AcasăEconomieOchii Turciei sunt pe BRICS, dar urechea către UE

Ochii Turciei sunt pe BRICS, dar urechea către UE

Președintele Erdogan încearcă să-și sporească influența globală dincolo de aliații săi occidentali, păstrând în același timp o cale europeană

Dacă procesul de aderare la Uniunea Europeană ar fi fost finalizat, Turcia nu ar fi avut de-a face cu oportunități precum BRICS, a declarat ministrul turc de externe Hakan Fidan. Ozgur Ozel, liderul Partidului Republican al Poporului, de opoziție, promite să facă din Turcia membră a UE în termen de zece ani.

Unii sunt de părere că, prin orientarea către BRICS –  și  Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO) – Turcia renunță la guvernanța democratică și se îndreaptă către un model „autocratic”. Alții susțin că economia Turciei este intregrată în Occident și înregistrează pierderi cu piețele asiatice. Demersul de aderare la UE, pornit în urmă cu 20 de ani, nu a înregistrat progrese. Discuțiile la nivel înalt au fost reluate din 2021.

Potrivit Modern Diplomacy, Turcia, membră NATO din 1952,  folosește BRICS și SCO pentru a monitoriza reacțiile Occidentului. În timp ce unele instituții media turce sărbătoresc democrația occidentală, subliniază Asia ca fiind centrul „regimurilor autocratice”. O mare majoritate afirmă chiar că economia în scădere a Turciei și lipsa de investiții sunt rezultatul îndepărtării de democrație.

Însă această percepție este un argument impus Turciei de către mass-media occidentale. De exemplu, în 2013, TIME l-a portretizat pe  Recep Tayyip Erdogan ca fiind democratic și pro-occidental. În 2018, când relațiile Turciei cu Occidentul au devenit tensionate, aceeași revistă l-a pus pe copertă alături de  Vladimir Putin, Viktor Orban și Rodrigo Duterte în categoria liderilor autocratici.

Jocul la două capete

Indiferent de percepția Occidentului privind democrația, Turcia este un partener esențial pentru UE și NATO, deși a depus pe 3 septembrie cererea de intrare în BRICS. ”Este o strategie de consolidare a relațiilor cu puterile non-occidentale într-un moment în care hegemonia SUA este în declin”, comentează Sinan Ulgen, analist politic și directorul   think tank-ului EDAM din Istanbul.

Se poate spune că Erdogan joacă la două capete: încearcă să-și sporească influența globală dincolo de aliații săi occidentali, păstrând în același timp o cale europeană. În august, Turcia a revenit la masa negocierilor cu UE, pentru prima dată după cinci ani.

Liderul de la Ankara a subliniat că „Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă și eficientă  dacă își îmbunătățește simultan relațiile cu Estul și Vestul”. În timp ce curtează BRICS, Turcia are interesul să asculte și de Uniunea Europeană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
384 afisari

3 COMENTARII

  1. „Turcia poate deveni o țară puternică, prosperă și eficientă dacă își îmbunătățește simultan relațiile cu Estul și Vestul”. Bravo! Asta este calea for prosperitate pentru cei inteligenti (aviz Guvernului Romaniei!). Dar asta implica pace, o tragedie pentru gigantii a caror tel este doar producia de armament, deci pentru razboaie. Aici este lupta. Care pe care!?

  2. National, iar dati in gropi cu eliminarea articolelor care analizeaza corect, in neutralitate, situatiile.

  3. Daca asteapta de zeci de ani si lumea e in schimbate sa stea papagali ca ai nostri? Ei joaca sa castige nu sa fie slugi,f bine face ca nu traiesc bine cu vorbe!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger