Cauta

Opris: Razboiul cibernetic este folosit in scop politic

Directorul STS, Marcel Opris, sustine cu subiect si predicat ca au fost folosite ”atacuri cibernetice in scop politic” la prezidentialele din noiembrie 2014.

Marcel Opris atrage atentia asupra pericolului reprezentat de atacurile cibernetice

Prezent la o dezbatere organizata ieri pe teme cibernetice, seful STS a afirmat ca ”instrumentele razboiului cibernetic” pot fi folosite si in scop politic. Iar ca dovada ca asa stau lucrurile, Opris a spus ca la ultimele alegeri prezidentiale chiar s-a consumat un astfel de episod: ”In perioada alegerilor prezidentiale toate infrastructurile statului relevante pentru competitori au fost atacate din punct de vedere informatic. Cred ca nu e o noutate. Prin sala stiu si oameni, sunt si oameni care stiu bine lucrul acesta fiindca s-ar putea ca unii dintre ei sa fi fost ca Michiduta, dintre cei care indemnau «hai, hai, hai»”. Marcel Opris nu s-a oprit aici cu demonstrarea tezei sale, ci a eplicat si cum se poate desfiinta o institutie sau o persoana cu ajutorul instrumentelor cibernetice: ”Un exemplu extrem de relevant este cand o institutie si un om trebuiau atacate si intr-o emisiune TV a unui post de televiziune de acum cateva vreme cineva a zis «acum o sa va demonstram ca nu a facut nimic si sistemul respectiv nu functioneaza». Pana cu un minut inainte totul era normal, sistemul era perfect functional. Si atunci cei care se ocupa de securitatea acestui sistem au zis «hopa, stai ca se intampla ceva, ia uitati-va acum ce se intampla». In urmatorul minut un atac calificat pentru IT-isti, unul devastator, «denial of service» – cel mai primitiv, dar cel care poate fi declansat instantaneu din zeci de mii de surse din intreaga lume dupa un anunt la televizor, la o televiziune romaneasca. A pornit un atac si sistemul respectiv nu mai era accesibil. A asteptat persoana respectiva cele doua-trei minute cat stia ca isi face efectul si a spus «acum intra tu acum pe sistemul ala». Evident ca nu avea cum sa intre”, a detaliat Opris cum stau lucrurile. Constient fiind de pericolul reprezentat de utilizarea cu rea intentie a Internetului, seful STS insista sa-i trezeasca pe demnitarii nostri la noua realitate. Asa cum a facut si in toamna trecuta, cand a afirmat transant ca ar distruge el insusi conturile si mail-urile politicienilor  cu gandul ca asa vor pricepe si ei cat de importanta este siguranta cibernetica. O siguranta care poate functiona doar in cazul legiferarii unui ”set de reguli de comportament in lumea internetului”, dupa cum repeta ori de cate ori are prilejul Marcel Opris.

Ultimele stiri

  • Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?
  • Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine
  • Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!
  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Exit mobile version