AcasăPoliticaOctavian Berceanu rupe tăcerea după demiterea de la Garda de Mediu: „Baronii...

Octavian Berceanu rupe tăcerea după demiterea de la Garda de Mediu: „Baronii locali s-au obișnuit să dicteze cine va fi șef”

Octavian BerceanuOctavian Berceanu rupe tăcerea după demiterea de la Garda de Mediu: „Baronii locali s-au obișnuit să dicteze cine va fi șef”

Berceanu a fost schimbat din funcție de premierul Florin Cîțu, pe fondul crizei din coaliția de guvernare.

Deși a avut rezultate notabile la Garda de Mediu, Berceanu a fost demis fără să aibă nicio discuție pe toată durata mandatului său de aproape jumătate de an nici cu premierul, nici cu președintele Klaus Iohannis.

Fostul șef al Gărzii de Mediu spune că erau necesare câteva discuții, deoarece „activitatea Gărzii de Mediu are o puternică amprentă asupra siguranței cetățenilor și a securității naționale și poate că trebuia să fim parte din acele structuri înglobate în Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, a declarat el pentru Libertatea. Fostul comisar general al Gărzii de Mediu susține că a încercat să stabilească astfel de discuții pe toate căile posibile.

„Am încercat pe toate căile posibile. Am avut câteva discuții cu reprezentantul Președintelui României, consilierul pe teme de mediu. În ceea ce-l privește pe premierul României, cred că a fost mereu foarte ocupat. N-am avut niciun ecou. Am avut, însă, ecou la celelalte instituții cu care am lucrat, ministere, instituții de forță. Am lucrat foarte bine împreună. Garda de Mediu a lucrat foarte bine cu alte instituții similare din afară, cu mass-media din străinătate și din țară, dar mai puțin cu factorii politici de decizie care ar fi trebuit să ne susțină”, a adăugat el.

Octavian Berceanu a acuzat presiuni politice

În același interviu, Octavian Berceanu a vorbit și despre presiuni politice și despre faptul că a deranjat. „Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani, de când e Garda, să dicteze cine va fi șef într-un comisariat județean, ce controale face, pe cine controlează, pe cine trage de urechi și de cine n-are voie să se apropie. Am găsit o presiune enormă pe comisarii care lucrau în teren. Am reușit să stopez toate presiunile politice”, a subliniat fostul oficial.

Octavian Berceanu a prezentat toate problemele pe care le-a găsit la Garda de Mediu atunci când a preluat mandatul. „Nu avem unelte cu care să ne facem meseria. Nu avem laboratoare mobile, nu avem aparate de măsurat. Ca dotare, nu avem nimic din ce are o Gardă de Mediu dintr-un stat european. Am cerut aceste lucruri, le-am pus într-un plan de achiziții. Acum să vedem ce fonduri europene vom primi pentru a achiziționa drone, scanere mobile. Înainte să plec, încercam să repar parcul de bărci al Gărzii – are 27 de ambarcațiuni care stau pe loc.”, a precizat el.

author avatar
Andreea Vlad
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger