AcasăPoliticaOportunitatea de a răspândi moartea

Oportunitatea de a răspândi moartea

Regimul tovarășului Kim Jong-un a devenit un arsenal de facto pentru adversarii Statelor Unite și Occidentului

Elitele politice ale  Coreei de Nord prosperă în momentele de instabilitate globală. Și, în timp ce războaiele fac ravagii în Orientul Mijlociu, Europa și Africa, Phenianul a profitat de ocazia de a răspândi moartea și distrugerea prin intermediul vânzărilor de arme.

 Regimul tovarășului Kim Jong-un a devenit un arsenal de facto pentru adversarii Statelor Unite și Occidentului. Armele nord-coreene sunt peste tot: alimentează războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu peste o mie de containere sosite din septembrie 2023; aruncătoarele de grenade au ajuns în mâinile teroriștilor Hamas în atacul lor din 7 octombrie împotriva Israelului; rachetele  ghidate și dronele sunt folosite de grupări paramilitare sudaneze.

Coreea de Nord ar putea beneficia enorm – din punct de vedere financiar, strategic și tehnologic – de pe urma unor relații comerciale cu armament în plină revenire.Numără acum China, Iran, Rusia și Siria printre prietenii și partenerii săi.

Beijingul și Moscova, în special, au trecut de la participanți reticenți la încercările occidentale de a exercita presiuni asupra Phenianului pentru a reduce programele sale de armament la susținerea deschisă a regimului Kim.

Putin a primit rachete de la Coreea de Nord și chiar a mers atât de departe încât a discutat în mod public despre schimbul de tehnologie în domeniul armamentului,  ambele acțiuni fiind interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU pentru care Rusia a votat.

Coreea de Nord nu mai este o țară care caută să obțină o reducere a sancțiunilor sau una dornică de îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite. În schimb, acum prevede cu încredere declinul treptat al puterii americane și revenirea rivalilor, inclusiv a Rusiei.

Vânzările de arme sunt esențiale pentru această strategie. Reprezintă o ocazie rară de a dobândi valută forte, pe care o poate folosi apoi pentru a-și finanța propriile programe de armament și acces la tehnologii restricționate.

Guvernul american apreciază că Moscova ar putea ajuta Coreea de Nord să dezvolte tehnologia de a lansa rachete cu focoase multiple pentru a copleși apărarea antirachetă a SUA și a aliaților.

Vânzările de arme servesc, de asemenea, scopurilor strategice ale regimului Kim, alimentând confruntări și conflicte care afectează ordinea internațională și provoacă Occidentul.

Până în prezent, pericolul  reprezentat de relațiile tot mai strânse ale Coreei de Nord cu alte regimuri autoritare este subapreciat la Washington.

Discuțiile se concentrează aproape invariabil pe modalitățile de a răspunde provocării directe la descurajare reprezentate de arsenalul nuclear al Phenianului, mai degrabă decât pe amenințarea indirectă cauzată de alte tipuri de proliferare sau de rețeaua pe care o construiește.

Dar pregătirea pentru descurajarea și înfrângerea unei agresiuni nu poate fi făcută în detrimentul abordării amenințării proliferării nord-coreeane. Este nevoie de o nouă strategie pentru a face față acestei probleme care se înrăutățește; politicile din trecut nu vor fi suficiente pentru a inversa  tendințele îngrijorătoare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
592 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu Coreea de Nord a produs milioane de morti in asazisa primavara araba si nu a dat cu bombele atomice in Japonia.Daca aveti podul plin de sfaturi ,ca un adevarat geostrateg ce sunteti in primul rand dati-le dvs ,dle Jacota.Apropo ,ce mai fac copiii si sotia dvs?Eu va urez sanatate la toata familia.

    • nu doar si-a genocidat propiul popor prin foamete canibalism torturi boli executii in chinuri si multe asemeena binefaceri comunsite FIX ca la noi ptr cei suf de batrani sa-si aminteasca

  2. In sfarsit Koreea de Nord, care abia isi mai tragea sufletul, a ajuns sa exporte ceva si sa si castige substantial incat sa-si asigure o cercetare puternica, care sa duca la o productie eficienta.
    SUA poate sa-si puna streangul de gat. La preturile la care produc Nord Koreenii extenueaza bugetul american, unde Pentaganul achizitionaza arme, echipamente si munitie la pretuir de cca. 1000 – da o mie – de ori mai mari decat pe piata libera.
    Preturile convenabile koreene fac accesibile arme moderne precise si eficiente la pretui modeste, tuturor tarilor care vor sa se apere de SUA.
    Si cand te gandesti ca sunt atatea zeci de tari care isi doresc sa se scuture de jugul american, abia atunci intelegi ca tigrul american va fi usor doborat si incoltit de micii dar multii coioti. China si Rusia cu resursele lor imense vor fi doar discreti contribuabili si ei la inarmarea coiotilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger