpo, a declarat că a mai rămas o singură problemă de rezolvat, desființarea SIIJ. Era în ultima săptămână a campaniei electorale prezidențiale. Și a promis că o rezolvă el. Degeaba a vrut să pară că inițiativa îi aparține, l-a dat Orban de gol. Indicația venea de la Comisia Europeană și nu mi se pare că ăsteia i se pusese pata din senin pe instituția condusă atunci de Adina Florea. Era rezultatul reclamațiilor și sesizărilor venite din România și adresate organismelor europene. Ce puteau să reclame? Că justiția din România are posibilitatea să tragă la răspundere magistrații care, într-un fel sau altul, i-au fost folositori statului paralel. Bine, nu chiar așa, pe față, ci cu o spoială de independență a judecătorilor, cu vorbe mincinoase despre știrbirea capacității de a lua decizii conform legii și propriei conștiințe.

Însă legea, după cum s-a văzut până acum, a fost terfelită ori de câte ori interesul unora a fost mai puternic decât legea în sine. Sau când conștiința pătată ca un dalmațian ascundea tot felul de nebunii cu care judele să fie amenințat și șantajat. Să nu mai poată răspunde justiția la comenzile politice? Doamne ferește, da’ unde s-a mai văzut așa ceva? Ca să revenim, de la Iohannis a preluat-o Orban în discursurile lui hămăite din campania pentru parlamentare. După ce s-a ales și guvernul, cineva trebuia s-o ducă mai departe. Nu putea fi decât tot unul cu Uniunea Europeană în muget și simțiri. După ce a văzut că Ion ministrelu’  de la Justiție a cam dat chix cu desființarea SIIJ, Orban s-a gândit că trebuie reanimată indicația. Revitalizată și repusă pe tapet, cu alte motive florale pe margini. Este evident că e șantaj, se vede de la o poștă, dar se vede și că pe Orban nu-l duce mintea prea mult. Justiție independentă zici, cu magistrați subordonați ție, lui Iohannis și Comisiei Europene?

author avatar
Valentin Boeru
1.024 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger