Cauta

Occidentul îl cheamă la raport pe Zelenski: măsuri anticorupție înainte ca miliardele de ajutor să înceapă să curgă

Chiar dacă războiul din Ucraina nu dă semne că se va încheia, Volodimir Zelenski ar trebui să depună eforturi pentru a se asigura că banii pentru reconstrucția țării sale nu sunt deturnați de escroci.

Un studiu comun condus de Banca Mondială a estimat în martie că vor fi necesare 411 miliarde de dolari pentru nevoile de redresare și reconstrucție ale Ucrainei pe parcursul unui deceniu.Prin comparație, Planul Marshall – finanțarea din partea SUA pentru reconstrucția Europei după cel de-al doilea Război Mondial – s-a ridicat la aproximativ 150 de miliarde de dolari în banii de astăzi.

„Va fi nevoie de o sumă uriașă de bani pentru a reconstrui Ucraina într-o zi. Uniunea Europeană și Ucraina vor trebui să colaboreze pentru a asigura responsabilitatea acestor bani care provin de la cetățenii europeni, a declarat pentru Financial Times Ville Itälä, șeful OLAF, organismul de supraveghere antifraudă al UE.

UE s-a angajat să înființeze un fond pentru reconstrucția Ucrainei, compus din granturi și împrumuturi, dar nu a stabilit o cifră. O conferință pe acest subiect va avea loc la Londra în această lună.

Zelenski continuă să pledeze pentru sprijin la partenerii occidentali, în timp ce un proces de fraudă care s-a deschis luni tot la Londra și care opune cea mai mare bancă din Ucraina foștilor proprietari oligarhi –  un test cheie al acreditării anticorupție a Kievului.

Birourile OLAF sunt ocupate: Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a venit în vizită la sfârșitul lunii aprilie pentru a discuta despre monitorizarea fondurilor, iar discuțiile privind accesul Ucrainei la fondurile UE dedicate eforturilor de combatere a corupției continuă. Funcționari ai Băncii Mondiale vor veni în vizită săptămâna aceasta, iar oficialii ucraineni sunt așteptați în curând la Bruxelles.

Kievul a demarat, de asemenea, lucrările privind o serie de recomandări ale Comisiei Europene pentru combaterea fraudei, inclusiv un program de stat anticorupție și o lege de „dezoligarhizare”.

Itälä a avertizat însă că trebuie să se ia toate măsurile de precauție: „Acolo unde există bani mulți care trebuie cheltuiți rapid, escrocii încearcă să profite”.

Ultimele stiri

  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Exit mobile version