AcasăPoliticaOperațiunea Schengen. Ocol de 5.000 de km pe mare, pentru profiturile portului...

Operațiunea Schengen. Ocol de 5.000 de km pe mare, pentru profiturile portului olandez

Europa plătește scump susținerea Olandei

Bătălia pentru intrarea în Schengen a ajuns, brusc, la nivelul lui ”acum ori niciodată”, solicitându-se o mobilizare a tuturor forțelor pentru acest obiectiv. Și totuși, nici mărunțișul acela de 40 milioane de euro și nici presiunile făcute de celelalte țări nu par să clintească opoziția Olandei, singurul stat din UE care se opune pe față aderării României la spațiul Schengen. Oamenii de afaceri români spun că Portul Constanța ar scurta drumul pe mare al mărfurilor din Asia cu 5.000 de km, față de cel ocolitor, care duce fix la Rotterdam.

Amenințările alea voalate ale lui Klaus Iohannis, cu euroscepticismul, nu vor reuși să impresioneze pe nimeni, mai ales că vin din partea unei țări ai căror conducători, rămași fără nicio urmă de coloană vertebrală, execută, fără să crâcnească, toate ordinele de la mai-marii UE.

Că România a fost, în ultimii 30 de ani, o cantitate neglijabilă pentru oricine, nu numai pentru europeni, nu este o noutate, însă este greu de înțeles cum de șefii statelor UE refuză să ia în considerare o rută prin portul Constanța, mai scurtă cu 5.000 de km față de Rotterdamul olandez. O rută care ar scădea cu mult prețurile importurilor asiatice, de care depinde întreaga Europă. ”Imaginați-vă că toate vapoarele, acelea gigant, pline de containere, care vin din India și din China, ajung la Canalul Suez, intră în Mediterană și, în loc să meargă puțin mai sus, să treacă prin Strâmtoarea Bosfor și să ajungă în Marea Neagră și în Constanța, ele se duc prin toată Marea Mediterană, trec prin Gibraltar și apoi ajung în Marea Mânecii, Marea Nordului și Marea Baltică. Deci fac un ocol de mai mult de 5.000 de km, care, la un mastodont cu containere, cu o viteză de 30-40 km pe oră, înseamnă enorm. Astfel, un transport face și câteva luni pe drum”, ne spune Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. Acesta arată că, dacă România ar fi fost în Schengen de 5 ani, de 10 ani, deja ar fi avut o logistică bună și o infrastructură perfectă, pentru că ar fi avut un efect de tăvălug. Astfel, țări precum Cehia și Polonia, care sunt în UE cu 3 ani înaintea noastră, au înregistrat boom-uri economice odată cu intrarea în Schengen și au acum niște hub-uri logistice gigantice. ”Fără să fim membre în spațiul Schengen nu vom avea aceeași tracțiune economică, pentru că avem aceste obstacole la toate punctele de trecere a frontierei”, susține directorul executiv al Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Olanda nu va ceda

Uniunea Europeană este o singură țară și atunci profiturile făcute în portul Rotterdam s-ar redistribui mai echitabil, consideră Dragoș Damian. Sigur că, până la dezvoltarea infrastructurii, portul Constanța ar putea prelua cam 10% din traficul Rotterdamului, însă, odată pornit în direcția investițiilor, în câțiva ani portul olandez ar deveni istorie. De altfel, piedicile pe care le avem, nu numai din cauza incompetenței celor care s-au perindat la guvernare, ci și puse de UE, în modernizarea infrastructurii feroviare și rutiere au avut întotdeauna legătură cu portul Constanța și cu pericolul ca România să devină o țară dezvoltată și puternică.

În ce privește speranțele exprimate ale președintelui Iohannis și ale liderilor din coaliție, ca Olanda să accepte intrarea României în Schengen, nu ar trebui să ne facem iluzii, când mizele sunt atât de importante. De altfel, premierul olandez Mark Rutte spunea în 2019 că România va intra în Schengen când va respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. La 3 ani distanță, același Mark Rutte ne spune clar că de aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Fondul mesajului este același, doar forma diferă, de data aceasta fiind frumos împachetat.

