AcasăPoliticaOccidentul se amăgește, Putin are destui bani.Plafonarea prețului petrolului nu va lovi...

Occidentul se amăgește, Putin are destui bani.Plafonarea prețului petrolului nu va lovi bugetul de război al Rusiei

Plafonul de preț impus de Grupul celor Șapte pentru exporturile de petrol rusesc nu este suficient de scăzut pentru a reduce drastic veniturile Kremlinului anul viitor.

Deși  va duce la o scădere a producției de țiței, Vladimir Putin are încă destui bani pentru efortul său de război, cel puțin pentru moment.

La 60 de dolari pe baril, „plafonul de preț pare foarte generos”, a declarat economistul de la Renaissance Capital, Sofya Donets, economist la Renaissance Capital.

Oficialii europeni au prezentat plafonul – negociat săptămâna trecută după luni de discuții între SUA și aliații săi – ca fiind o modalitate de a înfometa mașina de război a Rusiei.

De fapt, planificatorii s-au străduit să se asigure că nivelul nu este atât de scăzut încât să determine Kremlinul să reducă semnificativ producția, ceea ce ar risca să împingă în sus prețurile globale.

Până în prezent, Rusia nu și-a anunțat răspunsul, dar intenționează să continue să devieze fluxurile către țări precum China și India, care nu au semnat în mod oficial limitarea prețului.

Chiar și fără plafonarea prețurilor – împreună cu restricțiile privind transportul maritim și asigurările menite să împiedice comerțul Rusiei – Kremlinul se aștepta la o scădere de aproape 25% a veniturilor fiscale din petrol și gaze.

Chiar și cu cheltuielile în creștere pentru război, Rusia a reușit să își acopere cu ușurință deficitul bugetar, apelând la fondul său de avere și împrumutând pe piața locală de obligațiuni, unde sancțiunile lasă investitorilor puține alternative.

O scădere de 10 dolari a prețului petrolului de la 70 de dolari pe baril în buget până la plafon ar putea tăia încă 1.000 de miliarde de ruble (16 miliarde de dolari) din venituri, potrivit Olgăi Belenkaia, economist la Finam. În realitate, diferența este mai mică, deoarece prețul din buget include costuri precum transportul și asigurarea, care nu sunt luate în calcul în plafonul de preț.

Prin urmare, „deficitul mai mare va fi finanțat fie prin împrumuturi mai mari, fie prin creșterea cheltuielilor din fondul de bogăție”.

Dacă plafonarea prețului reduce veniturile din exporturi anul viitor, ar putea slăbi rubla,  oferind un impuls suplimentar la buget. Deoarece taxele pe energie vin în principal în dolari și euro, valoarea lor în ruble – care este ceea ce contează pentru Kremlin – crește atunci când moneda rusă slăbește.

Întrebată de Bloomberg dacă noua plafonare a prețului petrolului poate să oprească efortul de război al Rusiei, Natalia Lavrova, de la BCS Financial Group, a declarat că efectul ar putea fi suficient pentru a permite guvernului să își atingă obiectivele reduse de venituri din energie pentru 2023, chiar dacă plafonul menține prețurile sub nivelul de 70 de dolari prevăzut în buget.

Rusia a intrat în război cu finanțe puternice după ani de pregătire pentru sancțiunile pe care le-ar aduce invazia.  Deși Gazprom se confruntă cu o majorare unică a impozitelor pentru a ajuta la compensarea scăderii veniturilor din acest an, sectorul petrolier rămâne cea mai mare sursă de venituri.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor