AcasăPoliticaOmul tarifelor: Trump 2.0 ar fi „nuclear” cu China

Omul tarifelor: Trump 2.0 ar fi „nuclear” cu China

Donald Trump ar duce probabil războiul său comercial și politicile de decuplare economică la noi niveluri dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă

Fostul președinte Donald Trump ar duce probabil războiul său comercial și politicile de decuplare economică la noi niveluri dacă ar fi ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

În timp ce Joe Biden a plasat, de asemenea, concurența strategică cu China în prim-planul politicii sale economice, experții chestionați de CNBC se așteaptă în mare măsură ca Trump să reducă și să destabilizeze și mai mult relațiile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii.

„O victorie a lui Trump este foarte probabil să sporească ostilitățile comerciale și economice dintre SUA și China, accelerând decuplarea comercială și financiară dintre cele două țări”, a declarat  Eswar Prasad, profesor de economie la Universitatea Cornell. Abordarea lui Kamala Harris față de China ar fi similară cu cea a lui Biden.

Deși Trump și Biden au adoptat amândoi o poziție protecționistă, strategiile și tacticile lor diferă. În opinia lui Prasad, Trump s-a bazat pe tarife pentru a ține departe importurile din China. Biden, deși a menținut aceste tarife și chiar le-a crescut pentru anumite produse,  s-a concentrat mai mult pe restricționarea accesului Chinei la transferuri de tehnologie și cipuri de calculator.

Tariff Man

Cea mai mare abatere a lui Trump de la politica comercială a epocii Biden ar fi tarifele percepute Chinei.

Autoproclamatul „Tariff Man” a declanșat un război comercial cu Beijingul în timpul primului său mandat. El a impus o serie de taxe vamale asupra unor importuri chinezești în valoare de 250 de miliarde de dolari, fără să țină cont de avertismentele că aceste taxe ar crește prețurile și ar afecta consumatorii.

După ce l-a învins pe Trump în 2020, Biden a menținut tarifele impuse de predecesorul său și le-a adăugat pe ale sale, anunțând noi taxe vamale severe pentru importuri din China în valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari, inclusiv vehicule electrice, panouri solare, baterii cu litiu, oțel și aluminiu.

Analiștii se așteaptă ca Harris să continue în mare măsură politica tarifară a lui Biden. Trump, pe de altă parte, a propus deja creșterea tarifelor la importurile din China cu cel puțin 60%. “Este posibil ca Trump să crească tarifele într-o anumită măsură în timpul unui al doilea mandat”, a declarat Stephen Weymouth, profesor de economie politică internațională la Universitatea Georgetown.

Pentru economistul Stephen Roach, majorarea tarifelor de către Trump într-un al doilea mandat ar fi „echivalentul funcțional al opțiunii nucleare” în conflictul economic internațional.

William Reinsch, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, avertizează că tarifele riscă un alt război comercial care ar pune capăt majorității schimburilor de bunuri între China și SUA,  cu un „cost economic enorm”.

Administrația Trump a ajuns la o „fază unu a acordului comercial” cu China în 2019, dar puține condiții au fost onorate, iar fazele ulterioare nu s-au materializat niciodată.

Unii comentatori susțin că alegerea lui JD Vance de către Trump ca partener de cursă semnalează în continuare că republicanul este serios în ceea ce privește planurile sale tarifare. Senatorul de Ohio a fost un susținător ferm al taxelor asupra Chinei, identificând această țară drept cea mai mare amenințare cu care se confruntă SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
274 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger