AcasăPoliticaOrban avertizează: Riscul unui nou val epidemic este foarte mare. Prelungirea stării...

Orban avertizează: Riscul unui nou val epidemic este foarte mare. Prelungirea stării de alertă e necesară

Ludovic OrbanPremierul Ludovic Orban reactioneaza inaintea inceperii sedintei de guvern, joi 28 noiembrie 2019, la Palatului Victoria. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Starea de alertă încetează duminică și  dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este „foarte mare”, avertizează premierul Ludovic Orban.

Șeful Executivului adaugă că autorităţile vor fi lipsite de instrumentele legale necesare a putea asigura respectarea regulilor.

„Eu am convingerea că reprezentanţii cetăţenilor din Parlamentul României vor mai reflecta. Decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, este o decizie care trebuie luată în baza unor considerente care ţin de sănătatea publică în România. Solicitarea de prelungire a stării de alertă este fundamentată de specialişti, de medici, epidemiologi, de specialişti în sănătate publică, pentru că permite autorităţilor, atât centrale, cât şi locale, să impună respectarea unui set de reguli care nu au alt obiectiv decât protejarea sănătăţii şi a vieţii oamenilor”, a spus Ludovic Orban, potrivit news.ro.

„Din punctul de vedere al Guvernului, prelungirea stării de alertă este o necesitate, este indispensabilă pentru a putea asigura respectarea măsurilor, altfel nu vom avea pârghii. Dacă Parlamentul va respinge starea de alertă, riscul unui nou val epidemic este foarte mare, pentru că autorităţile vor fi lipsite de instrumentele, de pârghiile legale, constituţionale de care au nevoie pentru a putea asigura respectarea regulilor”, a adăugat premierul.

Liderii PSD au decis, joi, să nu voteze prelungirea stării de alertă în forma care va fi propusă de Guvern și să modifice documentul în Parlament.

Bulgaria a prelungit starea de alertă

Bulgaria a prelungit starea de urgenţă epidemică până la sfârşitul acestei luni. Premierul Boiko Borisov şi-a motivat decizia prin creşterea numărului de noi infectări.

În ultimele 24 de ore, în Bulgaria au fost confirmate încă 104 cazuri de COVID-19, un record pentru țara vecină.

Precedentul record data din toiul crizei, în aprilie, când într-o zi au fost 90 de noi îmbolnăviri.

Potrivit epidemiologului șef din Bulgaria, ar fi vorba de un al doilea val al pandemiei. De vină sunt câteva focare apărute în mai multe fabrici redeschise luna trecută.

author avatar
Andreea Vlad