AcasăPoliticaOccidentul se face de râs. De ce să dai Ucrainei tancuri germane,...

Occidentul se face de râs. De ce să dai Ucrainei tancuri germane, dacă nu le poate folosi?

“Leoparzii” teutoni au venit deja buni de reparat

Se pare că Ucraina a respins un lot de tancuri germane Leopard 1 – pe motiv că acestea sunt defecte și că inginerii ucraineni nu au abilitățile și pregătirea necesare pentru a le repara.

Aceasta este a doua oară când Ucraina a refuzat în mod colectiv o livrare de blindate germane. Atunci când primele zece tancuri – avangarda dintr-un total de 110 Leopard 1 pe care Berlinul a fost de acord să le furnizeze Kievului – au ajuns în Ucraina, s-a constatat că nici acestea nu sunt potrivite pentru a fi desfășurate pe linia frontului, în ciuda nevoii disperate pentru a străpunge liniile de apărare ale Rusiei.

Potrivit The Spectator, experții germani care au inspectat în Polonia ultimul lot de Leopard Ucrainei au fost de acord că tancurile au nevoie de revizii „suplimentare” înainte de a fi adecvate pentru serviciul activ. Dar, în timp ce Kievul a instruit soldații, nu dispune de echipaje de rezervă pentru a le întreține.

Deficiențele percepute – dar nespecificate – vor ridica întrebări serioase la Berlin, care a acceptat doar cu reticență să trimită tancurile sale în Ucraina.

Momentul este absolut jenant pentru Germania, țară care a inventat Blitzkrieg-ul folosind tocmai mobilitatea și superioritatea blindatelor.

De la Panzer și Panther, proiectarea tancurilor germane a culminat cu lansarea celebrului și temutului Tiger 1 – un tanc greu care avea o putere uriașă cu tunul său de 88 de mm. A semănat teroare oriunde a fost desfășurat, din deșerturile Africii de Nord, în stepele Rusiei și Ucrainei și până în Bocage-ul din Normandia.

În mod ironic, având în vedere conflictul actual, Tiger și-a găsit rivalul în tancul sovietic T34: un cal de bătaie nesofisticat, dar rezistent, conceput pentru a face față celor mai accidentate terenuri.

Dacă ucrainenii nu dispun de setul de competențe și de personalul necesar pentru a se descurca cu Leopard 1, nu e greu de bănuit că se vor confrunta cu probleme și mai grave în ceea ce privește manevrarea mai avansatului Leopard 2.

Problema Ucrainei este că ajutorul militar occidental nu a însemnat neapărat livrarea de arme adaptate realităților frontului, așa cum dovedesc tancurile rușilor T80 și T 90.

Poate că armele Germaniei au devenit prea complexe și sofisticate pentru soldații ucraineni într-un război de uzură, amintind mai degrabă de prima conflagrație mondială.

Iarna se apropie repede. Inevitabil,  contraofensiva Kievului va încetini până la urmă. Și este puțin probabil ca tancurile germane să vină în curând în ajutor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
939 afisari

5 COMENTARII

  1. Mai au soldați ukrii? Sau înrolează cu de-a sila și babele de prin piețele de zarzavat???

  2. Tancurie friților au fost scumpe, complicate, pretențioase și puține întotdeauna. La război îți trebuie tancuri simple, ieftine, rezistente și multe. Așa le aveau mujicii.

  3. Raducule te contrazici singur, ori ucii nu stiu sa foloseasca leopardurile si n-are rost sa mai fie trimise, ori vine iarna si au nevoie de ele. Pai cum sa aiba nevoie daca nu le pot repara, nu le pot conduce…la victorie…etc.
    Pana vine iarna vine toamna si ploiile care inmoaie asfaltul pana la 1/2 de metru si tancurile doar cu aripi vor mai folosi la ceva.
    Iar Iarana, se stie din istorie, apartine rusilor asa ca la primavara vin din nou noroaiele si abia la vara va reincepe contraofensiva ucilor …

  4. PE CINE A TRIMIS UCRAINA IN PRIMA LINIE ?,NISTE AMARATI PAZITI DIN SPATE DE SECURITATE . STIINTA NU-I BOALA VENERICA SI NU SE IA PESTE NOPAPTE !,CUM SA MANEVREZI UN TANC NEMTESC CAND TU NU STII SA MANEVREZI UN AUTOTURISM NEMTESC DECAT DUPA MULTA VREME . O INSTRUCTIE SUMARA NU TE FACE LUPTATOR DE ELITA ,ADAUGA STAREA DECSTRES SI E CLAR ESTI VICTIMA SIGURA .
    SITUATIA ESTE GENERAL VALABILA PENTRU TOT ARMAMENTUL VENIT DE ORIUNDE DIN EUROPA.
    TOATA CONTRAOFENSIVA UCRAINEANA ESTE UN MARE FISSSSSSSSSSSSSSSSSSSS !.
    IN REST DOAR PROPAGANDA KIEVULUI FACE VALURI CARE PUT DE LA DISTANTA.
    UCRAINIENII AU FOST PACALITI SI TRIMISI LA MOARTE PENTRU INTERESELE AMERICANE.

  5. Eu am zis ca trebuia sa se cumpere arme rusesti din India și dat la Volodea ca pe alea le intelege.Uite Polonia si-a epuizat stocul de arme rusesti iar ca sa iti pui casca de F35 iti trebuie juma de zi la ce vrea Volodea jidenut arme noi… Sa ne epuizam si noi toate rablele Kalasnicov.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger