AcasăPoliticaO nouă ședință CSAT la Cotroceni, pe tema situației din Ucraina. Două...

O nouă ședință CSAT la Cotroceni, pe tema situației din Ucraina. Două mari teme de discuție

O nouă ședință CSAT la Cotroceni, pe tema situației din Ucraina. Două mari teme de discuție (sursa foto: presidency.ro)

O nouă ședință a CSAT, pe tema situației din Ucraina, urmează să aibă loc la Cotroceni, de această dată marți, în prima zi a lui martie.

Președintele Iohannis, premierul Ciucă, miniștrii și responsabilii care fac parte din Consiliului Suprem de Apărare a Țării urmează să discute la Cotroceni, începând cu ora 12, după ce primul om în stat a convocat ședința CSAT.

Din câte a anunțat Administrația Prezidențială, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: „evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și implicațiile pentru România”, precum și „măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiați/persoane strămutate pe teritoriul național, în contextul securitar internațional”.

Președinția precizează că în cadrul reuniunii CSAT-ului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.

Klaus Iohannis, consultări cu liderii internaționali

Până să aibă loc ședința CSAT, președintele Iohannis a transmis, luni seară, în 28 februarie, următorul mesaj, pe Facebook, pe fondul consultărilor avute recent pe tema situației din Ucraina: „Este crucială menținerea coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice în contextul agresiunii militare nejustificate și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei! La invitația Președintelui SUA, Joe Biden, am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu liderii globali aliați, în cadrul căreia am arătat disponibilitatea ca România să devină hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția noastră de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu această țară.

Am subliniat, totodată, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a Alianței pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, și am reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități”.

Ședință CSAT și în 24 ianuarie

Precedenta reuniune a CSAT-ului a avut loc joia trecută, pe 24 ianuarie, după atacul Rusiei asupra Ucrainei. La finele ședinței, Iohannis a ieșit la declarații, de la Cotroceni.
„Din păcate, în această dimineață, Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran.

Astăzi, la eforturile comunității internaționale pentru menținerea păcii și dialog, Rusia a răspuns cu rachete care lovesc orașele și obiectivele militare ucrainene. Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.

România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești”, transmitea, la acea dată, Klaus Iohannis.

Adresându-se direct românilor preocupați de situația din Ucraina, președintele afirmase, în 24 februarie: „Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!”

173 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger