AcasăPoliticaOccidentul îl împinge pe Zelenski să cadă la pace cu Putin

Occidentul îl împinge pe Zelenski să cadă la pace cu Putin

Aliații Ucrainei îl presează pe Volodimir Zelenski să ia în considerare noi modalități de a-l atrage pe Vladimir Putin la masa negocierilor

Aliații Ucrainei îl presează pe  Volodimir Zelenski să ia în considerare noi modalități de a-l atrage pe Vladimir Putin la masa negocierilor.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, se va întoarce la Casa Albă în ianuarie, promițând o încheiere rapidă a războiului.

Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat pe Putin să se angajeze în negocieri de pace în timpul unui apel telefonic din 15 noiembrie. Emmanuel Macron al Franței a declarat pe 17 noiembrie că va vorbi cu liderul rus când va veni ”momentul potrivit”.

Potrivit Bloomberg, doi oficiali europeni au afirmat că există o recunoaștere tot mai mare că Zelenski va trebui să facă compromisuri cu Putin, deoarece a devenit clar că niciuna dintre părți nu poate obține o victorie decisivă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar fi pregătit să prezinte propunerea sa de înghețare a conflictului pe liniile actuale când liderii G-20 se întâlnesc la  Rio de Janeiro săptămâna aceasta.

Cu trupele nord-coreene intrând în luptă de partea Rusiei, există o dorință tot mai mare de a opri un război care a adus distrugeri pe vaste întinderi din Ucraina, a consumat sute de miliarde de dolari în ajutoare financiare și arme occidentale și a răsturnat relațiile geopolitice din Europa și din întreaga lume.

Vladimir Putin, însă, a arătat puțin interes în a lua în considerare măcar un armistițiu. I-a spus lui Scholz că  a fost întotdeauna deschis la discuții, dar că orice acord ar trebui să țină cont de preocupările de securitate ale Rusiei și de câștigurile sale teritoriale.

De asemenea, Kremlinul va interpreta presiunea tot mai mare asupra lui Zelenski ca o dovadă că strategia împotriva Occidentului dă roade.

Citând surse oficiale din SUA, The New York Times a informat că administraţia Biden a dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachetele  ATACMS pentru a atinge anumite ţinte din Rusia.

Nu e clar dacă această decizie va consolida poziția lui Zelenski înainte ca Trump să preia mandatul, nici dacă va putea aborda cu succes eventualele negocieri cu Putin.

Trump a criticat amploarea ajutorului financiar şi militar al SUA pentru Ucraina. Unii oficiali americani sunt deja sceptici cu privire la eficiența unor atacuri ucrainene în adâncimea teritoriului rus. Și consideră că rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate Kievului nu vor schimba cursul actual al războiului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
479 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cred ca ar trebui sa-si faca mai degraba harakiri pentru distrugerea tarii ca urmare a viselor desarte de a fi in NATO si UE. E greu de gasit un alt prost care sa-l intreaca.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger