AcasăPoliticaO spune primarul Capitalei! Nicușor Dan: „Din păcate, noi nu am reuşit...

O spune primarul Capitalei! Nicușor Dan: „Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat” în București

(foto: facebook)

După seismele din Turcia, dar și după cele din Oltenia- Gorj a revenit în actualitate, mai mult ca oricând, chestiunea clădirilor cu risc seismic, unele dintre ele încadrate în categoria celor cu „bulină”, cum mai sunt ele cunoscute în spațiul public. E lesne de înțeles de ce e nevoie de măsuri pentru consolidarea lor, dar și de ce subiectul continuă să fie unul important, și nu doar pentru locuitorii care stau în astfel de imobile.

Mai nou, primarul general al Bucureștilor a făcut o serie de declarații pe tema clădirilor cu risc seismic. Nicuşor Dan afirmă că Primăria nu are nici măcar o evidenţă a clădirilor care au nevoie de consolidare, dar a subliniat că există un proiect la nivelul Ministerului Dezvoltării prin care se poate face o inspecţie preliminară a clădirilor, potrivit news.ro.

Totul a pornit de la o întrebare primită de către primarul Capitalei, sâmbătă, într-o emisiune de la Prima TV. Și anume, când a fost întrebat dacă va mai rămâne ceva din Capitală în cazul unui seism, primarul general a spus că nu s-a făcut nici măcar o evidenţă a clădirilor cu risc seismic.

Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – aşa-numita inspecţie vizuală (…), pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureştiului. Deci, la sfârşitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximaţie o să fie”, a răspuns Nicuşor Dan, conform sursei citate.

Există liste

Totodată, a mai spus că există o listă oficială în care sunt „vreo 380 de clădiri, grad întâi de risc seismic şi mai sunt vreo 440 care sunt gradul doi de risc seismic”. Și, de asemenea, că mai există o listă cu 200 de clădiri vechi, încadrate după vechile normative la clădiri ”de urgenţă”, un echivalent al celor încadrate în risc seismic I.

Mai mult, când a fost întrebat dacă are o estimare a numărului de potenţiale victime în cazul unui cutremur, primarul Capitalei a spus că nu există astfel de calcule. „Nu există tipul ăsta de calcule, bineînţeles (…) există strategii post-calamitate, unde să duci oamenii şi toate evaluările astea. Ce trebuie noi să facem este, pe de-o parte, să fim pregătiţi cu aceste mecanisme în caz că se produce şi, mai ales, să consolidăm în ritm alert. Acum există o schimbare de optică şi la nivelul statului, la nivelul Guvernului (…) statul plăteşte tot”, a explicat Nicușor Dan, conform sursei citate.

Ciucă, în ședința de Guvern din 1 martie: România este o țară cu risc seismic

De altfel, la începutul ședinței de Guvern din 1 martie, premierul Nicolae Ciucă intervenise după ce vorbise ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, subliniind următoarele aspecte: „Domnule ministru, reiterez ceea ce menționam cu două ședințe în urmă, și anume monitorizarea și coordonarea transpunerii în practică a tuturor acestor decizii pe care le luăm la nivelul guvernului, coordonarea cu autoritățile locale, astfel încât să înțeleagă toată lumea că aici nu discutăm de a aduce responsabilitatea de la nivel central la nivel local și viceversa, ci este o responsabilitate comună pentru tot ceea ce înseamnă o infrastructură consolidată și asigurată pentru risc seismic. România este o țară cu risc seismic.

Am avut discuții și cu specialiști din domeniu. Ca atare, cred că, foarte curând – de fapt noi am mai discutat acest aspect -, va trebui să instrumentalizăm acea procedură prin care companiile să poată să fie certificate pe domenii de specialitate în construcții. Și, de asemenea, să reglementăm partea de responsabilitate față de structura de rezistență în timp a celor care sunt implicați în realizarea acestor construcții”.

author avatar
Andrei Coman
266 afisari

16 COMENTARII

  1. Premieră în București: începe ”inspecția vizuală” a clădirilor pentru …
    http://www.g8media.ro › Articole
    3 mar. 2023 · În decurs de o lună, aceste informaţii vor fi introduse într-o hartă a clădirilor, iar evaluările vizuale vor începe până în luna septembrie.

    -inspectia vizuala rapida,
    „e cinstita dar largita”

  2. Din pacate eu ma fac ca muncesc, fac gargara
    Se va face o comisie desigur
    Care va inspecta vizual ,de afara
    Dar va dura ,insa pe la anul, sunt sigur

    E multa munca sa te uiti la cladiri
    Trebue spor de ochi spor de stat in picioare
    Spor de mers ,spor de uitat in sus ,ce te miri?
    Trebue spor fiindca gatul te doare

    In alte parti am auzit de un spor ca stranuti
    De ingrasare de la atata stat iar trebue spor
    Ei au cerut de la primarie sa le dea banuti
    Fiindca sa lucri la primarie nu-i asa usor!

    Apoi daca ai sinecuri sau aranjamente
    Cu alte institutii,chiar e greu
    Sa fii si primar sa primesti si procente
    Nu mai e timp de oras ,va zic eu!

    De asta va zic ca la anul ,sau peste doi ani
    Vom numara de afara cladirile toate
    Si asta numai daca o sa gasim bani.
    E tare greu ca primar mai nepoate !

  3. INTR-O TARA EŞUATĂ, PIERDUTĂ SAU PROST CROITĂ KKŢII CONDUC IN LOC SA PUTĂ, IAR CODUCATORII ADEVĂRATI NU POT CONDUCE DE KKŢI…………..

      • Idiotule, firea a dispărut din peisaj de vreo doi ani și jumătate! Cat poți să fii de cretin ? Pulică asta de plicușor ban de ce n-a făcut situația acestor clădiri dacă aia a fost puturoasă și având la dispoziție vreo 800-900 de zile ? Răspuns: d-aia !

        • n-a dispărut ,pr0stule !
          unde piz da mă-tii trăiești ?
          e candidata # 1 a pesedelei !!
          ai văzut comunist mort ????

      • Intr-o tara esuata ,pierduta
        Ca-ca-tii conduc in loc sa puta
        Iar barbatii adevarati
        Nu pot conduce ,nu-s lasati de kakati

        Intr-o tara incaputa pe mana unor scursuri
        Nu ai la indemana decat sa injuri
        Dar nici asta nu o poti face mereu
        Fiindca scursurile cenzureaza la greu

        Au ajuns gaozarii sa conduca tara
        Ce tupeu au scarbele naibii, nebunii
        Mint de ingheata pustiul Sahara
        In miezul zilei, scarbe cu spume!

        Ii poti pune pe toti laolalta
        Pe Bot ,pe iohannis ,pe Sandy nebunul
        Pe Catzu si Alina toti unu si unu
        In aceleasi ape globalistii se scalda

  4. Sinteti dilii.
    Ce sa consolidezi voi nu vedeti in TURCIA ca se face totu un deal de moloz?
    Construit alte tipuri de locuinte 🏕️ apoi mutatii si distrus tot ce e nesigur prin
    din💣mitare asistata.

  5. Astea trea facut din 40 de diliu Carol care era si asa prins intre chotii lui Nuti de nu se strangula la glas, iar Cescuta la 77 noi de fapt doar urmăream nu construiam e adevarat si asta asa e, si el prins de vraja academicienii Nuti. O singura Nuti adevarata am intalnit la viata mea si aia e dizident la Targsor.

    • Mai lasa bautura bai ,,martorul p..u..lii ”.Delirezi prea mult !Unul ca tine fereasca Sfantul ne trebuie la primaria CApitalei si dezastrul si mizeria e gata Exprimarea clara la tine e ceva rar Poate cand nu ai haraspinca din lipsa de bani mai baigui si tu ceva inteligibil Scarba extrema!

  6. Adica esti incapabil sa gestionezi Bucrestiul, asa spui ba scarba mica si creata, care esti
    Demisia ! Daca o scarba are onoare ?

  7. Bai Plikusor Ban, bai ratatule sorosist, nu iti mai fa atatea probleme, bai pakaliciule tampit, ca iti plezneste vre-o vena in capul tau mare si prost, si pierd romanasii, adica cimpanzeii din Bukale o mare valoare nationala 🙂 Nu fii prost, fii destept 🙂 Oricum, fii atent, faza e ca sunt toate sansele sa va prinda pe acolo, in sudanistan, un cutremur de 8.5 grade, ca o sa va faca praf si pulbere, la propriu, iar numarul de morti va fi de minim intre 100 si 200 de mii, bai agariciule handikapat 🙂 Acum, ca stii deja mult mai multe, explica-le si tu la zeii aka cimpanzeii tai de acolo ce sa faca in caz de ceva 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai Plikusor Ban, te-ai uitat macar la filmul Teambuilding, acela romanesc, nu altul, ca pe aici toti s-au uitat la varianta piratata de pe net, ca doar nu o sa dea la talharii astia intre 30 si 50 de lei pe un bilet 🙂 Vezi, cand vine Marele Cutremur, bagi capul in baie in apa rece, si o tii asa cam 5 minute, dupa aia sigur ai scapat 🙂 Ha ha ha 🙂

  8. N-ai vazut comunist mort ,
    Dar PNDList nebun ai vazut?
    Pe ce pune mana se face scrum
    Pnd-leaua iesita din minti!

    Ei sunt neamuri de criminali
    Se drogheaza si se pun la condus
    Cu optspe procente hiene ,sacali
    Cu tatucul dulap aburcat si el sus

    Alinutza a ajuns sus cu p–uta
    Tantea Turkanskaia si ea c’Alinutza
    Rujatul,ne minte c’an codru licheaua
    Asta este PNDLeaua!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger