AcasăPoliticaO ecuație încâlcită: neputința Occidentului, lupta ucrainenilor și nebunia rusă

O ecuație încâlcită: neputința Occidentului, lupta ucrainenilor și nebunia rusă

Din punct de vedere pur militar, calea Ucrainei spre victorie este blocată

Divizat, Congresul SUA se luptă să decidă dacă își va menține sprijimul militar pentru Ucraina. Aliații din Uniunea Europeană au cam ajuns la fundul sacului. Rusia nu devine mai maleabilă sau mai dispusă la compromisuri.

De fapt, aspirațiile Kremlinului de a remodela întreaga ordine internațională prin conflict violent ar putea fi mai ambițioase acum decât erau acum un an.

Iar sprijinul rușilor pentru invazia lui Putin nu s-a prăbușit: nici atunci când Occidentul a impus sancțiuni asupra economiei rusești, nici atunci când unii ruși au protestat față de mobilizare și nici atunci când șeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, a organizat curioasa sa rebeliune în iunie 2023.

Din punct de vedere pur militar, calea Ucrainei spre victorie este blocată. Ar trebui să accepte și să se pregătească pentru un război de mai mulți ani. Nu poate înfrânge trupele rusești fără sprijinul Statelor Unite. Putin și-a stabilizat structura de comandă militară. Spre deosebire de Occident, Rusia dispune de carne de tun.

În martie 2023, UE s-a angajat să trimită Ucrainei un milion de cartușe până în martie 2024. Până la sfârșitul lunii noiembrie, mai puțin de o treime fuseseră livrate.

Cu Putin nu se poate vorbi: duce un război existențial împotriva Occidentului. Promovează viziunea “lumii rusești” – o nebunie. Prin urmare, negocierea nu oferă nicio scăpare din labirintul acestui război teribil.

Cu Biden devine din ce în ce mai greu de vorbit. Îl va sprijini pe Zelenski doar în condițiile intereselor SUA. Atâta timp cât va exista un război, Ucraina nu va fi primită în NATO cu promisiunea de apărare reciprocă.

Cu Uniunea Europeană  nu mai vorbește nimeni. Este slabă, nu are hard-power. Geopolitica europeană s-a împotmolit. Diplomația europeană a devenit un circ.

Poate că războiul nu este pierdut pentru Ucraina, dar Occidentul fracturat politic trebuie să se ferească de defetism. Problema este că nu are de ales: o victorie a Rusiei ar modifica structurile de putere pe continentul european și nu numai. Alianța transatlantică se va trezi în fața unui nou Război Rece – deși unii susțin că un astfel de război a început deja.

Obiectivele strategice realizabile pe frontul ucrainean se transformă într-o ecuație nerezolvată care dă dureri de cap aliaților occidentali. Pur și simplu, previziunile pe termen lung au fost abandonate, la fel și speranțele pentru îngenuncherea Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
576 afisari

8 COMENTARII

  1. Infrangerea Rusiei, „ocuparea” de catre NATO a Ucrainei nu este catastrofala numai in raport cu Rusia. Distrugerea puterii militare, schimbarea sistemului politic, a politicilor militare si industriale in zoai imensa ce reprezinta astazi Rusia, tara aflata in mare parte la NORD de China si restructurarea acestor teritorii dupa modelul „Europei de Est” si al tarilor foste sovietice, ar reprezenta si va reprezenta o amenintare grava ce va determina in urmatoarele doua trei decenii si disparitia Chinei.
    Un om ca Xi Jinping, nu poate sa nu sesizeze aceste pericole. Si ca in zona Vietnam, Coreea si… si Siria, nu se va putea face nimic in Ucraina.

  2. Nu un milion de „cartușe” ci un milion de proiectile calibru 155 mm. UM Cugir produce lunar 3-4 milioane de cartușe calibru 5,56 sau 7,62 mm. Fiți mai atenți când scrieți. Până și Becali la UM Drăgășani ar putea produce peste 1 milion de cartușe calibru 14,5 mm (mitraliera de pe TAB-urile rusești).

    • Corect! F slab articolul, aveam asteptari de la national, scrie ca sa mentina clickul pe subiect… pierdut timpul cu lectura, singurul element bun, corectia…

  3. Ce dracu’ cauta un stat sa ocupe alt stat suveran?
    Si in Evul mediu erau niste reguli peste care nu puteau trece.
    E optiunea statului suveran sa iubeasca NATO sau Rusia.
    Dragoste cu forta nu se poate.
    Prin absurd daca Rusia ar castiga si ar ocupa Ucraina(asa se vede, au atacat toata Ucraina) ei cred ca nu vor fi atacuri, sabotaje economice, etc. ?

    • Esti total pe langa problema. In ziua de azi un stat nu poate sa „iubeasca” pe cine vrea. USA a declarat public, are si statuat ca doctrina „Monroe”, ca nu va permite si va lua toate masurile – inclusiv militare – daca tari precum Cuba, Venezuela vor fi de acord cu baze militare rusesti pe teritoriul lor. „Criza rachetelor” cubaneza din anii `60 tot de la asta a pornit, USA nu au permis rusilor sa instaleze rachete in Cuba. Asa ca mai invata sau poate reusesti sa ne explici de ce unora le este permis ceea ce altora le este interzis.

  4. Sa „iubeasca” e o expresie : plastica.
    E vorba de parghii democratice, cetatenii statului, prin vot,
    pot schimba orientarea.
    Ia sa vedem ce au votat moldoveniii?
    Prin forta nu pot schimba orientarea politica/ economica/ militara.
    O mentin artificial cu costuri imense.
    Ba mai mult, reusesc sa provoace o antipatie in masa.

  5. jacota vezi ca poate ai gresit la traducere daca ai scris dupa capul tau atunci ai scris prost .

  6. Nu e nimic catastrofal în înfrângerea Ucrainei, cu condiția ca o nouă pace să fie semnată prin capitularea Ucrainei, dezmembrarea ei și refacerea granițelor naționale ale statelor est-europene de după Primul război mondial, când bolșevismul încă nu biruise asupra popoarelor, inclusiv cel rus. Granițe naționale corecte, Rusia a distrus statele naționale aici, tot ea trebuie să refacă dreptatea pentru noi toți. Cu condiția ca Vestul să accepte soluția dezmembrării acestui stat ilicit, Ucraina.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger