AcasăPoliticaOccidentul nu se atinge de super-miliardarii Rusiei!

Occidentul nu se atinge de super-miliardarii Rusiei!

Jumătate dintre cei mai bogați 20 de oameni ai Rusiei nu au fost sancționați din cauza războiului din Ucraina, lăsând un grup de miliardari influenți și puternici liber să opereze în întreaga lume fără restricții legale.

În total, magnații în valoare totală de cel puțin 200 de miliarde de dolari înainte de începerea războiului au fost loviti de sancțiuni.

Cu toate acestea, lista celor care sunt blocați – și cine nu – dezvăluie un model mozaic de sancțiuni transfrontaliere care i-a cruțat pe mulți ruși cu interese comerciale pe piețele globale cheie, arată o analiză Bloomberg.

Regatul Unit a sancționat 10 dintre cei mai bogați miliardari și Uniunea Europeană nouă. În schimb, SUA au sancționat doar patru.

Magnații Vladimir Potanin(oțel, nichel), Leonid Mickhelson(energie), Vladimir Lisin(oțel) și Vagit Alekperov, președintele gigantului petrolier Lukoil PJSC, se numără printre cei mai bogați ruși care nu au fost sancționați.

Urmărirea a  cine este sancționat unde rămâne dificilă, deoarece Washington, Bruxelles și Londra emit sancțiuni într-o serie de notificări nelegate. Australia, Canada și Japonia și-au impus propriile restricții.

„Există motive pentru a merge după unii oligarhi și există motive pentru a-i ține pe unii în așteptare”, spune John Smith, care a condus unitatea de sancțiuni a Trezoreriei SUA.  “Fie pentru că nu se crede că sunt aproape de Kremlin, fie pentru că mizele lor sunt legate de  companii de energie și metale cotate de burse”.

SUA au învățat din experiența din 2018, când l-au sancționat pe Oleg Deripaska, miliardarul care controla United Rusal International, cea mai mare companie de aluminiu din lume în afara Chinei.

Acest lucru a determinat creșterea prețurilor globale, stabilizându-se doar după ce Deripaska a acceptat să renunțe la controlul Rusal în 2019.

În general, SUA au înghețat activele a 852 de persoane, Uniunea Europenă  775 și  Regatul Unit 982.

Dar multe dintre aceste sancțiuni nu se suprapun. În timp ce aproape 550 de persoane au fost sancționate atât de Regatul Unit, cât și de UE, un punct comun cu SUA este mai evaziv.

„Cu siguranță nu văd un singur model nicăieri”, spune George Voloshin, un expert în sancțiuni care urmărește Rusia ca director al Aperio Intelligence din Paris. „Încă nu cred că factorii de decizie politică sunt pe aceeași pagină în ceea ce privește strategia, deși susțin că au o oarecare coordonare.”

Mulți miliardari ruși sunt activi în sectoare vitale ale mărfurilor la nivel mondial și dețin acțiuni semnificative în marile companii care aprovizionează națiunile occidentale.

Potanin, cu o avere de 25 miliarde de dolari, deține 36% din Norilsk Nickel, făcându-l cel mai mare acționar al unei companii care produce aproximativ 10% din nichelul rafinat și 40% din producția globală de paladiu – crucial pentru fabricarea semiconductoarelor, care erau deja insuficiente înainte de război.

Mikhelson(24 miliarde USD) deține aproximativ un sfert din Novatek, cel mai mare producător de gaze nedeținut de stat din Rusia și un furnizor major al Europei.

Creșterea prețurilor pentru livrările de îngrășăminte ar fi putut descuraja Occidentul să sancționeze alți miliardari cheie. Printre cei mai proeminenti se numără Andrei Guriev, acționar majoritar la PhosAgro, cel mai mare producător european de îngrășăminte fosfatice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
421 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Pentru unii – mumă, pentru alţii – ciumă! Angajaţii care vor rămâne fără 50% din salariu după ce Guvernul se pregăteşte să le „taie”...

Guvernul le-a pus "gând rău" angajaţilor din sistemul bugetar care nu atrag fonduri europene. Anumite categorii de funcţionari ar putea pierde până la 50%...

Topul destinaţiilor de vacanţă în care specialiştii îţi recomandă să mergi singur. Turismul solo, noua modă de a călători

Românii stau din nou cu gândul la vacanţă. Apropierea verii şi deschiderea sezonului estival i-au împins pe oameni să-şi facă planuri de călătorie. Nu...
proger