AcasăPoliticaChina își avansează pionii în țara de unde au plecat americanii

China își avansează pionii în țara de unde au plecat americanii

Poziția strategică a Afganistanului de-a lungul inițiativei Belt and Road face din această țară un partener atractiv pentru Beijing

China își extinde influența în Asia Centrală: este prima și singura țară care a numit un ambasador în Afganistan de la revenirea talibanilor, al căror guvern nu este recunoscut de nicio capitală.

Întâlniri ministeriale, discuții despre creșterea comerțului bilateral și despre o uriașă investiție chineză în minele de  cupru, deschiderea infrastructurii – Beijingul întreține contacte strânse cu o țară considerată în general ca fiind un paria în lume.

Forțele SUA s-au retras din Afganistan, iar Occidentul în general nu are o strategie clară cu regimul taliban. Prin urmare, China profită.

Și-a arătat sprijinul pentru Afganistan la sfârșitul lunii decembrie: s-a abținut în timpul votului membrilor Consiliului de Securitate al ONU asupra unei rezoluții privind numirea unui trimis special, de care talibanii nu vor să audă.

Iar numirea ambasadorului Zhao Xing la Kabul permite Beijingului să aibă relații diplomatice cu o țară izolată, ale cărei active sunt înghețate în Occident.

„Resursele naturale vaste ale Afganistanului, cum ar fi cuprul, litiul și pământurile rare, au un mare potențial economic pentru China”, a declarat pentru AFP Jalal Bazwan, profesor de științe politice la Universitatea Kardan din Kabul.

Imediat ce a preluat mandatul în decembrie, ambasadorul Afganistanului la Beijing, Bilal Karimi, a purtat discuții cu compania chineză de stat MCC despre Mes Aynak, al doilea cel mai mare zăcământ de cupru din lume, situat la 40 km de capitala afgană. În 2008, sub guvernul lui Hamid Karzai, MCC a obținut drepturile de exploatare a zăcământului pentru 3,5 miliarde de dolari.

Însetată de hidrocarburi, China este, de asemenea, interesată de petrolul afgan.De la renegocierea în ianuarie 2023, pentru o perioadă de 25 de ani, a unui vechi contract în bazinul Amu (nord-vest), extracția sino-afgană a început cu18 sonde.

Tot în sectorul energetic, companiile chineze tocmai și-au exprimat intenția de a investi o jumătate de miliard de dolari în panouri solare în Afganistan.

Un drum de 300 km care leagă Badakshan (nord-est) de granița chineză este în construcție, a informat purtătorul de cuvânt al Ministerului Lucrărilor Publice, Ashraf Haqshanas. Cele două țări au o graniță comună de doar 76 km, iar această legătură va contribui la stimularea schimburilor comerciale, de 1,5 miliarde de dolari pe an în prezent.

Poziția strategică a Afganistanului de-a lungul inițiativei Belt and Road face din această țară un partener atractiv, într-un  moment în care Beijingul caută să își extindă influența și să deschidă noi piețe în Asia Centrală și de Sud.

Afganistanul ar putea, de asemenea, să devină parte a Coridorului economic China-Pakistan, care ar trebui să ducă la portul sudic Gwadar din Baluchistan, o piață de desfacere strategică pentru China la Marea Arabiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
580 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger