AcasăPoliticaOfensiva Ucrainei: Occidentul se îmbată cu apă chioară

Ofensiva Ucrainei: Occidentul se îmbată cu apă chioară

Mult trâmbițata „ofensivă de primăvară” a Ucrainei nici măcar nu a început încă, dar politicienii occidentali o folosesc deja pentru a-și reformula gândirea cu privire la războiul Kievului împotriva lui Vladimir Putin.

Începutul ofensivei,  posibil așteptat chiar în această lună după unii analiști militari,  a fost o concluzie previzibilă încă din iarnă. În timp ce solul era înghețat, ucrainenii și rușii – unități ale armatei regulate, precum și mercenari ai Grupului Wagner – s-au imobilizat reciproc într-un conflict sângeros de uzură cu puține mișcări.

Între timp, ucrainenii primeau și erau instruiți pentru a folosi arme noi, inclusiv tancuri grele de luptă necesare pentru un contraatac. Prin urmare, ar începe să recucerească regiunile ocupate de ruși. În mod ideal, ar marca un punct de cotitură care ar duce în cele din urmă, la negocieri de pace acceptabile pentru Kiev.

O problemă este cum au folosit rușii propriile avantaje, subliniază Bloomberg. Deoarece au făcut curățenie etnică în teritoriile ucrainene aflate sub controlul lor. Acolo stăpânește o identitate definită de propaganda de la Kremlin.

Scopul lui Putin este să se asigure că Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojia – ca să nu mai vorbim de Crimeea – nu vor mai putea deveni niciodată cu adevărat ucrainene.Simultan, forțele ruse și-au întărit pozițiile, pot să respingă ofensiva ucrainenilor – sau măcar să o limiteze.

Între timp, liderii politici, de la Washington la Bruxelles și Berlin, au făcut tot posibilul în a menține coeziunea occidentală pentru a ajuta Ucraina pe cale diplomatică, economică și militară. Și au adoptat ofensiva “de primăvară” ca  o retorică preferată.

De fapt, afirmația lor este: „Să dăm Kievului ceea ce are nevoie acum și în curând războiul se poate termina, ca să putem reveni la normal”. Asta înseamnă o beție cu apă chioară.

Ce s-ar întâmpla dacă această contraofensivă ar reuși? Ce s-ar întâmpla dacă forțele lui Putin s-ar prăbuși într-o debandadă? Dacă ucrainenii recuperează cele patru regiuni anexate de ruși toamna trecută? Și dacă recuperează chiar și Crimeea?

Teama este încă o dată că Putin, simțindu-se încolțit și umilit și temându-se de propria sa dispariție de pe scena politică, ar escalada atunci la atacuri nucleare.

Ce se întâmplă dacă ucrainenii nu reușesc să recucerească mult teritoriu până la vară? Ar însemna asta că toate acele tancuri Leopard 2 și Challenger au fost în zadar? Ar însemna că Occidentul ar trebui să refuze Kievului avioane de luptă americane sau europene în următoarea rundă?

Și ce se întâmplă dacă ucrainenii împing până în Crimeea, iar Putin se va încinge din nou  cu sabia nucleară, sau chiar o va scoate din teacă? Ar da atunci Occidentul înapoi și ar abandona Kievul?

O problemă conexă în dezbaterea occidentală este faptul că o parte subliniază doar necesitatea de a-i sprijini pe ucraineni în lupta lor,  în timp ce cealaltă parte subliniază imperativul negocierilor de pace.

Realitatea este că, indiferent de cum se va desfășura ofensiva ucraineană, acest război se va prelungi probabil ani de zile. N-ar trebui ca aliații lui Volodimir Zelenski să mizeze pe capitularea Rusiei, discuții de pace și concesii.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.487 afisari

27 COMENTARII

  1. Depinde mult de spiritul lor de sacrificiu. Din ce s-a vazut spiritul ucrain e mare. Arma nucleara e mai mult ca spinul scorpionului il folosesti ultimul dupa ce clestii si falcile nu mai fac fata atunci scorpionul ce face, foloseste acul de ce? Pentru ca in betia luptei acul poate da gres si iti intra in tine…
    Cat nu le incalca granita rusii nu vor folosi arma atomica nu au motivatia să.

    • Din ce spui, se pare că ai văzut cam prea multe filme. „Din ce s-a vazut spiritul ucrain e mare.”? 😀 😀 😀 Spune-le asta și „refugiaților” care umflă pentru copii alocații de 15 ori mai mari decât cele ale copiilor români, după aia o să vezi tu spirit mare.
      Ia o aspirină și-un ceai de tei, bagă-te-n pat și-ncearcă să revii în lumea reală.
      E greu de crezut că mai există de-ăștia ca tine…

  2. daca nu erau mercenari din toata lumea ukraina nu mai era,nu ei tin piept rusilor ci armatele de mercenari straini(fosti soldati din trupele de elita)

  3. Anonim, in mintea ta de cretin probabil Ukraina , stat independent si suveran trebuia ocupata de nemernicii de rusi. Dar ghinion, nu intelegi ca dispretul, scarba si mai ales ura oamenilor civilizati, iubitori de libertate este atat de mare incat isi risca propria viata pt. libertatea unui popor mandru, curajos care isi apara Patria. Nemernicii ca tine desigur ca sustin niste criminali, care pana la iurma isi vor primii pedeapsa. Pacat ca s-a abrobat pedeapsa cu moarte pentu criminalii de razboi.

  4. Rusii nu au nevoie de arma nucleara!
    Au zeci de mii de bombe sovietice de 500kg care fac un crater de 20m in diametru.
    Bombele astea vechi sunt usor de transformat si modernizat in bombe zburatoare, dirijate ca dronele, lansate de avioanele mari rusesti, foarte precise, cu o raza de actiune de cel putin 50km.
    Cu bombele astea au tocat la Bahmut!
    Contraofensiva este doar propaganda, nu va incepe decat daca se doreste uciderea soldatilor ucraineni, iar asta inseamns denazificare.

  5. @Alex Iar bei ca disperatul si nu- ti mai revii din betie. Esti beat din 1970 incoace si nu ti-ai mai revenit.
    Cand or sa aibe americanii arma Hipersonica atunci sa mai apari pe site-ul asta ca sa ne dovedesti ca te-ai trezit.

    • Lasă-l, mă, pe Alex în pace, săracu’, nu te mai lua de el. Tu nu știi că Alex scria cod direct pe telefonul mobil când Android încă nu exista?
      Te legi aiurea de oamenii inteligenți…

  6. Bai desteptilor, nu mai puneti botul la presa nazista mainstream din Bukale, asta mint cum respira, adica non-stop !! Dara daca vreti sa aflati cate ceva despre ce fac pe acolo mercenarii, din ambele tabere, si cel amerloc nazist, si cel rusnac salbatic, mergeti pe substack, si gasiti acolo destule canale de unde sa va informati, cat de cat !! Ideea de baza e ca Nato nu e decat o agentie de marketing militara, iar Mirciulika Gionika bate campii cu gratie, deja i-a si picat parul la nazistul ordinar, are ceva cancer, dar nu zice nimic public catelusul latrau nazist mic si imputit !! Iar in Odessa, banderistii azovisti ukro-na-zi deja opresc masinile personale in trafic, si iau cu arkanul pe cine pot si pe cine prind, se pare ca nimeni nu mai vrea acolo, in Paradisul din ukro-na-zia sa mai moara pentru regimul criminal nazist al lui Jewboy Jewlinski zdrelinski, actorasul pitikot ratat !!

  7. Povești de adormit copiii și multă propagandă. Știți cu cine se învecinează Rusia?? Cu cine vrea ea….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger