Cauta

Obiectivul Israelului: distrugerea regimului iranian, cu ajutorul americanilor

Joe Biden nu dorește ca un război regional să izbucnească în Orientul Mijlociu - dar dacă acest război este inevitabil, va face tot posibilul ca Israelul să-l câștige

Iranul a căzut în capcana întinsă de Israel. A mușcat momeala după luni de zile în care nu a răspuns la o serie de atacuri devastatoare și umilitoare care au decapitat miliția sa libaneză, Hezbollah, și l-au ucis pe liderul Hamas la Teheran.

Benjamin Netanyahu ar putea obține acum războiul pe care unii l-au acuzat că l-a dorit tot timpul: un război pentru distrugerea regimului iranian, purtat cu ajutorul SUA.

Ultima săptămână a arătat că nu există „escaladare pentru dezescaladare” – ci doar escaladare, scrie The Spectator. Fereastra diplomației se închide și ceea ce se va întâmpla în continuare depinde de un președinte american aflat în ultimele zile ale administrației sale.

„Iranul a făcut o mare greșeală și va plăti pentru ea”

Atacul de marți seară a fost doar a doua oară când Iranul a vizat direct Israelul. Prima dată a fost în aprilie, când a lansat aproximativ 300 de rachete și drone. Nu au fost cele mai eficiente arme, iar sistemul israelian de apărare aeriană Iron Dome nu a avut probleme în a le intercepta.

La scurt timp după atac, Netanyahu a declarat într-o înregistrare video difuzată de biroul său: „Iranul a făcut o mare greșeală și va plăti pentru ea”.

„Sprijin operațional”

Cu toate cuvintele dure – și fără îndoială Netanyahu vorbește serios – Israelul va trebui să se asigure că SUA îl sprijină în cazul în care conflictul cu Iranul devine un război total – o aprovizionare constantă cu bombe și chiar ceea ce oficialii israelieni numesc „sprijin operațional”.

Marina SUA are două portavioane în Orientul Mijlociu și o șase nave de război care pot lansa rachete ghidate. În Iordania sunt amplasate bombardiere americane. Fără îndoială, Joe Biden nu dorește ca un război regional să izbucnească în Orientul Mijlociu, dar dacă acest război este inevitabil, va face tot posibilul ca  Israelul să-l  câștige.

O țintă alternativă ar putea fi instalațiile petroliere ale Iranului. Terminalul de pe insula Kharg exportă mai mult de 90 % din petrolul iranian și se află la un zbor scurt cu un bombardier din Israel.

Prețul petrolului ar crește – cu siguranță un lucru pe care Biden dorește cu disperare să îl evite în contextul în care alegerile din SUA sunt peste doar o lună. Însă câteva zeci de bombe fabricate în America ar putea devasta economia iraniană dintr-o lovitură. Banii care plătesc salariile luptătorilor Hamas și Hezbollah ar fi tăiați. Iar dacă economia iraniană se prăbușește, regimul ar avea probleme reale.

Rămâne de văzut dacă Israelul poate purta un război pe două fronturi –  Libanul în nord și Gaza în sud. Oricum, Iranul s-a înșelat când a presupus că presiunea internațională va opri luptele din Gaza, iar tirurile de rachete ale Hezbollah asupra Israelului ar fi fost necesare doar pentru scurt timp.

Prețul acestui calcul greșit este că loviturile aeriene israeliene au distrus ceea ce Netanyahu a numit „procente mari” din rachetele Hezbollah, un arsenal construit de Iran în decenii.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a postat pe X: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, loviturile frontului de rezistență vor deveni tot mai puternice și mai dureroase împotriva corpului uzat și în descompunere al regimului sionist”.

La unul dintre cabinetele de criză ale Israelului, Netanyahu a anunțat „zile de realizări istorice”, dar a subliniat că Israelul se află „într-un război pentru însăși existența noastră”.

După cum a spus jurnalistul israelian Aluf Benn, regimul iranian este amenințat cu distrugerea din exterior și cu o revoltă din interior, iar „decizia se află acum în mâinile liderului   Khamenei”. Ayatollahul fi de acord cu Netanyahu doar într-un singur punct: lupta este existențială.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version