Pe dinafară, dar cu capul sus

”Obligația României față de toți cetățenii este să facă pasul în spațiul Schengen cu demnitate. Nu este necesar să plecăm capul mai mult decât un salut politicos și diplomatic”, a afirmat Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Acesta a făcut un apel la organizațiile neguvernamentale, la cetățeni, la mediul de afaceri și la mass-media pentru a face presiuni pentru intrarea în Schengen. Sigur că soluția nu este în această direcție, dat fiind categoria de cetățeni de mâna a treia pe care o au românii în UE. Soluția este cea în stil victororbanian, iar cei care ne conduc știu și de ce.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.708 afisari

35 COMENTARII

  1. Stil victororbanian ? Fereasca sfantul , procuratura ungara o sa aiba mult de lucru cand sogorul nu o sa mai mai fie pe cai mari ! Claudia , cu fraza de final ai stricat un articol decent si echilibrat . Pacat !

  2. E momentul ca Romania sa inceapa sa isi foloseasca dreptul de veto pt. interesele olandeze si ale Ue, in general, in toate directiile! de exemplu, limitarea tranzitului de bunuri din Ukakaraina pe teritoriul Romananiei (si asa traficul intens distruce incet infrastructura pt. care mUE nu va contribui cu bani!), limitarea utilizarii portului Constanta pt. trafucul de bunuri, inclusiv cereale di Ukakaraina, blocarea tranzitului pe teritoriul Ro al oricarui ajutor militar catre Ukakaraina, veto pt. idiotenii pro-razboi, anti-energie, etc, etc!
    Adica, cine bate cu pumnul in masa mea ii bag pumnul in gura!
    Sa vedem acu daca MAE are co.aie si cum stam la capitolul diplomati!

    • Proasta parere , cum sa lovesti in interesele UE cand ea te finanteaza cu miliarde din PNNR ? Da , pe olandezi poti sa-i cotonogesti pe unde ii prinzi , incepand cu importul de flori si afaceri prin portul Constanta .

      • Anonime,

        Pt. fiecare euro pe care mUE il da, multinationalele si bancile mUE scot din Ro 3-4 euro in profituri! intre asta si o legistatie mUE care e coita spre dezavantajul economiilor emergente, Romania e pur si simplu sugrumata!
        argumentul asta cu ‘mUE ne da bani”, e unul pt. prosti sau naivi!
        Bine ar fi de ne-am trezi!

        Sa fim seriosi, Europa NU vrea o Romanie pe jumatate la fel de puternica precum Germania. Poate nici cat Spania, la naiba, nici cat Polonia. Europa vrea doar o fata in casa, fara mari pretentii, buna de capsunarit, de buffer de forta de munca, de consumerit diverse produse (pe care isi da 80% din salariu fara sa poate face nimic pe termen lung). Am mai spus eu: fata in casa care e adusa de pe drumuri, e pusa la spalat pe jos, i se da bani de lac de unghii si de coafor (sa nu i se para prea cenusie viata), dar atat. Nimic sa asceada la mai bine (calificari, cursuri etc).

        De ce ar vrea Europa sa devina Romania un concurent economic serios? Cand piata e si asa saturata, e nevoie de planned obsolescence, ca nu sii schimba lumea suficient de rapid cafetierele, imprimantele, masinile etc… unde ar mai intra si Romania? Sa produca… ce?

        Eu cred ca Ro e vazuta asa:
        – piata de desfacere /consumerism (numai bine dupa perioada de austeritate, tot pensionarul poate sa iis ia de toate), dar fara investitii (de aia si educatia pe termen lung e cam zero)
        – buffer pentru forta de munca (cel mai vizibil: medici, agricultori) – le poti da orice, ca e oricum mai bine decat la ei in tara… Fie ii aduci la tine in tara, fie ii mentii pe loc si le dai 800-1000 de euro/luna (cam 1/4-1/2 din cat dai localnicilor)
        – zona de „libertate” a intreprinderilor: poti exploata laxitatea legislativa, nu se respecta legislatia muncii, mediului, GDPR etc. La noi,daca Dacia sau Ford pleaca, se sperie guvernul etc etc. De ce? Pai, oamenii aia nu au alternativa reala la munca oricum subcalificata care ii tine in saracie (ca nu se pot desprinde un grup de proiectanti, antreprenori sa faca ceva pe langa Ford, sa nu intelegem)
        – zone pentru diverse experiemente sau pentru aruncat diverse produse care sunt esecuri in pietele cu pretentii etc.

        • Cum nu ne da UE bani ? Italia are de primit 191 de miliarde de euro , Meloni e fraiera sa-i refuze ?

          • Bre, nu zice nime ca nu ne da bani mUE!
            dar pt fiecare euro dat, se sct profituri de 3-4 euro, adica 3-4 ori mai mari!
            Apoi comnditiile care se impun pt. acesti bani, ne sapa economia la greu!
            deci intre aceste conditii si scoaterea profiturilor din tara, Ro e sugrumata economic si e decit o sursa de mina de lucru si piata de desfacere!
            va rog sa-mi aratati o companie romaneasca sau banca 100% romaneasaca sau macar cu capital romanesc majoritar care e puternica!
            Astea su fost primele lovite…industra chimica, industria de armament, bancile romanesti…
            pai numai asa creezi sclavi dependenti!
            le dai 3 baniti si ii exploatezi la un echivalent de 3-4 ori mai mare!

          • Banii nu sunt cu dobanda , unii nu se mai returneaza , sunt pentru proiecte europene . Ce profituri visezi , crezi ca dau carnati si ii speculam la gratar ?

          • Anonime,

            Vorbesti fara sa pricepi!
            mai citeste comentariul, neica, poate pricepi cumva!
            Ce ne da mUE pe proiecte, ne iau companiile mUE de trei-patru ori mai mult sub forma profitului scos din tara! Taxarea e modica, sa nu suparam mUE, conditiile sunt impuse de mUE, daca ciripim mUE ne da cu „infringement” si ne ameninta ca ne ia praful de pe toba, amaritii de bani care abea ni-i da cu multe conditii…!
            Deci despre ce bani vorbim neica?!
            Vorbim despre noul colonialism economic!

  3. Pai daca e mai ieftin de ce nu .La preturile in creștere e un benefici. Adica nu au incotro. Tot graul si cereala trece prin Ro. Atunci vrei grau repede la deblocarea laleli. Dai Shengin. Nu vrei grau repede la deblocarea laleli?
    Astepti si cateva saptamani.
    Atunci laleaua 🥀cheri.
    Da le esplica pe fond Emanuel.
    E un sens nu nonsens si nu m-a luat valu ca pe Raris.
    Nu ai cum sa salvezi lumea daca aștepți ca prostu in vami.
    Cum ar fi vine soldatul olandez sa chiara pt Ro si tu il intrebi da ai buletin de sedere 2 luni sau vine rangiru american alti destepti si spui nimeni nu se parasuteaza toti pașaportul la control aveti viza Sengin?

  4. Uite la sultan la Erdo ce le face la Finlandia si Suedia.
    Le zici de grau frumos diplomatic drumu la noi e mai greu iarna pe DN1 aștepți si 6 ore cutare. Niste adevaruri pana la urma ce sa ne mai mai mințim.
    Niste adevaruri.
    Iarna nu e ca vara e primul adevar din lume. Apoi dai si alte.

  5. PLAYTECH . RO , 14.09.2022 , ORA 09:28 , articol de Alexandru Puiu : ” ROMANIA VERSUS UNGARIA , LA CEL MAI IMPORTANT CAPITOL : PRETURILE LA ALIMENTE CARE TRADEAZA SITUATIA DIN TARA ” . INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA . ” In august 2022 , comparativ cu acum un an , alimentele s-au scumpit in Romania cu un ingrijorator 18,2 % . In Ungaria situatia este insa semnificativ MAI TRISTA , saltul preturilor la mancare fiind in medie de 30 % „

  6. Fii ,bre,serios,in ultimul an preturile la pasalac aproape s-au dublat.Sau matale nu cumperi din magazinele din Romania?Toti cunoscutii care vin din Europa se crucesc vazand preturile din magazinele autohtone.Daca ma iei cu vaxxerii de la playtech te salut.

    • Ori esti prost , ori esti prost . Alege . E vorba de INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA , Playtech doar a consemnat ce spune INS-ul .

  7. Nu MAE trebuie sa aiba ”cojones”!
    NOI TOTI TREBUIE SA FACEM ACEASTA DOVADA.
    CA DE LA WERNER, MACIUCA SI ALTI TELEGHIDATI NU AM ASTEPTARI.
    ROMANII TREBUIE SA PUNA PICIORUL IN PRAG SI SA SPUNA, AJUNGE, IN TOATE LIMBILE !!!
    Haideti, organizati-va RAPID si iesiti la lupta !
    La lupta !

    • Io sunt la lupta sub masa din salonul ospiciului , ma opintesc cu niste flaute zburlite gusate …..hihihihihi

    • Da , ling mucii playtech-ului , sunt prost si milog , Napoleon de la salonul 9 mi-a pus numele Vlad Tepes …….hihihihihi

  8. O șansă ar fi ca americanii sa transforme Rotterdamul intr-un gigantic hub pentru gazele lor lichefiate…Abia atunci olandezii vor comuta macazul pe Constanța…Profiturile pe gaz ar fi colosale când ai procesa gazul pentru jumătatea industriala a Europei.Hai ca se poate…

    • Teoretic, da, insa americanul nu are prea mult LNG de dat la altii!
      Cifrele sunt mult umflate de presa!

  9. Ca nu ne baga în schengen e rau și o anulare a principiilor acestei cocioabe ue dar ca fac aici afacei in comert cu lanțul de mag care au distrus toate afacerile romanesti, in off shore nu e de prosti pe bune și ca anaf ne rupe gatul noua iar ăștia exporta tot ptofitul??? Cum sa faci ,comett cu amanuntul in off shore???

    • Eu zic ca daca acu nu intram in Sungen, sa ne pisam pe mUE si sa facem cum face unguru: ne pisam pe mUE! ce poat satia sa ne mai faca, ce nu ne0au facut deja?! Ne-au distrus, ne-au saracit, ne-au umilit, ne-au supt de resusrse, le consumam bunurile spre profiturile lor…Ia, sa inceapa controle la marile magazine, reduceri de importuri, promovarea predominanta a produselor autoctone si in final, de ce nu iesirea din acst colhoz imputit numit mUE!
      Ha, isi va pierde mUE culegatorii, bandantele, etc !

  10. La capitol DIPLOMAȚIE SUNTEM ZERO DACĂ NU AM FOST IN STARE SA INTRAM IN SPAȚIUL SCHENGEN PENTRU CA NIȘTE PERVERȘI DE STATE CA OLANDA , in general de pe acolo , ne-au pus bete in roate.
    CA SA REUȘIM SA INTRAM CU CAPUL IN SUS TREBUIE SCHIMBAT REGULSMENTUL ADICĂ CU 50% +1 ȘI NU UNANIMITATE. ESTE O MARE JIGNIRE ȘI UMILINȚA CEEA CE SE ÎNTÂMPLA CA O ȚARA CA ROMÂNIA SA STEA IN AFARA SPAȚIULUI SCHENGENNCA CA AȘA VREA O ȚARA CA OLANDA.
    ROMÂNIA SA PUNĂ PICIORUL IN ORAG ACESTUI STAT ȘI ROMANII SA -ȘI RETRAGĂ TOATE DEPUNERILE LA BĂNCI OLSNDEZE , PRACTIC SA STOPAM ORICE FEL DE MARFA INCLUSIV FLORILE.
    MERGEȚI DRAGI ROMANI ȘI CUMPĂRAȚI FLORI DIN GRĂDINILE ROMANILOR CARE AU CURTE!!
    ACEASTA ȚARA ESTE O MARE MIZERIE PRIN CEEA CE FACE CU ROMÂNIA.!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger