Timp de aproape un deceniu, politica comercială a Statelor Unite a fost refăcută după chipul unui singur om: Robert Lighthizer.
În calitate de reprezentant comercial al președintelui Donald Trump, Lighthizer a îndepărtat SUA de la șase decenii de susținere a unui sistem comercial multilateral, bazat pe reguli, și le-a îndreptat către o abordare naționalistă robustă. El rămâne unul dintre principalii consilieri politici ai lui Trump în campania din 2024.
Influența lui Lighthizer a fost pusă în evidență luna trecută, când Biden a călătorit la sediul United Steelworkers, cel mai mare sindicat industrial din America de Nord, în Pittsburgh, în statul Pennsylvania, un stat de luptă politică, relatează Modern Policy. În urma vizitei, administrația a anunțat că intenționează să majoreze puternic tarifele vamale pentru vehiculele electrice chinezești importate, semiconductori, bateriile litiu-ion, panourile solare, oțel și aluminiu, care au fost impuse pentru prima dată, la îndemnul lui Lighthizer, de către Trump.
Katherine Tai, actualul reprezentant comercial al lui Biden, a lansat, de asemenea, o nouă investigație în temeiul Secțiunii 301 – un instrument al unilateralismului comercial american din anii 1970, reînviat de Lighthizer – privind subvențiile chinezești pentru industria construcțiilor navale.
Probabil că vor urma și alte tarife. Iar Lighthizer însuși l-a sfătuit pe Trump să devalorizeze dolarul puternic dacă va fi ales pentru a stimula exporturile americane – un sfat care a fost citit pe scară largă ca o audiție pentru postul de secretar al Trezoreriei.
America First
Influența crescândă a lui Lighthizer este un avertisment pentru partenerii comerciali ai SUA – inclusiv pentru cei mai apropiați aliați ai țării – că naționalismul agresiv al politicilor comerciale “trumpiste” nu este o fază trecătoare.
Atât republicanii, cât și democrații adoptă strategia „America First”. Implicațiile alegeri se vor manifesta în anii și, probabil, în deceniile care vor urma. Acest lucru îl face pe Lighthizer – după o carieră petrecută în mare parte ca o voce în pustiu care a denunțat adoptarea de către SUA a comerțului liber și a normelor multilaterale – omul de la mijloc.
No Trade Is Free
Cartea lui Lighthizer din 2023, No Trade Is Free, este o acuzație dură la adresa multor decenii de consens privind beneficiile liberalizării comerțului. De la Franklin D. Roosevelt la Barack Obama, președinții americani au crezut că reducerile negociate ale barierelor comerciale globale vor face Statele Unite și lumea mai bogate și mai sigure. Lighthizer a fost întotdeauna în dezacord.
Reducerea tarifelor vamale prin intermediul normelor comerciale globale a fost, scrie el, „un eșec mai crunt și mai incontestabil decât aș fi putut prevedea chiar și eu”, ceea ce a dus la pierderea producției americane, la stagnarea salariilor americanilor și la o poziție strategică a SUA care s-a deteriorat puternic în fața Chinei.
Dar, „instituțiile politice atât ale Partidului Republican, cât și ale Partidului Democrat, sub influența corporațiilor multinaționale și a importatorilor, nu au vrut sau nu au putut să își recunoască greșelile”.
În cei patru ani de mandat, Lighthizer a aplicat tarife de până la 25% la importurile de oțel și aluminiu din cea mai mare parte a lumii, a impus tarife similare pentru trei sferturi din exporturile Chinei către Statele Unite și a forțat Canada și Mexicul să renegocieze Acordul nord-american de liber schimb. Echipa Biden a menținut tarifele vamale pentru China, în ciuda opoziției inițiale puternice a secretarului Trezoreriei, Janet Yellen.
Dar Lighthizer este abia la început. Propune ca toate importurile să fie blocate dacă societățile exportatoare nu respectă standardele de nivel american în materie de protecție a mediului, normele de muncă, precum și sănătatea și siguranța lucrătorilor.
Popularitatea crescândă a protecționismului în ambele partide sugerează că mai sunt multe de făcut. Dacă și alte țări răspund la fel, aproape sigur, este ușor de imaginat un fel de războaie comerciale și valutare dăunătoare care nu au mai avut loc din anii 1920 și 1930.
Planul protectiei economiei nationale suna chiar patriotic si aducator de bunastare, dar asta cand iti protejezi produsele facute acasa de cele de la export.
Ce te faci insa cand resursele tale minerale si energetice nu mai sunt suficiente sa asigure o productie necesara macar pentru consumul intern?
In conditiile in care trebuie sa importi materii prime si in special semifabricate lucrurile se complica.
Toata teoria economiei inchise sanatoase a aprinzatorului Lighthizer este doar o teorie de parada patriotica/populista care se poate vinde usor in SUA unde milioane de muncitori si-au pierdut slujbele odata cu mutarea intreprinderilor/companiilor in Asia.
Practic teoria nu se poate aplica nici macar temporar sau partial, este la fel de eficienta ca investitai guvernului SUA in industria cipurilor, cand de fapt SUA nu mai produce de zeci de ani produse casnice si de larg consum in care sa utilizeze aceste cipuri.
Gandire de ocazie pentru sezonul de alegeri.