AcasăPoliticaOmul cu Justiția, spectacol de prost gust

Omul cu Justiția, spectacol de prost gust

Prestația lui Stelian Ion nu mai are nimic comun cu justiția pe care o păstorește. Este nesigur pe el, ceea ce era bun ieri nu mai este bun astăzi, cere consultări și după aia nu mai ține cont de opinii. În schimb, o ține orbește cu desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. La ce bun tot circul ăsta?

La început a cerut puncte de vedere din partea magistraților. Înalta Curte de Casație și Justiție, marile Curți de Apel din țară, asociații profesioniste de magistrați și Consiliul Superior al Magistraturii, în general elita procurorilor și judecătorilor i-au răspuns că SIIJ nu trebuie desființată, având rolul ei bine stabilit. N-a contat, pentru că el spera să primească un răspuns care să-i confirme inițiativa. Și nici măcar a lui nu era, îi aparținea lui Iohannis. El doar a preluat-o de la Ludovic Orban, care i-a spus că acesta este obiectivul guvernării. Guvernul Orban nu mai există, dar Stelian Ion a simțit că treaba trebuie dusă până la capăt. În sprijinul lui au sărit niște asociații de magistrați #rezist, formate din procurori și judecători care-și conturau existența profesională la proteste pe scările tribunalelor.

În mascarada asta complet lipsită de argumente a sesizat și Curtea Europeană de Justiție, care l-a trimis la plimbare și pe el, și pe cei asociați lui. Motivația Curții a fost cât se poate de limpede. Nu are competențe pentru a decide peste instanțele din România și, dincolo de toate acestea, înființarea SIIJ nu a fost ilegală. Stelian Ion a înțeles ce a vrut el din răspunsul primit și, chiar dacă lucrurile erau limpezi până și pentru un elev de școală primară, în mintea lui s-au bulucit toate. Nu are cum să înțeleagă că SIIJ nu se poate desființa. Dacă Marele Jurist de la Cotroceni asta vrea, trebuie să se poată. Nici varianta propusă de UDMR, cu reînființarea SIIJ sub alt nume nu îi place. Iohannis a zis că trebuie desființată și gata, nu mai contează restul. Și se dă cu fundul de pământ să-i facă pe plac, orăcăind prin curtea justiției. Poate întina nobilele idealuri al golăniei useriste, ale unui cap pătrat ce răspunde la numele de Dan Barna chiar și când nu e chemat? Nu poate, el e bun doar la spectacolul de prost pe care îl oferă.

author avatar
Valentin Boeru
2.145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger