Decizia lui Volodimir Zelenski de a nu reînnoi un contract pe cinci ani pentru a permite gazului rusesc să treacă prin Ucraina și să ajungă prin conducte în Europa se alătură unei lungi liste de măsuri ale Occidentului care au redus considerabil securitatea energetică a continentului și i-au lovit economia.
Având în vedere că Ucraina va pierde aproximativ un miliard de dolari din taxele anuale de tranzit și că pierderea gazului către Europa a dus la creșterea prețurilor la energie, întrebarea este dacă decizia lui Zelenski a fost mai degrabă pentru a pedepsi țările UE, precum Slovacia și Ungaria, care se opun aderării Ucrainei la NATO, decât pentru a afecta Rusia.
Slovacia și Ungaria nu numai că se opun aderării Ucrainei la NATO, dar au blocat uneori acordarea de ajutor militar, considerând că un astfel de ajutor nu numai că va întârzia pacea, dar va duce la mai multe distrugeri inutile și va crește șansele unui al treilea război mondial.
Nu este de mirare că liderii Slovaciei și Ungariei l-au înfuriat pe Zelenski, care este conștient de dependența acestora de combustibilii fosili ruși. Ungaria depinde de Rusia pentru 70% din importurile sale de petrol. Slovacia este dependentă de petrolul și gazele rusești livrate prin Ucraina pentru a furniza marea majoritate a infrastructurii sale de transport, precum și o parte din producția sa de electricitate.
Catch-22
Președintele slovac Robert Fico a amenințat cu întreruperea exporturilor de energie electrică către Ucraina.
Zelenski trebuie să-l ia în serios pe Fico, deoarece Ucraina a pierdut peste 73% din producția de energie termică din cauza atacurilor rusești și depinde în proporție de 19% de importurile slovace de energie electrică, notează Responsible Statecraft. Este demn de remarcat faptul că, începând cu luna noiembrie, principalele surse de import de electricitate ale Ucrainei sunt Polonia, Slovacia, România, Ungaria și Republica Moldova.
Aceasta este o situație clasică de tip Catch-22, deoarece gazele naturale care ajung în Slovacia din Rusia generează bani pentru Rusia, pe care Zelenski dorește să îi taie, dar sunt, de asemenea, utilizate pentru a genera electricitatea de care Ucraina are nevoie.
În ciuda sancțiunilor occidentale, economia Rusiei a continuat să beneficieze de energie ieftină și abundentă. Europa va depinde de capriciile pieței gazelor lichefiate, mai ales de Statele Unite și Qatar.
Prin urmare, Ucraina pierde miliarde de euro din taxele de tranzit al gazelor, UE se confruntă cu creșterea prețurilor la energie, iar Rusia este în mare parte izolată de consecințe
Este greu de imaginat că Zelenski nu știe cât de puțin impact va avea cea mai recentă acțiune a sa asupra Rusiei și cât de mare asupra Europei.
Doar cretinii pot crede că Ucraina va putea fin admisă în NATO, știind condițiile care sunt pentru acest proces. Cine crede că Ucraina va încheia cu Rusia un tratat, așa cum prevăd condițiile de aderare, se înșală amarnic. Nu uitați că România a fost supusă unor aspre condiții înainte dec aderare, fiind nevoiți, ca prin decizia proastă a lui Constantinescu, să acceptăm unele condiții imposibile în alte situați cerute de chiar Ucraina.
Intreaga Europa ar trebui sa inceteze orice ajutor catre Ucraina. Bravo Fico!