AcasăPoliticaOccidentul superior provoacă furie. Europa și SUA își pierd sprijinul restului lumii!

Occidentul superior provoacă furie. Europa și SUA își pierd sprijinul restului lumii!

În urmă cu doar câteva luni, pe 7 aprilie, în majoritatea capitalelor europene și nord-americane s-a declanșat alarma. Motivul nu a fost o mișcare militară rusă în Ucraina, ci un vot în consiliul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite.

În acea zi, cele 195 de state membre ale Consiliului au votat suspendarea Federației Ruse ca membru.O majoritate de 93 de voturi, față de 82, a fost în favoarea suspendării (deoarece 24 au fost împotrivă, iar 58 s-au abținut).

Dar 20 de țări au fost absente din punct de vedere strategic.Cu alte cuvinte, doar o minoritate de state ale lumii a susținut rezoluția Occidentului împotriva Rusiei, deși aceasta invadase Ucraina cu o lună și jumătate înainte.

Dacă ne uităm în detaliile votului, imaginea este și mai îngrijorătoare, notează EUObserver. Din cele 58 de țări africane, doar opt au votat cu Occidentul. Doar cinci din cele 45 de țări asiatice și doar două din cele 18 țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au susținut suspendarea Rusiei.

Cu zece zile înainte de această reuniune a ONU, la Forumul de la Doha, care reunește lideri politici din întreaga lume,  invitații americani și europeni au subliniat faptul că Rusia a depășit liniile roșii ale dreptului internațional și că, prin urmare, ar trebui să fie sancționată.

Fostul ministru de externe al Pakistanului, Hina Rabbani Khar, a avut o perspectivă diferită:  a reamintit publicului că, în 2003, SUA și o coaliție de aliați au invadat Irakul în mod ilegal. Motivele invaziei păreau a fi minciuni. Cu toate acestea, lumii i s-a cerut să sprijine Statele Unite, nu să le sancționeze.

Deci, s-a întrebat Rabbani Khar, de ce ar trebui lumea să susțină mai întâi un război ilegal american și să sancționeze acum unul rusesc?Unii vor găsi corecte aceste comentarii, alții nu. Dar ideea este că se acumulează tot mai multe resentimente împotriva Occidentului.

Europa și Statele Unite sunt văzute ca fiind cele care impun reguli celorlalți, dar nu le respectă ele însele dacă este necesar. Europa insistă asupra democrației, a drepturilor omului și a statului de drept atunci când tratează cu țări terțe, dar, în același timp, este incapabilă să oprească declinul acestor principii în mai multe state membre ale UE.

Occidentul condamnă fiecare lovitură de stat oriunde în lume, dar rămâne în mare parte tăcut când fostul președinte Donald Trump a incitat de fapt una la 6 ianuarie 2021 la Washington.

Sentimentul de superioritate al Occidentului, combinat cu lecțiile nesfârșite pe care le dă altora, alimentează aceste resentimente. Corect sau nu, Europa și SUA își pierd sprijinul din partea restului lumii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor