AcasăPoliticaO Românie fără hoție. Doar cu pungășii

O Românie fără hoție. Doar cu pungășii

„România e ca o mașină cu rezervorul spart. Acum faci plinul, peste 15 minute rezervorul e aproape gol. În stilul ăsta, nu ajungi prea departe. Știm prea bine cine ne tot găurește rezervorul de 30 ani încoace, majoritățile politice din Parlament creează și apără mecanismele hoției. În ultimii 4 ani, USR PLUS a demascat hoția din Parlament. Dar nu e destul. Vrem să facem mai mult de atât” Am găsit asta pe un site de prezentare USR PLUS. Formațiunea nădăjduiește să conducă în Parlament, să dea viitorul guvern sau măcar să se infiltreze și să apuce o ciozvârtă. Cât mai mare, căci are familie numeroasă și flămândă.

Liderul USR curat ca lacrima

Inițial, despre lozincă s-a spus că este discriminatoare și că ar fi defăimătoare în raporturile cu celelalte partide. Biroul Electoral Central, în înțelepciunea lui, a stabilit că nu aduce atingere niciunuia. Interpretând în alt registru, se înțelege că a dat voie tuturor să fure cât vor, nu numai unora. Spun asta pentru că, ajuns la putere, orice partid e lovit de bucuria furăciunii. Doar n-o să vină la putere pentru a pleca acasă, la final de mandat, cu buzunarele goale. Aia nu mai e politică.

Politica e cu mâinile curate

Pe de altă parte, sloganul userist este lipsit de substanță. Este o idioțenie de campanie disperată. Unei mașini electrice nu-i poți sparge rezervorul. Nu are. Cum poți să-i furi energia electrică? Nu e mai ușor să te legi la stâlp și să iei de acolo câtă electricitate vrei? Sper să nu le dau idei, zic stâlp la modul general. De altfel, „băieții deștepți” nu duc lipsă de imaginație, se leagă direct la sursă. Este de notorietate cazul lui Dan Barna, prins într-o anchetă privind fonduri europene care s-au topit pe nimicuri. O parte la familie, încă una la prieteni, alta la foști colegi de liceu sau de facultate. Parchetul cercetează, dar încă nu i-a dat de capăt.

Cristian Ghinea tăticul Fondurilor Europene

Probabil că nu va ajunge niciodată la acel capăt. Nici nu cred că se urmărește asta. Scandalul provocat de ancheta Rise Project avea un cu totul at scop. Era vorba de domolirea avântului electoral înainte de prezidențialele din 2019. Iar Barna a înțeles mesajul și a știut să piardă onorabil, fără să mai fie nevoie de indicații venite de la organele superioare. Sigur că l-a durut până în măduva doctrinei USR PLUS surclasarea de către Viorica Dăncilă, dar politica se face cu mâinile curate. Mai ales când nimeni nu-și pierde vremea să demonstreze contrariul.

Regretăm, n-avem informații

„Și USR, dar și PLUS, se încurcă în propria pânză de păianjen țesută în jurul unor personaje și interese. Când Cristian Ghinea era ministrul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, iar Dan Barna era secretar de stat, a fost acordată o finanţare europeană suspectă pentru SRI de 25,5 milioane de euro. Cu dedicație, căci toți banii au avut ca destinație un candidat dinainte pregătit, deşi nu era eligibil. Simplu, nu?”, scriam în „Național” exact acum trei luni. Nu era singura afacere, de-a lungul vremii presa a mai consemnat și alte acte de vitejie financiară.

Orban premierul pungilor

Nici aici procurorii nu s-au ostenit să afle ce este în spate. Nici nu aveau cum, doar nu erau să întrebe la SRI dacă știe ceva de asta. De fapt, au evitat momentul penibil în care acesta ar fi răspuns că regretă, dar nu deține informații în acest sens. Al dumneavoastră sincer, tra-la-la!

Vine de la pungă

Sunt doar două exemple, dar, dacă răscolești arhivele de presă, găsești cu sutele. Sigur că nu sunt hoții, sunt doar niște acțiuni aducătoare de bani colo și colo. Sunt doar niște activități banale, încât te miri de ce USR le numește hoții. Sau nu la ele se referă? Știe de altele? Te izbești de ele și la PNL, și la alții. Dar, dintre toți aceștia, doar PNL va fi desemnat să facă guvernul de după alegeri. Cu USR PLUS, cred că e clar pentru toată lumea. Și trebuie să fie imaculat, e limpede. Nu contează că a făcut afaceri năucitoare cu măști de protecție. Alea nu sunt hoții, sunt pungășii. Spun pungășii pentru că măștile veneau în pungi. Ventilatoarele, luate la un preț de zece ori mai mare decât prețul pieței, erau și ele ambalate în saci de plastic. Niște pungi ceva mai mari. Deci, tot pungășii. Medicamentele vin în pungi, seringile la fel, perfuzoarele. Mai adăugați la ele încă cel puțin 200 de produse folosite de spitale. Câte pungășii! Lista rămâne deschisă, căci în România nu va mai exista hoție. Doar pungășii cât cuprinde.

author avatar
Valentin Boeru
1.663 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger