AcasăPoliticaOmul de afaceri Gino Ventri, italianul care vrea să dovedească și în...

Omul de afaceri Gino Ventri, italianul care vrea să dovedească și în politica din România

Gino Ventri crede că loialitatea și disponibilitatea conduc spre succes

În ciuda unui parcurs educațional si profesional aparte, omul de afaceri Gino Ventri a ales să rămână o lungă perioadă de timp în anonimat, preferând ca – în locul lui – să vorbească rezultatele. De aceea, deși succesul personal în domeniul bussines managementului este unul mai mult decât grăitor, în prezent pentru publicul larg numele Gino Ventri este doar unul cu rezonanță exotică. Recent, am reușit să-l convingem pe omul de afaceri să ne permită să-l aducem în atenția publică, acesta fiind de acord să răspundă la câteva întrebări.

Gino Ventri are puternice origini calabrese pe latura paternă, de care este foarte mândru: străbunicii omului de afaceri erau cunoscuți notari, iar familia acestora deținea peste jumătate din orașul San Luca din Reggio Calabria, precum și vaste proprietăți forestiere în jurul orașului. Bunicul său – Giuseppe Paolo Ventri (n. 1893) – a fost un erudit (printre altele vorbind șapte limbi străine – inclusiv limba arabă – într-o perioadă în care majoritatea populației din zonă avea studii de numai 2-4 clase) și vărul primar al marelui poet, prozator, memorialist si jurnalist italian Corrado Alvaro. În orașul de origine al familiei omului de afaceri se regăsește casa memorială a marelui scriitor interbelic, dar și o stradă – Via Ventri – care poartă numele familiei.

România, „țară lui de suflet”

Deși recunoaște că legăturile lui cu rudele italiene nu sunt unele foarte strânse, Gino crede că moștenește pe această latură – pe de o parte – pozitivismul, atracția către partea frumoasă a vieții (pe care mărturisește că o caută involuntar și o gasește întotdeauna în toate situațiile de viață prin care trece) si – pe de altă parte – seriozitatea și meticulozitatea cu care tratează proiectele de orice natură (personale sau profesionale) în care se implică.

Omul de afaceri ne-a dezvăluit că are dubla cetățenie, română și italiană, însă este extrem de atașat de România, o consideră țara lui „de suflet” și nu concepe că ar putea trăi permanent altundeva. Recunoaște că este ceea ce se cheamă naționalist și că – deși până acum nu s-a implicat în politică sau în administrația publică – simte că are capacitatea să o facă și este convins că o astfel de implicare s-ar resimți în plan social.

Fost sportiv de performanță, Gino Ventri se autocaracterizează ca fiind o persoană deosebit de disciplinată cu sine însuși, disciplină care îl ajută să pună în practică majoritatea planurilor pe care și le asumă.

„Părinții mei m-au îndrumat către medicină, însă după primul an de studii am renunțat. Nu pentru că absolvirea facultății de medicină presupunea o muncă asiduă de acumulare a cunoștințelor profesionale, ci pentru că mi-am dat seama că nu puteam trăi liniștit în preajma suferinței oamenilor, pacienților, cu care aș fi intrat zilnic în contact direct. În ciuda aparențelor, eu sunt empatic, suferința lor ar fi devenit și suferința mea.”

Avocatul penalist care s-a regăsit în mediul de afaceri

Așa că a renunțat la medicină și s-a îndreptat către un alt domeniu, atractiv pentru el si foarte ofertant la nivelul anilor 1995 – 2000: dreptul. A absolvit facultatea de drept și s-a orientat rapid către avocatură, promovând examenul de intrare in profesie, parcurgând perioada obligatorie de stagiatură, promovând ulterior și examenul de definitivare în profesie și activând ca avocat pledant penalist pentru cca 3 ani.  În final, s-a regăsit în mediul de afaceri, preluând conducerea afacerii pe care o gestionează și astăzi. De asemenea, Gino Ventri a absolvit si cursurile Institutului Diplomatic Român.

Loial și disciplinat

În plan profesional, Gino Ventri este un exemplu elocvent de loialitate: de peste 21 de ani gestionează cu succes – de iure și de facto – o afacere în domeniul exploatării unor imobile cu destinație comercială, derulață într-o zonă limitrofă a capitalei în care „trebuie să știi să discuți atât cu autoritățile publice ale statului, cât și cu autoritățile care s-au impus în timp pe plan local”, așa cum însuși afaceristul susține. Deși a trecut prin situații dintre cele mai diverse, unele dintre ele fiind dintre cele care ar fi convins alți manageri să renunțe, să cedeze sau să se relocheze cu afacerea, Gino Ventri a rămas de neclintit în comunitatea unde gestionează afacerea imobiliară, fiind cunoscut și respectat de ambele categorii de autorități despre care a făcut vorbire. Mai mult decât atât, flerul lui managerial, dar și modul lui special de a interacționa cu clienții și cu partenerii de afaceri (omul de afaceri este deopotrivă intransigent, corect, echilibrat, dar și deosebit de empatic, având abilități remarcabile în citirea emoțiilor partenerilor de dialog) i-au permis să parcurgă cu succes, alături de echipa sa de angajați, întreaga perioadă a pandemiei, deosebit de solicitantă si stresantă din punct de vedere al stabilității economice, atât pentru afacerea pe care o conduce, cât și pentru partenerii de afaceri.

Disponibilitate și… iar disponibilitate

În domeniul specific de activitate al afacerii pe care o conduce, Gino Ventri resimte o concurență serioasă din partea parcurilor logistice moderne, concepute pornind direct de la nevoile și cerințele pieței (spre deosebire de cele gestionate în cadrul afacerii pe care o conduce, unde exploatarea privește spații comerciale edificate în perioada comunismului, pe care firma le întreține cu eforturi manageriale considerabile la un nivel de exploatare excelent), însă reușește să mențină de ani buni un flux constant de clienți și implicit un rulaj financiar important. Omul de afaceri știe că – la această evoluție – contribuie în mod major și modalitatea lui de a trata relația cu clienții: atitudinea pe care o are față de aceștia și pe care o impune și tuturor angajaților săi este una proactivă. Intuiește problemele cu care s-ar putea confrunta clienții și, de cele mai multe ori, le rezolvă inainte să apară. Iar dacă totuși apar, le rezolvă prompt și cu costuri minime. În acest sens, petrece 14-16 ore zilnic in birou (de cele mai multe ori, rămâne singur în birou, chiar după plecarea angajaților), timp în care este oricând disponibil pentru oricine deschide ușa biroului lui, indiferent de problemă. Gino crede ca disponibilitatea factorului decizional al firmei față de clienții acesteia este unul din elementele esențiale care fac ca derularea relațiilor cu partenerii de afaceri să nu sufere sincope. Și manifestă această disponibilitate cu naturalețe și autenticitate, popularitatea lui în rândul clienților fiind remarcabilă.

În paralel, Gino Ventri s-a simțit mereu atras de piața imobiliară, în special de cea din segmentul rezidențial. De-a lungul timpului, a identificat numeroase imobile cu destinație rezidențială cu potențial, pe care le-a transformat în veritabile bijuterii imobiliare, care ulterior și-au găsit proprietarii potriviți. În ceea ce îl privește însă, încă este în căutarea casei ideale, care să îl reprezinte întru totul. Deși statutul financiar actual i-ar permite luxul de a evita bătaia de cap inerentă edificării unei case – de la găsirea locului ideal, la proiecte, autorizații si construire efectivă – Gino Ventri îsi dorește să îsi poată „desena”el însuși casa visurilor (ca orice perfecționist, simte că nimeni nu poate gestiona acest proiect mai bine sau mai eficient decât el).

În plan personal, Gino Ventri este tată de fete. Actualmente divorțat, el se implică în viața celor doua fiice pe care le are cu aceeași atenție și dăruire cu care a învățat de la părinții lui, pe care i-a pierdut, pe rând, în urmă cu câțiva ani. Fiica cea mare – Maria Francesca – este studentă în anul I la o universitate de top din Milano, acolo unde – prin merite proprii – a devenit în 2023 și colaborator al misiunii consulare a României care activează în Milano. Fiica cea mica – Antonia – urmează cursurile școlii gimnaziale în Bucuresti, fiind încă de acum pasionată de modă și modelling. Deși cele două fiice ale sale provin din două relații diferite (neavând aceeași mamă), locuiesc în prezent în țări diferite și sunt la vârste la care nu au aceleași preocupări, acestea sunt extrem de apropiate, meritul pentru această situație aparținându-i exclusiv omului de afaceri, care a știut să insufle fetelor ideea și sentimentul de familie.

Pentru cine îl cunoaște personal, pasul lui Gino Ventri înspre politică este doar  chestiune de timp, el fiind cumva inevitabil. Rămâne de văzut când și în ce direcție îl va face.

author avatar
Andrei Coman
2.120 afisari

5 COMENTARII

  1. Continuati, sunt vremuri cuCiuca si maCiuca.
    Asta este, fiecare se descurca cum poate 😀

  2. Calabria e monopolul mafiei si a mafiotilor. Locuiesc in Italia. La sud de Napoli e o alta Italie.Cam pe unde se ascund infractorii si proxenetii de la Romanika? Bari e patria lor.

  3. Domnul Gino Ventri pare un om educat,muncitor si patriot. Iar eu cred ca avem mare nevoie de oameni ca el in politica romaneasca.
    Mult succes pe mai departe!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger