AcasăPoliticaO cale de pace între Israel și Hamas

O cale de pace între Israel și Hamas

Imperativul imediat pentru ambele părți este să convină asupra unei încetări a focului

În timp ce lumea este martoră la un nou ciclu de violență între Hamas și Israel, imperativul imediat pentru ambele părți principale este să convină asupra unei încetări a focului.

Pare o naivitate, dar acest apel nu este doar un strigăt pentru un răgaz umanitar, ci o credință fermă în puterea dialogului și a diplomației. Vărsarea de sânge, cu un număr tot mai mare de victime civile, a făcut și mai evident faptul că o soluție militară la acest conflict nu este doar evazivă, ci și contraproductivă.

Imaginile cu copii, femei și civili nevinovați prinși în focurile încrucișate ne reamintesc un fapt crucial: fiecare rachetă, fiecare act de agresiune adâncește rănile neîncrederii, notează Modern Diplomacy. Dar, dincolo de aceasta, întărește o generație în a crede că pacea este o iluzie.

Pentru ca orice dialog să reușească, mediul trebuie să fie propice. Este aproape imposibil să se poarte discuții productive sub loviturile rachetelor. O încetare a focului nu este doar o pauză în ostilități; este o recunoaștere a faptului că ambele părți sunt dispuse să găsească o cale de ieșire din acest impas, chiar și momentan.

Cu toate acestea, rolul actorilor externi, în special al Occidentului, este la fel de important. Din punct de vedere istoric, intervențiile occidentale, deși uneori bine intenționate, au fost adesea percepute ca fiind părtinitoare. Această percepție, fie că este corectă sau nu, subminează chiar eforturile de pace pe care Occidentul urmărește să le sprijine.

Pentru ca pacea să prevaleze vreodată între Israel și Palestina, este vital ca puterile occidentale să joace un rol neutru, dar  nu inacțiune sau tăcere, ci un angajament activ, fără a alege o parte, împingând atât Hamas, cât și Israelul spre dialog și negocieri și asigurându-se că este respectat dreptul internațional.

Provocarea este monumentală. Complexitatea conflictului israeliano-palestinian este profundă, fiind modelată de factori istorici, religioși și geopolitici. Dar orice conflict prelungit, indiferent cât de complex, își găsește rezolvarea în dialog și înțelegere reciprocă. Călătoria spre pace nu este niciodată simplă, dar este o călătorie care merită parcursă.

Teroriștii Hamas trebuie zdrobiți, însă poporul palestinian are dreptul la autodeterminare – Israelul trebuie să o accepte.

Decenii de conflicte și de strămutări au dus la dureri profunde și la nemulțumiri nerezolvate. Rolul mass-media occidentale, având în vedere influența sa globală, este crucial în prezentarea unei înțelegeri echilibrate și nuanțate a unui conflict îngrozitor.

În timp ce mapamondul îl privește, nu depinde doar de Hamas și de Israel, ci de toate părțile interesate, inclusiv de Occident, să se asigure că acest capitol de violență este ultimul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
451 afisari

3 COMENTARII

  1. Cum a ajuns o grupare de derbedei teroristi sa fie luati in seama, sa se discute cu ei de parca ar fi presedinti de tara? Cei care o fac (ma refer la sefi de state), nu se simt injositi de astfel de parteneri de discutie?

    • VORBESTI PROSTI DOCUMENTEAZATE HAMAS A CISTIGAT ALEGERILE IN GAZA DACA VORBIM DE CORECTITUDINE POLITICA DE CE SA NU SE VORBEASCA CU EI PALESTINENI AU DREPTUL SI EI LA O TARA LE/A FOST FURATA BUCATA CU BUCATA .DE CINE ?DE CEI CARE /I OMOARA ACUM.

  2. doar ce a explicat maestru Cristoiu:
    „hamas” nu e un Stat!

    -se discuta deci de la egal la egal
    intre terroristi:
    Republica Islamica Iran pomeneste doar de „entitatea sionista” sau de mai micul Satan
    in conjunctie cu marele Satan, „entitatea SUA”
    (pe Iranul pomenea de mai micul Satan
    pe vremea entitatii URSS,
    unde e aia azi?)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger