AcasăPoliticaOccidentul nu reușește să golească visteria de război a Rusiei

Occidentul nu reușește să golească visteria de război a Rusiei

Rusia acumulează sume uriașe din exporturile de energie, în ciuda plafonării prețului petrolului

Rusia acumulează sume uriașe din exporturile de energie, în ciuda plafonării prețului petrolului. Speranțele că Moscova ar putea rămâne fără bani pentru arme și salariile soldaților se estompează. Practic, Vladimir Putin poate continua războiul în Ucraina pe termen nelimitat.

Rusia exportă cu mult peste plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de țările G7, stimulată de cererea puternică din China și India.

Țițeiul Urals a depășit luna trecută 80 de dolari pe baril. În prezent, se tranzacționează la aproximativ 75 de dolari.

Pe lângă prețurile mai mari, Rusia vinde mai mult țiței în volum, exporturile maritime crescând cu 10% în septembrie, ajungând la 3,37 milioane de barili pe zi – mult peste media de 3,1 milioane de dinaintea războiului, potrivit datelor S&P Gobal.

„Plafonarea prețurilor a eșuat cu desăvârșire”, a declarat pentru Politico analistul  financiar Fotios Katsoulas.”Pe întreaga piață ne așteptăm ca toate încărcăturile de țiței rusesc să se tranzacționeze acum peste plafonul de preț.”

Barilul Brent s-a apropiat de  100 de dolari în ultimele săptămâni. Cu valori de referință atât de ridicate, petrolul Rusiei oferă o reducere tentantă chiar și la 80 de dolari sau mai mult.

Rusia a depus eforturi pentru a submina în mod activ sancțiunile, profitând de o „flotă fantomă” de petroliere îmbătrânite dispuse să transporte cu încălcarea sancțiunilor – adesea ascunzându-și proprietatea și chiar adevărata origine a încărcăturii.

Noi companii au fost înființate în Emiratele Arabe Unite, India sau China, cumpărând nave mai vechi, care nu operează sub incidența furnizorilor de asigurări occidentali. China și India sunt în prezent cele mai mari destinații pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, urmate de Turcia.

Un economist de rang înalt de la o firmă de tranzacționare, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis despre chestiuni sensibile de reglementare, a avertizat că factorii de decizie occidentali nu prea pot face mare lucru pentru a pune în aplicare regulile fără a supraîncălzi o piață deja înfloritoare.

„Administrația americană va prefera, probabil, să nu penalizeze companiile de transport și de asigurări implicate în depășirea limitei de 60 de dolari, pentru că ar risca să crească și mai mult prețul țițeiului”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a recunoscut că au existat „fluctuații recente ale prețului petrolului peste nivelul plafonului de preț G7”.

În acest context, propunerea consilierului economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleg Ustenko, de a îndemna îndemna Occidentul atât să înăsprească plafonul la doar 30 de dolari, cât și să închidă o „portiță” care permite unor țări precum India, Turcia și China să exporte combustibil rafinat din țiței rusesc pe piața mondială fără restricții, pare o adevărată fantezie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
350 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger