AcasăPoliticaO nouă rundă de negocieri! Ce mai pun la cale liderii PNL,...

O nouă rundă de negocieri! Ce mai pun la cale liderii PNL, USR PLUS și UDMR

Ludovic OrbanO nouă rundă de negocieri! Ce mai pun la cale liderii PNL, USR PLUS și UDMR

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR se întâlnesc joi, 17 decembrie, la ora 13.00 în format restrâns pentru noi negocieri privind formarea coaliției de guvernare.

La discuțiile de joi vor participa doar președinții de partid. Astfel, Ludovic Orban va fi față în față cu Dan Barna, Dragoș Tudorache și Kelemen Hunor.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR se întorc la masa negocierilor

Negocierile se anunță unele complicate, în contextul în care USR PLUS nu este de acord cu nominalizarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, iar o eventuală nominalizare a lui Florin Cîțu presupune preluarea șefiei Camerei Deputaților de Ludovic Orban. Președinția Camerei este revendicată și de Dan Barna.

Astfel, PNL a votat în unanimitate să propună în negocieri variantele: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaților și Orban premier şi Cîţu preşedinte al Senatului, potrivit surselor politice, citate de Hotnews.

Soluția însă a fost respinsă de USR PLUS care nu vrea ca funcțiile de premier și șef al Camerei Deputaților să revină amândouă PNL. De asemenea, nu-l vrea pe Ludovic Orban premier.

Variantele USR

Miercuri seară, conducerea USR-PLUS a decis să prezinte în negocieri două variante. Dacă Florin Cîțu preia șefia guvernului, șefia Camerei Deputaților să revină USR, pentru Dan Barna, iar șefia Senatului PNL. O a doua variantă este ca Dacian Cioloș să fie premier, iar șefiile Camerei Deputaților și Senatului să revină PNL.

Liberalii nu sunt de acord însă cu aceste soluții ale USR-PLUS.

Hunor: „Nu avem nimic de comentat”

UDMR apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar precizează totodată că celelalte două funcţii în stat – de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor – trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali, coaliţie în care „înţelegerea trebuie să fie pe linie”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

„Nu avem nimic de comentat, noi putem lucra cu amândoi (Orban şi Cîţu – n.r.). Mai departe, lucrurile se complică, fiindcă că în acest moment noi considerăm că celelalte două funcţii politice din stat – cea de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor – trebuie să revină celorlalte două formaţiuni care nu vin cu premierul”, a declarat Kelemen Hunor.

Dacă echipele de negocieri conduse de șefii partidelor nu vor reuși să cadă de acord asupra formulei de împărțire a acestor funcții, negocierile vor fi suspendate până la formarea Parlamentului și alegerea în plen a președintelui Camerei Deputaților.

author avatar
Andreea Vlad
225 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu vă e rușine nenorociților ??… ăla alb !!! de la Cotroceni încă nu s-au trezit ?… dacă azi nu-i ia de urechi , mâine e la Sibiu !!și mai vine marți…sau in ajunul Crăciunului cu colindul ..!!!

  2. Incepe lupta pentru ciolan, si sunt numai oameni cu un trecut legat de Securitaea Comunista, pura intamplare

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger