AcasăEconomieOPEC+ aduce „Apocalipsa energetică”. Reducerea producției de țiței, șah la dolar

OPEC+ aduce „Apocalipsa energetică”. Reducerea producției de țiței, șah la dolar

Inevitabilul s-a produs și ceea ce anticipau specialiștii că se va întâmpla e acum deja parte a unei realități tot mai cenușii – OPEC+ a decis să reducă producția de țiței, decizie valabilă până la finele acestui an! Precedenta diminuare a volumului a forțat SUA să „inunde” piața cu petrol luat din rezerva proprie. Va face Administrația Biden același lucru și acum sau va lăsa economia globală să traverseze o nouă criză majoră? În același timp, se pare că relațiile întregii lumi arabe cu SUA sunt definitiv compromise, un alt aspect care trebuie menționat.

Duminică, 2 aprilie, Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat că îşi vor reduce voluntar producţia până la 31 decembrie a.c.

Rusia sună adunarea, Arabia Saudită răspunde „prezent”

Riadul a decis să scadă producția cu 500.000 de barili pe zi începând de la 1 mai. Ministerul Energiei a transmis într-un comunicat de presă că decizia de reducere voluntară a producţiei este „o măsură preventivă destinată sprijinirii stabilităţii pe piaţa petrolieră”. Arabia Saudită este cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). Prea mare coincidența, însă, ca saudiții să anunțe că reduc producția de țiței imediat după ce vicepremierul rus Alexander Novak a spus că Moscova va prelungi reducerea cu 500.000 de barili pe zi a producţiei de petrol până la finele anului.

„Ca măsură preventivă împotriva unei noi volatilităţi pe piaţă, Federaţia Rusă va implementa o reducere voluntară a producţiei de 500.000 de barili pe zi, până la finele lui 2023, comparativ cu producţia medie din luna februarie”, a zis Novak. Federația Rusă este al doilea cel mai mare producător de țiței din lume.

În afară de Arabia Saudită, duminică au mai făcut anunțuri similare autoritățile din Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Irak, Oman, Algeria şi Kazahstan. Toate vor reduce producția de țiței de la 1 mai 2023 până la finele anului. Irak a decis să îşi reducă producţia de petrol cu 211.000 de barili pe zi, EAU – 144.000 de barili pe zi, Kuweit – 128.000 de barili pe zi, Kazahstan – 78.000 de barili pe zi, Algeria – 48.000 de barili pe zi, Oman – 40.000 de barili pe zi.

Petrol mai puțin și mai scump

Piața de țiței va suferi un șoc în această vară. Deja traderii caută să facă rezerve, iar efectul anunțului OPEC+ se vor vedea săptămâna asta pe burse.

Ca urmare a deciziei OPEC+, începând din luna mai, cantitatea de petrol care va fi livrată pe piaţa mondială va fi cu peste 1 milion de barili mai mică! Asta înseamnă mai puțin petrol pe piață și mai scump, mult mai scump.

În același timp, vestea a căzut ca un ciocan peste Casa Albă, tensionând și mai abitir relațiile cu dinastia Saud. Americanii văd că Orientul Mijlociu face jocul Rusiei și decide să reducă producția de țiței fix în ajunul alegerilor prezidențiale. La fel au făcut și data trecută, când au redus producția cu două milioane de barili pe zi chiar înainte de alegerile intermediare, pentru Congres, iar creșterea prețurilor s-a dovedit a fi o problemă pentru democrații lui Biden. Președintele a promis, la acea vreme, că vor exista „consecințe”, iar după alegeri, parlamentarii Partidului Democrat chiar au au cerut înghețarea cooperării cu saudiții.

Alianța SUA – Arabia Saudită a fost supusă unei presiuni tot mai mari în ultimii ani, în special după uciderea disidentului Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit care se refugiase în SUA. În 2018, în calitate de candidat la președinție, Joe Biden a promis să facă din Arabia Saudită un „stat paria” din cauza uciderii lui Khashoggi.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
7.624 afisari

15 COMENTARII

  1. OPEC sa nu se mai cace pe dumneaiei, ca daca nu vinde petrol se inchid molurile si hotelurile din Dubai, Doha si alte alea, asa ca ciocul mic arabetilor.

    • Poate să reducă OPEC-ul producția de petrol la zero barili. Noi ieoropenii am trecut în frunte cu Unssula15% pe eco. Nu ne trebuie petrol sau gaze ori cărbune că poluează. Ni cu eolienele, ni cu panourile solare, ni cu încălzitul alimentelor la soare și cu plimbatul pe bicicletă sau trotinetă Lime în orașul de 15 minute care seamănă cu o carantinare pe viață. Te naști în 15 minute și mori în 15 minute ca să nu poluezi. Nu ne trebuie petrol de la OPEC că avem autobuze electrice. Pa!

    • Da ai dreptate, nu mai ai nevoie de gaze, ne pune Ursula sa ne basim la țeava ca sa ne încălzim si sa facem mancare. Vai de pu la voastră de idioti

    • Toată povestea a fost anunțată de anul trecut. Barilul de petrol trebuie să sară la 150 de dolari. Și Coana Unssula15% și Kaka Schwab au spus că sunt prea ieftini combustibilii fosili tot anul trecut și că trebuie scumpiți. Nu s-a spus și la noi anul trecut că benzina trebuie să ajungă la 15 lei litrul? Voila! Bici și troti cu energie de la gândaci și viermi. Planul merge înainte. Dacă bazele militare americane din Arabia Saudită scapă un pârț, toată țara e pe burtă.

      • Bazele americane din Arabia Saudita nu au putut apara acum 2 ani rafinariile Aramco ale sauditilor de rachetele sovietice fabricate in anii ’60, sudate una de alta in garaj de iemeniti ca sa ajunga mai departe. Arabii au acum arme chinezesti mai sofisticate si mai eficiente si muuult mai ieftine. Cine mai are acum nevoie de ruginiturile americane? Cumva Ciuca?

        • Dacă tu nu ai văzut ce fac rușii în Ucraina, ce forță de rahat au ce armament extraterestru au ,China la fel dacă occidentu nu le mai da de lucru au belit-o ,să o lăsăm mai moale cu rușii și chinezii nu se compara cu restul țărilor dezvoltate

  2. După distrugerea Rusiei, dictoriasi din golf o da aibe de face cu imperiul polono-ucranian. Asa ca aviz chinezilor fiindca golful va fi sub protecția viitorului imperiu

  3. Iată că marele democrat planetar, scandalagiul mondial incepe sa fie strâns de gât de cei pe care ii călca pe cap cu arganța mitocanului ce are bâta în mână. Tot mai multe țări încep să întoarcă spatele derbedeului global. Daca trotinetiștii cu școala făcută pe Facebook vor spune că sunt proști, îi rog să se gândească la principiul ‘proști dar mulți’ ,ce se aplica cu succes și aici .

  4. Si astia din ce or sa mai teaiasca ,ca asta le e ,sursa ,sau ajung si ei ca ue gandaci prajiti??

    • E logic…. Micșorează producția și vor crește prețul, adică vor cistigat la fel ca pina acum sau puțintel mai puțin dar vor rămâne cu resurse în subsol

  5. Dom pascuale Tu iești dobitoc din naștere ai căcat ăn loc de creier marș ăn morți măti ăn China gunoi ordinar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger